Mergi la conţinutul principal
Mii de bolnavi psihic în evidențele Spitalul de Psihiatrie

Brăileni la Psihiatrie, în pandemie

* medicii spun că un număr semnificativ de cazuri noi de afecțiuni psihiatrice au legătură cu situația pandemică din ultimii doi ani  * anul 2020 a adus cu sine 789 cazuri noi de bolnavi psihic, cu 300 mai multe decât în anul precedent * au fost înregistrate, de asemenea, 995 de cazuri de alcoolism tratate în spital, peste 14.000 de consultații în Ambulator și Centrul de Sănătate Mintală și peste 11.000 de bolnavi psihic rămași în evidențele spitalului * potrivit dr. Andreia Gavrilescu, director medical al Spitalului "Sf. Pantelimon", s-au înmulțit afecțiunile/simptomele consecutive infecției cu SARS CoV-2: fobii, depresii, anxietate, insomnie, agitație psihomotorie, deficit de memorie, alcoolism * pe de altă parte, derutați, brăilenii se adresează psihologilor ca să scape de sentimentul de vinovăție * alții își caută refugiu în droguri și alcool

 

Bătălie pe două fronturi dusă de medicii Spitalului de Psihiatrie "Sf. Pantelimon" Brăila. Pe de o parte, unitatea spitalicească este spital suport COVID încă de la debutul pandemiei, iar, pe de altă parte, trebuie să facă față miilor de bolnavi psihic și brăileni diagnosticați cu afecțiuni/simptome care au explodat odată cu apariția virusului SARS CoV-2: fobii, depresii, anxietate, insomnie, agitație psihomotorie, iritabilitate, deficit de memorie și atenție, alcoolism. În anul pandemic 2020, se aflau în evidențele Spitalului de Psihiatrie peste 11.000 de bolnavi psihic, iar consultațiile la Ambulatoriul de specialitate pentru adulți și copii și Centrul de Sănătate Mintală pentru adulți depășise cifra record de 14.000. Psihologul Marian Taifas este de părere că, supuși unui adevărat bombardament informațional prin intermediul mijloacelor mass-media, oamenii vin la psiholog ca să se descarce afectiv, să fie ascultați. Alții își găsesc refugiu în droguri și alcool. Iar alții vor să scape de acel sentiment de vinovăție apărut la pierderea cuiva drag, este de părere psihologul Eduard Bucureșteanu. 

 

La Psihiatrie au fost internate 380 de persoane cu COVID și afecțiuni psihice  

"Spitalul de Psihiatrie "Sf. Pantelimon" Brăila este o unitate spitalicească, care, încă de la debutul pandemiei de COVID-19, a fost desemnată ca spital suport COVID. În prezent, spitalul funcționează cu o structură temporară care include un Compartiment COVID de 29 de paturi destinat pacienților cu afecțiuni psihice și COVID - forme ușoare și medii de boală. De la debutul pandemiei de Coronavirus, în structurile COVID ale Spitalului de Psihiatrie au fost asistate 380 persoane cu infecție COVID și afecțiuni psihice (forme ușoare și medii)", ne-a declarat dr. Andreia Gavrilescu, medic primar epidemiolog, directorul medical al Spitalului de Psihiatrie "Sf. Pantelimon" Brăila.

Majoritatea persoanelor (246) au fost externate vindecate din punct de vedere al afecțiunii COVID, altele (126) s-au externat la cerere, cu continuarea măsurilor de izolare la domiciliu, iar altele, nouă la număr, au fost transferate într-o unitate sanitară de nivel superior, din pricina agravării afecțiunii COVID-19. La sfârșitul lunii decembrie, în Compartimentul COVID al Spitalului de Psihiatrie "Sf. Pantelimon" Brăila mai era asistată o singură persoană diagnosticată pozitiv cu temutul virus.

Să nu uităm, însă, că activitatea principală a spitalului este asistența de specialitate - spitalicească și ambulatorie - pentru pacienții cu afecțiuni psihice. Potrivit dr. Gavrilescu, această activitate nu a fost minimalizată pe parcursul pandemiei, pacienții beneficiind în continuare de spitalizare în secțiile non COVID ale spitalului și de acces necondiționat în Ambulatorul de specialitate pentru adulți și copii și în Centrul de Sănătate Mintală (CSM) pentru adulți.

"Serviciile de specialitate psihiatrice, multidisciplinare și conexe au fost și sunt asigurate de 11 medici în specialitatea Psihiatrie adulți, 2 medici în specialitatea Neuro-Psihiatrie infantilă, 1 medic în Specialitatea Laborator clinic, 1 medic în specialitatea Radiologie și imagistică medicală și 1 medic în specialitatea Epidemiologie, cărora li se adaugă 4 psihologi și alt personal sanitar și auxiliar indispensabil (farmaciști, biologi, asistenți medicali, infirmiere, îngrijitoare, supraveghetori bolnavi psihici și brancardieri). Pentru buna funcționare și asigurarea unor servicii medicale de calitate, personalul de suport al unității a răspuns prompt cerințelor personalului de specialitate", ne-a precizat sursa citată.

 

Mii de bolnavi psihic în evidențele Spitalului "Sf. Pantelimon"

Cât privește numărul de brăileni diagnosticați cu afecțiuni psihice sau care au trecut pragul Spitalului de Psihiatrie pentru consultații, acesta a crescut considerabil în ultimii ani. O spun statisticile pe ultimii trei ani - perioada 2019-2021, prepandemică și pandemică - puse la dispoziție de conducerea unității spitalicești.  

Astfel, în anul 2019, an prepandemic, au fost înregistrate 484 de cazuri noi de bolnavi psihic la Brăila și 17.433 de consultații în Ambulatorul de specialitate pentru adulți și copii și CSM (Centrul de Sănătate Mintală pentru adulți). În același an, au rămas în evidențele Spitalului de Psihiatrie "Sf. Pantelimon" Brăila nu mai puțin de 16.931 bolnavi psihic, iar cazurile de alcoolism tratate în spitalizare de zi sau continuă au atins numărul record de 1.356.

Anul 2020, an pandemic, a adus cu sine o creștere semnificativă a cazurilor noi de bolnavi psihic, și anume 789 (cu peste 300 mai mult decât în anul precedent). Au fost înregistrate, de asemenea, 995 de cazuri de alcoolism tratate în spital, 14.369 de consultații în Ambulator și Centrul de Sănătate Mintală și 11.133 de bolnavi psihic rămași în evidențele spitalului.

În fine, în primele nouă luni ale anului 2021, an pandemic, au fost înregistrate 145 de cazuri noi de bolnavi psihic, 7.524 de bolnavi rămași în evidență, 9.766 de consultații în Ambulator și Centrul de Sănătate Mintală și 798 de cazuri de alcoolism tratate în spitalizare de zi sau continuă. Atenție, însă, este vorba de perioada ianuarie-septembrie 2021, care nu include perioada octombrie-noiembrie, când valul IV al pandemiei de Coronavirus a făcut ravagii în spitalele brăilene. De asemenea, mulți bolnavi psihic au migrat către cabinetele medicale particulare, de frica îmbolnăvirilor cu COVID.

"Numărul crescut de cazuri noi de bolnavi psihic în anul pandemic 2020 se explică prin adăugarea la afecțiunile psihice de bază, care se tratau în unitatea noastră, și a altor afecțiuni/simptome din spectrul de activitate care au fost consecutive infecției cu COVID-19, respectiv fobii, depresii, anxietate, insomnie, agitație psiho-motorie, iritabilitate, deficit de memorie și atenție, alcoolism. Deși anul 2021 a fost tot an pandemic, numărul de cazuri noi de bolnavi psihic este mai mic, având în vedere și introducerea vaccinării împotriva COVID-19, care a protejat populația indemnă de boli psihice să dezvolte astfel de afecțiuni post COVID", ne-a declarat dr. Andreia Gavrilescu.

În ceea ce privește numărul de bolnavi cu afecțiuni psihice rămași în evidență la nivelul unității sanitare și numărul de consultații în Ambulatorul de specialitate și Centrul de Sănătate Mintală pentru adulți, acesta a scăzut continuu în cei 2 ani pandemici, pe de o parte deoarece pacienții au avut rețineri în a se prezenta pentru spitalizare sau consult de specialitate într-o unitate suport COVID și, pe de altă parte, din cauza condiționărilor impuse de pandemie "cu privire la temporizarea de la internare a pacienților cu afecțiuni cronice stabilizate". Dr. Andreia Gavrilescu, director medical al Spitalului de Psihiatrie "Sf. Pantelimon" Brăila:

"Acești pacienți au migrat către cabinetele de specialitate din afara spitalului, în genere private sau în contract cu Casa Județeană de Asigurări de Sănătate. Cu toate acestea, dorim să ne asigurăm pacienții despre faptul că riscul infecțios în spitalul nostru este redus, Compartimentul COVID fiind complet separat de restul Secțiilor non COVID".

 

Oamenii merg la psiholog ca să scape de sentimentul de vinovăție

Contactat în legătură cu avalanșa de cazuri de afecțiuni psihice semnalate la Brăila în ultimii doi ani, psihologul Marian Taifas ne-a spus că oamenii s-au confruntat cu astfel de probleme - fobii, depresii, anxietate, insomnie, agitație psihomotorie, iritabilitate, deficit de memorie și atenție, alcoolism etc - și înainte de pandemie, numai că, la noi, la români, exista un model social care-i împiedica să meargă la psiholog sau să se prezinte la control, la Spitalul de Psihiatrie.

"Se considera că, dacă ai simptome de natură psihiatrică nu mai poți fi valid pentru anumite funcții, nu te mai poți angaja, spre exemplu. Apariția COVID-19 a făcut ca oamenii să se deschidă, să ceară ajutor. Oamenii trec printr-un adevărat bombardament informațional legat de existența COVID-19 și a manifestărilor acestei boli. Cei care se prezintă la cabinetul psihologic simt nevoia să fie ascultați, căinați, să se descarce afectiv. Pe de altă parte, încercând să-și găsească refugiu, unii îl caută în droguri și în alcool. Încearcă să evadeze cumva din acest bombardament informațional, să-și creeze o lume a lor, iluzorie", ne-a mărturisit cunoscutul psiholog brăilean.

Pe de altă parte, psihologul Eduard Bucureșteanu este de părere că oamenii simt acum nevoia să fie susținuți și să scape de sentimentul de vinovăție apărut la pierderea unei ființe dragi:

"Există două tipuri de persoane care se adresează psihologului pe zona asta de COVID: cei care au trecut printr-o pierdere a cuiva apropiat și cei care sunt speriați/derutați de tot ceea ce se întâmplă și nu știu încotro să o ia și cum să procedeze. Abordările sunt diferite, chiar dacă au ceva comun: nevoia de susținere, de suport și eliminarea acelui sentiment de vinovăție. Nevoile psihologice bazale sunt foarte mult dărâmate în perioada asta. Nevoile de conexiune și control în primul rând. Sunt nevoi bazale în psihologie, fără ele nu putem funcționa normal, noi ca oameni...".

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro