* sâmbătă dimineață, în Piața Microhală era aglomerație ca în perioada de dinaintea ordonanțelor militare, iar regulile de distanțare socială parcă nici nu existau * psihologii spun că această stare de lucruri este data de faptul că oamenii nu percep pericolul la adevărata lui dimensiune
În contextul actualei situaţii cauzate de pandemia COVID-19 şi a măsurilor luate de autorităţi prin decretarea stării de urgenţă, respectiv intrarea în vigoare a unor ordonanţe militare, toate având ca scop prevenirea infectării unui număr mare a populaţiei, izolarea şi eradicarea virusului, tot mai multe persoane încep să ignore, treptat, pericolul reprezentat de coronavirus dar şi a măsurile mai sus menţionate. Acest fenomen poate fi observat, de câteva zile, pe tot teritoriul ţării, odată cu creşterea temperaturilor şi a apropierii sărbătorilor Psacale.
O parte dintre brăileni nu face notă discordantă, o scurtă privire aruncată, sâmbătă dimineață, în Piaţa Microhală din cartierul Hipodrom întărind ideea că populaţia începe să nu mai respecte măsurile de siguranţă, atât individual, pentru propria persoană, cât şi pentru cei din jur. Ideea păstrării unei distanţe de 1.5 m, a cumpărăturilor de strictă necesitate ori a timpului cât mai scurt petrecut afară și doar în scop justificat, pare că devine o amintire.
Aglomeraţia este acum “literă de lege” la rândurile formate în faţa magazinelor, în zona caselor de marcat, chiar şi în anumite zone din interior, fără a mai fi respectată absolut nicio regulă socială. “Nu ştim ce să mai facem, le spunem încontinuu să păstreze distanţa între ei, să aibă grijă, dar nu vor. Staţi să vedeţi ce este la 7.00, dimineaţa… se calcă în picioare afară, înainte să deschidem”, se plânge un angajat al unui market.
În zona “tarabelor”, aceleaşi imagini: înghesuială, tărăboi, socializare, o stare de bine în general: “Ne-au pus botniţă, ca la câini”, “Covidu`, coviduuu`”, “Nu e, dom’le, niciun virus, ce`ai?”.
Multe alte opinii sunt împărtăşite în centrul unor mici grupuri de socializare. Cu sacoşile în mâini, ori lăsate pe asfalt, subiectul “coronavirusului” este intens dezbătut pe la colţurile pieţei. Tot “virusul” este subiect principal la “una mică”, servită “pentru acasă”, dintr-un bidon mic din plastic, pe trotuarul din faţa cârciumii.
Adrian Turcu, psiholog, explică care este cauza acestui fenomen, al relaxării populaţiei: “Coronavirusul nu este o ameninţare directă, nu este vizibil, nu poate şoca vizual. Oamenii sunt acum în perioada primăverii, tendinţele interioare făcându-i să devină iraţionali. Mai sunt şi pregătirile de Paşti, care erau o obişnuinţă, o tradiţie. Omul este o fiinţă emoţională şi poate deveni foarte uşor iraţional. Suntem 5% conştienţi şi 95% inconştienţi, tributari unor mecanisme care ne determină să luăm decizii, uneori nu cele mai bune. Toate acestea îi fac pe oameni să încalce reguli, în situaţia actuală, regulile de prevenire a coronvirusului. Nici măcar teama de deces cauzat de COVID-19 nu este bine conştientizată de către o parte a societăţii. Este suficient să fi ieşit o dată, de două ori. Şi dacă nimic rău nu li s-a întâmplat, vor ieşi şi a treia şi a patra oară. Numărul actual de decese reprezintă pentru ei doar un număr afişat pe TV. Doar în faţa televizorului se instaurează o teamă ipotetică. Există un pericol, dar ei nu percep realitatea. Sunt informaţii care vin din media dar care nu au legătură cu ceea ce văd afară, pe stradă.
Ca urmare, măsurile luate de autorităţi, ordonanţele militare, nu sunt luate în serios. Orice acţiune care vine din partea statului, care se face în mod repetat, îl face pe om să o respecte. Dar acestea sunt primele ordonanţe militare în România, de la ultimul conflict mondial până în prezent şi este destul de dificil să convingi societatea civilă să le respecte.”
De altfel, sâmbătă, pe tot parcursul timpului petrecut în zona Pieței Microhală, nu a fost văzut niciun reprezentant al autorităţilor, care ar fi putut monitoriza respectarea măsurilor de siguranţă.