Mergi la conţinutul principal
În timp ce sute de mii de români câștigă peste 1.000 de euro/lună

Brăilenii au în continuare printre cele mai mici salarii din țară

* potrivit Direcției Regionale de Statistică Brăila, în luna mai a.c., la nivelul județului, s-a înregistrat un salariu mediu net de 2.730 lei * la aceeași dată, dar la nivel național, salariul mediu net a fost aproape 3.500 lei * cel mai bine plătiți rămân salariații din zona București-Ilfov, cu un salariu mediu net de 4.500 lei pe lună

 

Brăila se menține în topul județelor cu cele mai mici venituri salariale din România, cu toate că oportunități de afaceri există, iar portul și Dunărea așteaptă, de trei decenii încoace, investitori. În plus, ne-a dat Dumnezeu cernoziomul, cel mai mănos pământ din România.

Potrivit specialiștilor Direcției Regionale de Statistică Brăila (DRS), în luna mai a.c., la nivelul județului, salariul mediu brut realizat a fost de 4.542 lei, iar cel net de 2.730 lei. La aceeași dată, dar la nivel național, salariul mediu brut realizat a fost de 5.695 lei, iar cel net de 3.492 lei, ceea ce relevă o diferență ca de la cer la pământ. 

Potrivit statisticilor, salariații brăileni din agricultură, silvicultură și pescuit au avut un salariu mediu brut de 4.506 lei, cu 1,5% mai mare decât cel realizat la nivel național (4.438 lei). În schimb, în industrie și construcții, câștigul mediu brut a fost de 4.114 lei, cu 17,2% mai mic decât cel realizat la nivel național (4.970 lei). Diferența a fost și mai mare în servicii, unde brăilenii au înregistrat un salariu mediu brut de 4.727 lei, cu 23,1% mai mic decât cel realizat la nivel național (6.144 lei ).

Demn de precizat este faptul că, la ora actuală, unul din nouă salariați români (în total, 540.000 de persoane) câștigă cel puțin 1.000 de euro net pe lună, ceea ce relevă o creștere, per total, a nivelului de trai în România. În urmă cu cinci ani, mai puțin de 100.000 de angajați români câștigau 1.000 de euro net pe lună. Cu toate acestea, spun experții, suntem departe de formarea așa-numitei "clase de mijloc". Cei mai mulți dintre salariații români cu peste 1.000 de euro net pe lună lucrează în administrația publică (39 % din totalul de 540.000 de angajați), servicii IT (27%), bănci (12%) și producția de energie electrică și termică (10%).

Cât privește județele în care "se trăiește cel mai bine", zona București-Ilfov se află în continuare pe primul loc în topul celor mai bine plătite regiuni ale țării, cu un venit mediu lunar de 4.500 lei net, în timp ce județele Timiș și Cluj vin puternic din urmă, cu salarii medii nete de peste 3.500 lei. Aflate la polul opus, Vrancea, Vaslui și Dolj sunt județele cu cele mai mici salarii din România, acestea depășind ușor 2.500 lei net. Cu un salariu mediu net de 2.730 lei, județul Brăila se află tot pe la coada clasamentului.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro