Brăilenii cumpără cea mai scumpă carne din România | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Brăilenii cumpără cea mai scumpă carne din România

* ei însă nu pun prea mare bază pe datele ministerului şi spun că preţurile de vânzare la poarta fabricilor lor abia dacă ajung undeva la 8-9 lei/kg *

Brăilenii cumpără cea mai scumpă carne de porc şi de pasăre din România. Asta rezultă în urma unei comparaţii între preţul de vânzare cu amănuntul a cărnii în pieţele şi magazinele din Brăila cu cele din alte judeţe. Un paradox, dacă ne gândim că în judeţul nostru îşi desfăşoară activitatea unii dintre cei mai mari producători de carne din ţară: "Marex" şi "Caruz" în sectorul de creştere a porcilor şi "Agrimon" pentru păsări. Cu alte cuvinte, ar fi fost de aşteptat ca în judeţul nostru, cel puţin la acest capitol, să se înregistreze cele mai mici preţuri. Ei bine, situaţia este exact pe dos. Potrivit mercurialului realizat de Ministerul Agriculturii la nivel naţional, judeţul nostru înregistrează un nefast record când vine vorba de preţurile de vânzare pentru aceste produse alimentare. De exemplu, carnea de porc se vinde chiar şi cu 22 lei per kilogram, în timp ce în alte judeţe preţul pieţei atinge maxime şi de două ori mai mici, adică 10 lei/kg. O situaţie identică apare şi la carnea de pasăre, întrucât maximul de 16,5 lei/kg apare în cazul Brăilei, în timp ce în pieţele din alte judeţe preţul abia dacă urcă spre 9 lei/kg. Care este explicaţia? Producătorii locali spun că piaţa locală este una liberă, în care fiecare actor îşi poate stabili şi aplica adaosul comercial.

29carne1 Marin Moraru, administratorul grupului de firme "Marex": "Preţul carcasei de porc, la mine, la poarta fabricii, este undeva între 7,5 şi 7,8 lei/kg" Ministerul Agriculturii: La Brăila, carnea de porc se vinde şi cu 22 lei/kg

O situaţie realizată de Ministerul Agriculturii în ceea ce priveşte preţurile de vânzare cu amănuntul a produselor alimentare poziţionează Brăila pe locuri fruntaşe când vine vorba de cele mai scumpe pieţe. Astfel, potrivit raportării de tip mercurial a ministerului, brăilenii cheltuie cel mai mult atunci când îşi fac cumpărăturile de aprovizionare cu alimente de bază. De exemplu, carnea de porc în carcasă se încadrează, în cazul nostru, între 12 şi 22 lei/kg, enorm dacă ne raportăm la celelalte judeţe din regiunea de dezvoltare din care facem parte. Concret, după noi se situează constănţenii, întrucât în pieţele lor carnea de porc se vinde cu 12 - 15 lei/kg, urmaţi de cei din judeţul Vrancea, unde piaţa cu amănuntul indică un preţ mediu de 13 lei/kg, în timp ce la Galaţi preţul mediu porneşte, atenţie, de la 4,5 lei/kg şi ajunge la un maxim de 12,5 lei/kg. Cel mai mic preţ la carnea de porc în regiunea noastră îl plătesc buzoienii între 8 şi 10 lei/kg, adică de două ori mai puţin decât preţul cu amănuntul menţionat în mercurialul Ministerului Agriculturii. De menţionat că un alt judeţ cu preţuri aproape la fel de mari ca noi este Bihor, unde carnea se vinde cu preţuri între 13 şi 20 lei/kg, dar şi Timiş unde de asemenea funcţionează un mare complex de porci, iar preţul cu amănuntul din pieţe este de 14 - 18 lei/kg. La polul opus, cele mai mici preţuri se înregistrează în judeţe precum Bacău (8 - 8,5 lei/kg), Harghita (5 - 8 lei/kg) sau Gorj (8 - 9 lei/kg).

Revenind la preţurile din pieţele noastre, un tur printre galantarele din Concordia sau Piaţa Mare au arătat că prima piaţă este un pic mai scumpă: pulpa de porc fără os era 14,7 lei/kg faţă de 14 lei/kg în Piaţa mare, iar ceafa de porc era 15,2 lei/kg faţă de 13 lei/kg în Hală. Mai departe, cotletul cu os era 15 lei/kg în Concordia, în timp ce cotletul fără os se vindea cu 16,6 lei/kg, spata cu 13,9 lei/kg iar fleica - 14,5 lei/kg. De cealaltă parte, în Piaţa Mare pulpa cu os se vindea cu 12 lei/kg, burta cu 13,5 lei/kg, ceafa şi cotletul cu 13,5 lei/kg. În magazinele de cartier sau supermarket-uri preţurile sunt sensibil mai mari, specialităţile din carne de porc, muşchi, ceafă, ajungând şi la 20 lei/kg.

Dar nu numai pentru carnea de porc brăilenii plătesc cel mai scump atunci când îşi fac cumpărăturile. Şi la carnea de pasăre suntem pe un nefast loc fruntaş când vine vorba de preţuri. De exemplu, brăilenii plătesc pentru carnea de pasăre între 8 şi 16,5 lei/kg şi din nou bihorenii sunt cu noi în top, cu preţuri cuprinse între 7,5 şi 17 lei/kg dar şi sibienii cu 8,5 - 15 lei/kg şi vasluienii cu 12 - 14 lei/kg. De remarcat că spre deosebire de Brăila, unde funcţionează unul dintre cei mai mari producători de carne de pui din ţară ("Agrimon"), în judeţe precum Bacău ("Avicola") şi Braşov ("Codlea") preţurile la carnea de pui sunt undeva sub media pe ţară: 6,9 - 7,5 lei/kg respectiv 7,8 - 8,8 lei/kg, faţă de media pe ţară de 9 lei/kg.

29carne2 Gheorghe Caruz, preşedintele Patronatului Român al Cărnii de Porc: "Fiecare poate să-şi pună ce adaos vrea, dar cu o condiţie: ca şi populaţia să-şi permită preţul cerut" Carnea de porc pleacă din fabrică la preţ sub 8-9 lei/kg, spun producătorii

Producătorii locali de carne de porc nu pun bază pe raportările Ministerului Agriculturii, catalogându-le ca informaţii fictive. "Personal, nu am încredere în astfel de raportări cu titlu de mercurial. Societatea mea nu are reţea de distribuţie, deci nu fac vânzare cu amănuntul, dar vă pot spune că, la ora actuală, preţul carcasei de porc este undeva între 7,5 şi 7,8 lei/kg. Acesta este preţul de vânzare la mine la poarta fabricii. Mai pot spune că în ultima vreme nu s-a mai vândut carnea în carcasă, clienţii preferând piese tranşate. Oricum ar fi, trebuie ţinut cont şi de faptul că facem parte dintr-o piaţă în care producătorii locali acoperă doar 30% din necesarul de consum al românilor, în timp ce diferenţa o reprezintă importurile. Aşadar, noi, producătorii, nu putem influenţa piaţa din poziţia pe care o avem", ne-a declarat Marin Moraru, administratorul cunoscutului grup de firme "Marex". Nici Gheorghe Caruz nu crede în astfel de raportări, dar a explicat că regula unei pieţe libere permite vânzătorilor să pună adaosul comercial pe care îl vor. "Cu siguranţă, preţul de vânzare în magazinele mele este sub cel indicat în mercurial şi mai mic decât media pieţei locale a cărnii de porc. Până la urmă, fiecare poate să-şi pună ce adaos vrea, dar cu o condiţie: ca şi populaţia să-şi permită preţul cerut. Totuşi, o explicaţie a fenomenului de care aminteaţi ar fi aceea că, până nu de mult, au intrat în piaţă firme fantomă, care aduceau în piaţă cantităţi de carne din import, de calitate îndoielnică şi care nu plăteau TVA pentru acea marfă. Acum lucrurile s-au schimbat şi, până la urmă, carnea produsă autohton este mai scumpă decât cea de import, dar diferenţa este făcută de calitate şi gust", a spus Caruz.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro