Cei aproximativ 67.000 de salariaţi înregistraţi oficial la Brăila continuă să aibă, majoritatea, salarii de mizerie, cu mult sub media pe ţară.
Potrivit datelor oficiale puse la dispoziţie de statisticieni, din cei 66.900 salariaţi înregistraţi la sfârşitul lunii mai 2012, la Brăila, 56,4% se găseau în servicii, 38,8% în industrie şi construcţii şi doar 4,8% în agricultură, vânătoare, silvicultură şi pescuit.
Culmea, tocmai salariaţii din servicii, cei mai mulţi, sunt şi cei mai nedreptăţiţi în ce priveşte salariile, dacă se are în vedere media pe ţară. Astfel, în luna mai 2012, câştigul salarial mediu brut al brăilenilor care-şi desfăşoară activitatea în servicii a fost de 1.456 lei, cu 32,3% mai mic decât salariul mediu brut realizat la nivel naţional, care a fost de 2.150 lei.
Nici salariaţii din celelalte sectoare de activitate nu stau mai bine. Potrivit Direcţiei Regionale de Statistică Brăila (DRS), în mai a. c., câştigul mediu brut al salariaţilor din industrie şi construcţii a fost de 1.634 lei, cu 21,4% mai mic faţă de câştigul mediu brut înregistrat la nivelul întregii ţări (2.078 lei).
Cele mai mici salarii sunt cele din agricultură, silvicultură şi pescuit. În aceste ramuri economice, salariul mediu brut a fost de 1.246 lei, cu 18% mai mic faţă de media pe ţară (1.519 lei).
În luna mai, la Brăila, câştigul mediu brut realizat a fost de 1.526 lei, iar cel net de 1.115 lei. La nivel naţional, câştigul mediu nominal brut a fost de 2.109 lei, iar cel net de 1.530 lei. Faţă de luna precedentă, salariile brăilenilor au scăzut cu 1,7 respectiv 1,8 procente. Mai trebuie precizat faptul că în perioada respectivă, la Brăila erau înregistraţi 7.033 de şomeri, din care doar 1.675 beneficiau de ajutor de şomaj, iar 5.358 erau şomeri neindemnizabili.
Comentarii
Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.