Mergi la conţinutul principal

Brăilenii şi-au testat glicemia gratuit în mall

• medicul specialist pe diabet şi nutriţie, dr. Cristina Voineag, a organizat în mall un eveniment în cadrul căruia trecătorii şi-au putut verifica glicemia • acţiunea a avut loc de Ziua Mondială a Diabetului • campania dr. Voineag a urmărit informarea şi conştientizarea populaţiei despre cât de grav poate fi diabetul zaharat netratat şi la ce complicaţii duce această boală a secolului

 

Persoanele care au fost ieri în mallul brăilean şi-au putut testa glicemia, fără a scoate vreun ban din buzunar, iar rezultatul l-au primit pe loc, în câteva secunde. Evenimentul a fost organizat cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului, de către medicul specialist pe diabet, nutriţie şi boli metabolice Cristina Voineag, din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila. Standul a fost amplasat încă de la ora 10.00, iar în jurul orei 11.00, aproape 100 de oameni au acceptat să-şi măsoare glicemia. Activitatea s-a încheiat seara, la ora 20.00.

Dintre cei care au trecut pe la standul dr. Voineag, unii ştiau că au diabet, alţii au fost surprinşi să afle că au trecut peste limita maximă a valorii normale. De asemenea, oamenii au primit sfaturi despre cum să ducă un stil de viaţă sănătos, ce mâncăruri le fac bine şi care trebuie scoase din meniul fiecăruia. În plus, toţi au fost îndemnaţi să facă multă mişcare.

Pe la stand a trecut şi Suzana Bencea, o brăileancă în vârstă de 70 ani. Aceasta a avut valoarea 96 la glicemie, încadrându-se în limitele normale. Ne-a dezvăluit secretul ei: “Duc un stil de viaţă sănătos, ţin dietă şi fac mişcare. Dacă am nevoie, iau şi medicamente homeopatice, adică naturiste” , ne-a declarat Suzana Bencea.

Dr. Cristina Voineag a ţinut să atragă atenţia asupra complicaţiilor pe care le dă diabetul zaharat. “Cu ocazia Zilei Mondiale a Diabetului, încercăm să facem o campanie de prevenţie şi de screening prin testări de glicemie gratuită, mai ales  că diabetul zaharat este o boală care, de cele mai multe ori, este asimptomatică. Diabetul reprezintă un inamic nevăzut al zilelor noastre şi este considerată boala secolului! Sunt foarte multe decese cauzate de diabetul zaharat, mai ales că este o boală care duce la un risc cardiovascular foarte înalt. Fiind asimptomatică, de cele mai multe ori apar complicaţii acute în cazul unei intervenţii chirurgicale sau complicaţii cronice cu risc de boală cronică de rinichi, ajungând la dialize sau chiar la amputaţii. Atunci, încercăm să testăm glicemia, să informăm populaţia despre ce înseamnă un stil de viaţă sănătos, prin dietă cât mai echilibrată, să încercăm să scădem în greutate, acolo unde este cazul în funcţie de indicele de masă corporală, în cazul pacienţilor supraponderali sau obezi şi să încercăm să prevenim instalarea bolii, a diabetului zaharat. Astăzi, numai în prima oră au fost 100 de persoane. Am depistat glicemii chiar şi la persoane cu vârsta de 25 ani. Valoarea a fost de 250. Următorul pas este să încercăm să diagnosticăm boala, să punem diagnosticul corect, să facem un test de toleranţă la glucoză şi o hemoglobină glicozilată, adică media glicemiei pe 3 luni. Dieta, combinată cu mişcare minim 30 minute pe zi şi o medicaţie corectă, poate duce la prevenirea complicaţiilor. Diabetul este însoţit, uneori, de complicaţii care nu se pot diagnostica uşor, adică demenţă şi depresie. Reuşim să scurtăm durata de spitalizare şi costurile. Diabetul este o boală cu impact social şi economic. Aş vrea să vă spun că în Centrul de Diabet al Judeţului Brăila sunt peste 18.000 de persoane cu diabet zaharat. Majoritatea au complicaţii. Pacienţii au nevoie de bilet de trimitere pentru diabet şi nutriţie pentru luare în evidenţă şi diagnosticarea bolii. Ulterior, fiind o boală cronică, nu mai necesită bilet de trimitere şi consultaţia se poate face atât în ambulator, cât şi în spital”, ne-a precizat dr. Voineag. Aceasta poate fi găsită în Compartimentul de Diabet şi Boli Metabolice în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Brăila.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro