• per total, valoarea investiţiei realizată de brăileni în cadrul celor două emisiuni de titluri de stat de până acum depăşeşte 25 milioane lei • statul va răscumpăra peste 3 ani, la o dobândă anuală de 4,5% neimpozabilă, titlurile emise, în august, prin Centenar - II
Brăilenii au scos banii de la saltea sau de prin conturile bancare şi au investit până acum peste 25 milioane lei în achiziţia de titluri de stat Centenar I şi Centenar II, încântaţi, cel mai probabil de rentabilitatea propusă de emitent: dobândă de 5% respectiv 4,5% şi, atenţie, neimpozabilă. Cea mai recentă emisiune de titluri de stat s-a încheiat recent, mai precis vineri, 24 august, iar potrivit datelor prezentate de către Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Brăila, bilanţul final indică faptul că 239 de persoane fizice din judeţul nostru au ales să cumpere titluri de stat în cadrul Programului Tezaur, ediţia Centenar II, destinată exclusiv populaţiei, care a fost lansată pe 1 august. Valoarea subscrierilor prin Trezoreria Brăila este de 11,14 milioane lei (11.145.624 lei, mai precis), ceea ce înseamnă că per total, prin cumulare cu prima emisiune din cadrul aceluiaşi Program Tezaur, brăilenii au împrumutat statul cu 25,362 milioane lei.
Ca o paranteză, la precedenta emisiune de titluri de stat pentru populaţie lansată de MFP în cadrul Programului Tezaur, ediţia Centenar I, (în perioada 15 iunie - 6 iulie) cu o maturitate de 5 ani şi o dobândă de 5% pe an, la nivelul judeţului nostru au fost subscrieri în valoare de 14.217.967 lei, din partea a 380 de investitori.
Revenind, campania de subscriere abia încheiată a propus potenţialilor investitori, persoane fizice, o scadenţă la trei ani, o dobândă anuală de 4,5% plătibilă la termenele din prospectul de emisiune, iar veniturile aferente, neimpozabile.
Un investitor a putut efectua una sau mai multe subscrieri în cadrul celor două emisiuni, însă valoarea maximă cumulată a acestora nu a putut depăşi 100.000 lei. De precizat că în caz de deces dreptul de proprietate asupra titlurilor de stat se transferă moştenitorilor care prezintă documentele legale necesare atestării calităţii de moştenitori.