Zilele toride de vară, cu temperaturi ce depăşesc 35 de grade Celsius la umbră, fac tot mai multe victime la Brăila. În ultimele 72 de ore, la Serviciul Judeţean de Ambulanţă (SAJ) s-au înregistrat aproximativ 100 de intervenţii la urgenţe, dintre care 47 în cazuri de lipotimii. Astfel, în prima zi din august, SAJ Brăila a preluat 12 cazuri, pe 2 august - 26 şi pe 3 august - 9. Medicii spun că leşinurile în locuri publice au survenit din cauza caniculei. Dar mare atenţie! Pericolul nu a trecut. Meteorologii au emis o atenţionare valabilă marţi, 5 august, în sud-estul ţării, unde vremea se va menţine caniculară, cu temperaturi maxime în jurul valorii de 35 - 37 grade Celsius şi disconfort termic ridicat. "În intervalul menţionat, vremea va fi calduroasă în toate regiunile, local caniculară în cursul după-amiezelor, în special în sudul şi estul Moldovei, Dobrogea şi cea mai mare parte a Munteniei unde se vor înregistra temperaturi maxime de 35-36 de grade, iar izolat chiar 37 de grade. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi depăşi uşor pragul critic de 80 al disconfortului termic în zonele de câmpie şi pe arii restrânse în cele de deal şi de podiş", se arată în comunicatul Administraţiei Naţionale de Meteorologie.
Angajatorii, obligaţi să-şi protejeze salariaţii
Inspectorii de muncă au anunţat că îşi intensifică în această perioadă acţiunile de control la firmele locale pentru a verifica în ce măsură angajatorii îşi protejează salariaţii pe timp de caniculă. Potrivit legislaţiei în vigoare, dacă temperaturile exterioare trec de pragul caniculei şi ajung la peste 37 grade Celsius, sau când indicele temperatură-umiditate depăşeşte pragul valoric de 80 unităţi, angajatorii trebuie să aplice o serie de măsuri minimale, pe de o parte, pentru ameliorarea condiţiilor de muncă în sensul reducerii intensităţii şi ritmului de muncă, sau alternării perioadelor de lucru cu cele de repaos în locuri umbrite şi curenţi de aer, iar pe de altă parte pentru menţinerea stării de sănătate al salariaţilor: asigurarea apei minerale (2 - 4 litri/pers/schimb); asigurarea echipamentului individual de protecţie; asigurarea de duşuri. "Angajatorii care nu pot asigura condiţiile cerute de legiuitor vor lua de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor după caz următoarele măsuri: reducerea duratei zilei de lucru; eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru adică până la ora 11.00 şi după ora 17.00, iar în cazuri speciale, întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale", a comunicat ITM Brăila.
De asemenea, pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de muncă în condiţii de temperaturi extreme, angajatorii trebuie să asigure examenul medical la angajare şi al controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru munca la temperaturi crescute; asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate; trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de muncă sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicaţii privind munca la temperaturi extreme. Nerespectarea tuturor acestor măsuri va fi sancţionată de inspectorii de muncă acolo unde vor constata aceste contravenţii, iar amenzile pleacă de la 1.500 lei şi ajung la 2.500 lei. În plus, inspectorii brăileni îi îndeamnă pe salariaţi să sesizeze ITM despre orice eventuale nereguli de la propriul loc de muncă pe această temă.