Mergi la conţinutul principal

Brăilenii, așteptați în farmacii să-și ridice pastilele de iod

* medicamentele se găsesc deocamdată în 18 farmacii din municipiu și județ și se vor elibera gratuit, însă doar în baza unei rețete de la medicul de familie * ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a făcut un îndemn către toți românii cu vârste de până în 40 de ani să meargă în farmacii pentru a lua comprimatele * îndemnul oficialului vine după ce forțele ruse au bombardat din nou centrala nucleară de la Zaporojie, din Ucraina

 

Brăilenii nu se grăbesc să ridice pastilele de iodură de potasiu. Chiar dacă se găsesc în farmaciile din Brăila de mai bine de o lună de zile, comprimatele cu iod au rămas pe rafturi, în lipsa cererii, lucru confirmat și de către conducerea Direcției de Sănătate Publică (DSP) Brăila, Gabriel Ciochină. O primă parte din medicamente a fost livrată în farmacii, la 1 iulie, de către DSP Brăila, medicamentele urmând a fi distribuite către populație, în mod gratuit, însă doar pe bază de prescripție medicală. Pentru a accelera acest demers, ministrul Sănătății a făcut, recent, un apel la populație să se prezinte ”cât mai repede” la medicul de familie pentru a primi rețeta pentru eliberarea gratuită a pastilei de iod, necesară în cazul unui incident nuclear. Abia după acest îndemn, medicii de familie au primit solicitări din partea pacienților pentru eliberarea rețetelor. Atenție însă! Comprimatele pot fi solicitate doar de persoanele până în 40 de ani, acestea fiind considerate periculoase pentru cele care au peste această vârstă. ”După ce a apărut domnul ministru la televizor, acum pacienții ne-au contactat pe telefon, pe whatsapp, să le trimitem rețetă. Înainte, niciun pacient nu ne-a cerut. Nu a întrebat nimeni de așa ceva. Probabil nu știau sau n-au dat importanță. Acum, binențeles că noi le punem la dispoziție oamenilor rețetele, dacă ni le cer. Au întrebat unii de ce se eliberează doar celor care au până în 40 de ani, dar le-am explicat motivul (...) Luni, de exemplu, am primit 10 solicitări pentru rețete”, a precizat, pentru ”Obiectiv”, medicul de familie din Brăila Steluța Nedelcu. Ministerul Sănătății și DSP Brăila au publicat lista cu farmaciile comunitare care vor distribui gratuit medicamentul Iodură de Potasiu de 65 mg, comprimate către populație, o listă în care se regăsesc 18 farmacii din Brăila, respectiv: Gențiana Gropeni, Gențiana Tufești, Gențiana Țibănești, Gențiana Tichilești și Stăncuța, Marcos Provit Jirlău, în 7 farmacii Dr. Max din municipiul Brăila, farmacia Sensiblu, din comuna Chiscani, sat Vărsătura și în 4 farmacii Help Net, dintre care una se află în incinta Brăila Mall. ”Odată cu medicamentul, pacientul va primi și materiale informative cu privire la utilizarea corectă a comprimatelor de iodură de potasiu 65 mg. Se va elibera doar o singură dată aceleiași persoane!”, a precizat un farmacist din Brăila.

La rândul lor, medicii avertizează că administrarea preventivă a acestor comprimate sau fără a exista un real motiv, poate pune viața în pericol. Acestea se administrează numai în cazul expunerii la iod radioactiv ca urmare a unui incident nuclear, în primele 6 ore după anunțul autorităților, în doză unică.

Conform ghidului de informare generală, publicat pe site-ul Ministerului Sănătății, medicamentul se va administra numai în doza recomandată pentru fiecare categorie de vârstă.

”IMPORTANT! Iodura de potasiu 65 mg se va administra EXCLUSIV la indicațiile autorităților și doar în caz de accident nuclear! Metodele de informare ale autorităților în caz de accident nuclear se vor face prin intermediul radio, TV, mass media sau/și chiar prin intermediul sirenelor de protecție civilă ”, este subliniat în ghidul de informare generală, pe care îl puteți consulta accesând linkul: GHID-INFORMARE-IOD.pdf (ms.ro). Tot aici veți afla și care sunt dozele recomandate, modul de administrare, contraindicațiile și atenționările speciale, în care se arată că pentru copiii mai mici de o lună se administrează un sfert de comprimat dizolvat în apă sau în ceai. Pentru copiii cu vârsta cuprinsă între 1 lună și 3 ani se va administra o jumătate de pastilă dizolvată în apă sau în ceai. Copiii între 3 și 12 ani vor lua un comprimat de iodură de potasiu, în timp ce la copiii de peste 12 ani și la adulți se vor administra 2 comprimate.

Fabrica de Antibiotice Iași a produs 30 de milioane de comprimate cu iodură de potasiu, medicamente care au ajuns în depozitele Direcțiilor de Sănătate Publică din România în primăvara acestui an. La DSP Brăila au fost trimise, până la acest moment, 448.000 de comprimate, dintre care au fost livrate, într-o primă etapă, către farmacii, 107.000.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro