Mergi la conţinutul principal

Brăilenii şi-au mai plătit din restanţele la bănci

După o evoluţie îngrijorătoare a restanţelor la creditele bancare contractate de brăileni în primele 6 luni din acest an, lucrurile s-au mai îndreptat puţin, prin scăderea procentului de restanţe în total credite. Cel mai recent set de date statistice publicate de către Banca Naţională a României, aferente lunii august, arată că atât valoric cât şi procentual judeţul nostru stă un pic mai bine la capitolul restanţe. Mai precis, la finele lunii de raportare lucrurile se prezentau astfel: total credite în lei şi valută - 1.963,4 milioane lei din care 417,7 milioane - restanţe, aşadar ar rezulta un procet de 21,27% privind ponderea restanţelor în total credite. Faţă de luna iunie, de exemplu, se observă o îmbunătăţire a situaţiei în sensul că acelaşi indicator era de 22,73%, cu 1,46 puncte procentuale mai mult decât acum. Ce-i drept, a scăzut şi valoarea totală a creditelor în lei şi valută, de la 1.975 milioane în iunie, la 1.963,4 milioane în prezent. Aceeaşi revenire s-a înregistrat şi în raport cu ianuarie 2014, când totalul creditelor în lei şi valută era de 1.913 milioane lei, iar restanţele se ridicau la 426,6 milioane lei (pondere de 22,3%).
Potrivit datelor Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Brăila, rata şomajului în judeţul nostru a fost la nivelul lunii august de 6,62% (6,73% la nivelul lunii iunie). Mai detaliat, în baza de date a instituţiei erau înregistraţi 8.759 şomeri (1.550 indemnizabili), în scădere faţă de luna iunie când numărul lor era de 8.915 persoane. De remarcat că în ianuarie erau totuşi puţin peste 10.000 de şomeri, 10.117 în februarie, 9.758 şomeri - martie şi 9.172 şomeri în aprilie.
Dacă privim şi în seriile de date ale Direcţiei Regionale de Statistică Brăila, se poate observa că la nivelul celei mai recente luni de raportare - iulie 2014 - salariul mediu net este de 1.260 lei în uşoară creştere faţă de luna mai când acelaşi indicator era de 1.228 lei. Nu este lipsit de importanţă faptul că din totalul de circa 70.000 de brăileni care lucrează în baza unui contract de muncă, aproximativ 14.000 sunt remuneraţi la nivelul salariului minim pe economie, 900 lei brut.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro