* marţi se păstrează atenţionarea de Cod Galben, emisă luni de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), valabilă şi pentru judeţul Brăila * ANM avertizează şi că, după perioada de caniculă, instabilitatea atmosferică se va accentua treptat
Început de săptămână fierbinte pentru brăileni, care au avut de înfruntat atât soarele torid cât şi umiditatea atmosferică ridicată. Deşi Brăila nu s-a numărat printre judeţele aflate sub incidenţa codului portocaliu de caniculă, totuşi luni s-a înregistat un număr record de persoane care au solicitat intervenţia Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Brăila. Concret, ieri, între orele 7.00 - 15.00 s-au înregistrat 95 de solicitări, un număr crescut cu aproape 50% faţă de o zi cu temperaturi normale, după cum ne-a precizat managerul SAJ, Silviu Radu. Echipajele de pe Ambulanţă au avut şi un week-end fierbinte, printre cazurile la care au intervenit fiind şi câţiva bolnavi care au avut nevoie de îngrijiri medicale pentru afecţiuni cauzate de temperaturile ridicate. Astfel, sâmbătă s-au înregistrat 145 solicitări dintre care 7 au fost din loc public, iar duminică s-au primit 112 apeluri dintre care 7 au fost din loc public.
La nivel naţional, peste 120 persoane au avut nevoie de îngrijiri medicale din cauza temperaturilor ridicate, suferind lipotimii şi deshidratări, iar 6.174 au solicitat serviciile de ambulanţă în ultimele 24 de ore, conform datelor cetralizate de către Ministerul Sănătăţii, prin Centrul operativ pentru situaţii de urgenţă.
Avertizarea cod galben, valabilă şi azi. Urmează vijelii
Pentru prevenirea incidentelor în această perioadă cu temperaturi extreme, Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să asculte sfaturile medicilor şi să evite, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 şi 18. În perioadele de caniculă este recomandat consumul zinic de lichide (între 1,5 - 2 litri de lichide), fără a aştepta să apară senzaţia de sete. Este necesar un pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 - 20 de minute. Medicii ne sfătuiesc să consumăm în fiecare zi cât mai multe fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă. Nu trebuie consumat alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminueaza capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Este obligatorie evitarea băuturilor cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.
Marţi se păstrează atenţionare de Cod Galben, emisă luni de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM), interval în care valul de căldura va persista în regiunile vestice, sudice şi estice, inclusiv în judeţul Brăila, unde temperaturile maxime vor atinge frecvent valori de 35-37 de grade Celsius, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 unităţi. Totodată ANM a emis o avertizare Cod Portocaliu de caniculă valabilă până marţi în 11 judeţe, în cea mai mare parte a Olteniei şi, local, în Muntenia, şi municipiul Bucureşti.
Agenţia avertizează şi asupra faptului că instabilitatea atmosferică se va accentua treptat, astfel încât îndeosebi în cursul zilei de marţi şi al nopţii de marţi spre miercuri, vor fi descărcări electrice, intensificări de vânt ce vor lua şi aspect de vijelie, averse ce pot depăşi pe arii restrânse 20...25 l/mp şi izolat căderi de grindină. Aceste fenomene vor fi mai frecvente în regiunile nordice, estice, sudice, precum şi la munte.