Preşedintele interimar al Consiliului Judeţean Brăila, Viorel Mortu, este în Italia, în zona siciliană, alături de o echipă de specialişti în accesare fonduri europene de la Agenţia de Dezvoltare Regională Sud- Est, între care chiar şefa ADR, Luminiţa Mihailov. Cele două instituţii au făcut echipă - ştiut fiind faptul că ADR este principala Autoritate de Management în cazul proiectelor judeţene - pentru a-şi însuşi experienţa siciliană în domeniul funcţionării Grupurilor Locale de Lucru (GAL).
"Noi n-avem niciun GAL şi din acest motiv suntem aici pentru a vedea cum funcţionează aici aceste grupuri. Italienii au foarte bine pus la punct sistemul. Tocmai am văzut un GAL şi sunt impresionat de felul în care merg lucrurile aici. Trebuie să preluăm modelul şi trebuie să-l preluăm repede", ne-a declarat Viorel Mortu, preşedinte interimar CJ.
Axele de finanţare s-au deschis, GAL-urile, nu!
Deplasarea a fost posibilă în baza unui schimb de experienţă asigurat printr-un proiect angajat tot de ADR Sud- Est.
GAL-urile sunt grupurile locale de acţiune care, alături de autoritate, accesează fonduri europene pentru perioada 2014- 2020 pentru comunitate prin organismele intitulate Dezvoltare Locală plasată sub Responsabilitatea Comunităţii sau CLLD-uri (Community Lead Local Development). Practic, Comisia Europeană nu va lucra pe proiecte pentru comunităţi decât prin aceste GAL-uri, organisme alcătuite asemenea unor ONG-uri cu personalitate juridică. DLRC-ul este o noţiune utilizată de Comisia Europeană pentru a descrie o abordare care inversează politica de dezvoltare de sus în jos, utilizată în mod tradiţional.
În cadrul DLRC, populaţia formează un parteneriat local care elaborează şi pune în aplicare o strategie de dezvoltare integrată. Strategia este concepută astfel încât să valorifice mai degrabă "atuurile" sociale, de mediu şi economice, decât să rezolve problemele cu care se confruntă comunitatea. În acest scop, GAL-ul beneficiază de finanţare pe termen lung şi deţine puterea de decizie cu privire la proiectele ce vor fi elaborate şi finanţate.
Curios, s-au deschis deja mare parte dintre axele de finanţare nerambursabilă, iar GAL-urile, care ar fi trebuit să aibă pregătite fişe de proiecte pe fiecare domeniu prioritar în parte, astfel încât să prindă proiectarea cu deadline în 2016, nici măcar n-au luat fiinţă.