* focul s-a întins pe 96 de hectare de pe care s-a recoltat recent o cultură de grâu * incendii de miriște s-au mai semnalat în week-end și la Spiru Haret - pe 10 ha - și la Râmnicelu - 30 ha * în total, pompierii brăileni au intervenit pentru stingerea unor incendii de vegetație uscată și miriște ce au afectat o suprafață de circa 168 ha
La sfârșitul săptămânii trecute, de vineri până duminică, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) ”Dunărea” Brăila a fost solicitat să intervină pentru limitarea și lichidarea a 12 incendii de vegetație uscată, miriște și gunoi, în localitățile Brăila (3 incendii), Însurăței, Râmnicelu, Urleasca, Cireșu, Spiru Haret, Silistraru, Ulmu, Stațiunea Lacu Sărat și dig Brăila – Galați. În total, au ars vegetație uscată și miriști pe o suprafață de circa 168 hectare, dar și 15 tone de gunoi care a încărcat atmosfera cu fum potențial periculos. Cea mai mare suprafață de miriște pârjolită de foc se află în zona Ulmu. Acolo, focul s-a întins pe nu mai puțin de 96 hectare, de pe care a fost recoltată recent o cultură de grâu. În zona Spiru Haret au ars 10 ha de miriște, iar la Râmnicelu focul s-a întins pe 20 ha cu vegetație uscată și pe 30 ha de miriște.
Potrivit pompierilor, cauzele care au dus la producerea incendiilor au fost folosirea focului fără respectarea regulilor de apărare împotriva incendiilor și fumatul în locuri neamenajate. În fapt, e posibil ca pe anumite suprafețe focul să fi fost pus intenționat, pentru curățarea terenului de resturile rămase în urma recoltării. În general, cei care se pretează la asemenea gesturi sunt greu de prins asupra faptului. Pentru incendierea intenționată a miriștilor, proprietarii de terenuri riscă, pe lângă amenzi, să rămână și fără subvențiile de la APIA.
Reprezentanții ISU reamintesc că în perioadele caniculare crește riscul de incendiu din cauza uscăciunii și a temperaturilor ridicate. Pentru siguranța populației, se impune aplicarea următoarele măsuri: nu trebuie aprins focul în zone cu vegetație uscată sau în zonele împădurite și pe timp de vânt; resturile de țigară pot genera incendii, în consecință acestea NU pot fi aruncate oriunde!
De la începutul anului și până în prezent, subunitățile de intervenție ale ISU Brăila au acționat pentru stingerea a peste 400 incendii de vegetație uscată, miriște, litieră sau culturi agricole.