Primarul Aurel Simionescu a ţinut recent să atragă atenţia asupra faptului că brăilenii şi-au cam pierdut interesul pentru depunerea declaraţiilor privind taxa de salubrizare odată cu prelungirea termenului limită până pe 28 februarie. Edilul şef a punctat că faţă de finalul lunii ianuarie, când aproximativ 3.000 de persoane îşi depuneau zilnic declaraţiile, în prezent, numărul acestora a scăzut la mai puţin de 1.000 pe zi. O adevărată problemă, susţine Simionescu, deoarece din punctul său de vedere, în acest ritm, la finalul lunii se vor crea din nou cozi la ghişeele de taxe şi impozite ale Primăriei. "După cum ştiţi, am prelungit până pe 28 februarie termenul de depunere a declaraţiilor. Faţă de 2.500 - 2.700, chiar peste 3.000 de astfel de solicitări, pe care le aveam în zilele de 25 - 27 ianuarie, în luna februarie suntem într-un ritm absolut descrescător. Adică am ajuns la 895 de persoane pe zi, faţă de 2.600. Eu am o vagă bănuială - pe care am spus-o şi în şedinţa de consiliu în care a fost prelungit termenul -, că după 20 februarie o să avem iarăşi cozi şi reclamaţii", a declarat Simionescu. Acesta a ţinut să lanseze un apel către cetăţeni, rugându-i să nu lase depunerea declaraţiilor pentru taxa de salubrizare în ultimul moment, pentru a evita declanşarea de noi tensiuni. "Repet, oamenii spun: «A, dacă e până atunci avem tot timpul, nu ne mai ducem acum». Suntem la 105.626 de cetăţeni, persoane declarate. Până la 160.000 vă daţi seama că dacă mergem în ritmul de 1.000 pe zi, o să mai avem vreo 20.000 de cetăţeni care se înscriu. Deci eu nu vreau să avem iarăşi discuţia despre cât de proastă e organizarea, cât de încet şi cum îşi bate joc Primăria de noi, în condiţiile în care nu mergem să ne înscriem şi să depunem aceste solicitări", a conchis Simionescu.
Unde se poate achita taxa de salubritate
Reamintim că ghişeele de la care se poate procura declaraţia de impunere (aceasta poate fi găsită şi pe site-ul Primăriei Brăila) şi la care se poate achita taxa de salubritate sunt cele cunoscute brăilenilor, mai precis, cel din Piaţa Traian, nr 14; din bulevardul Al. I. Cuza nr. 105; în cartierul Radu Negru pe strada Grigore Alexandrescu, bloc V1 - parter; în cartierul Brăiliţa - str. Dumbrava Roşie nr. 32; în cartierul Chercea - str. Comuna din Paris, Căminul Cultural Chercea. Ghişeele disponibile la aceste centre de încasare taxe şi impozite de la populaţie au program de luni, până vineri, în intervalul 8.00 - 16.00.
Municipalitatea a estimat anul trecut, la întocmirea proiectului privind taxa de salubrizare, că va colecta 12.445.692 lei anual, bani din care ar urma să plătească operatorii locali de salubritate, prin intermediul Serviciului Public de Administrare şi Gospodarire Locală.