• trei absolvenţi celebri ai şcolii Populare de Arte “Vespasian Lungu” Brăila vor oferi, pe 26 aprilie 2018, momente de neuitat • evenimentul se încadrează în seria de manifestări “Brăila 650” şi “Centenarul Marii Uniri” • intrarea este liberă
Joi, 26 aprilie 2018, începând cu ora 18.30, în Sala Mare a Teatrului “Maria Filotti”, va avea loc Concertul extraordinar de muzică clasică „BRĂILENI... ACASĂ”, susţinut de absolvenţi ai Şcolii Populare de Arte „Vespasian Lungu” Brăila şi ai Liceului de Arte „Hariclea Darclée”, la clasa doamnei profesor Mariana Iordache: Carmen Topciu - mezzosoprană, prim-solistă a Operei Braşov, Nicoleta Alexe Chirilă - soprană, prim-solistă a Operei Braşov şi Cătălin Petrescu - bariton, prim-solist al Teatrului Naţional de Operetă „Ion Dacian” Bucureşti. Cei trei brăileni vor fi acompaniaţi la pian de Sena Ducariu, maestru corepetitor la Opera Braşov, iar spectacolul va fi prezentat de profesor Marilena Niculescu, cadru didactic al şcolii.
Concertul este organizat de şcoala Populară de Arte „Vespasian Lungu” Brăila, cu sprijinul Consiliului Judeţean Brăila, al Primăriei Municipiului Brăila şi Teatrului “Maria Filotti” Brăila şi se încadrează în seria de manifestări “Brăila 650” şi “Centenarul Marii Uniri”, iar intrarea este liberă.
În programul pregătit publicului brăilean vor fi incluse arii şi duete din creaţia marilor compozitori: Georges Bizet, Léo Delibes, Gaetano Donizetti, George Grigoriu, Imre Kálmán, Franz Lehár, Norbert Petri, Jacques Offenbach, Johann Strauss, Giuseppe Verdi şi alţii.
Carmen Topciu, mezzosoprană, a urmat cursurile Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca unde i-a avut ca profesori pe Ramona Eremia şi Marius Budoiu. Încă din timpul anilor de studenţie a debutat la Opera Naţională Română din Cluj în rolurile Rosina din opera „Il Barbiere di Siviglia” şi Angelina din opera „La Cenerentola” de Rossini. A debutat şi la Opera Maghiară din Cluj Napoca în rolul lui Giulio Cesare din opera „Giulio Cesare in Egitto” de Haendel. Din 2007, este angajată a Operei din Braşov, unde are roluri ca: Angelina în „La Cenerentola” de G. Rossini, Romeo în „I Capuleti e i Montecchi” şi Adalgisa în „Norma”, ambele scrise de V. Bellini. În acelaşi an, a câştigat Concursul internaţional de canto „Hariclea Darclée” Brăila. Un alt moment definitoriu s-a petrecut la Arena di Verona, în 2016, când a debutat în Carmen, în regia lui Fr. Zeffirelli. Un an mai târziu, în aprilie 2017, la Bologna a interpretat rolul Santuzza din opera „Cavaleria Rusticană” de Pietro Mascagni., iar în februarie 2018 a întreprins un turneu în Italia, la Teatrul din Bari, unde a avut rolul Azucena din opera „Il Trovatore” de G. Verdi. De curând, s-a întors dintr-un turneu în China unde, pe scena Grand Theatre din Shanghai, a interpretat rolul Carmen din opera cu acelaşi titlu de G. Bizet, iar pe 13 aprilie 2018, a debutat pe scena Operei Naţionale Bucureşti în rolul Amneris din opera „Aida” de G. Verdi.
Nicoleta Alexe Chirilă, soprană, este absolventă a Şcolii Populare de Arte „Vespasian Lungu” Brăila, canto clasic, clasa profesoarei Iordache Mariana şi licenţiată a Universităţii Transilvania, Facultatea de Muzică, clasa profesor Eugenia Moldoveanu şi profesor dr. Cristina Soreanu. Este angajată în corul Teatrului Muzical Braşov, iar după opt ani, devine solistă a aceleiaşi instituţii, respectiv Opera Braşov, unde a realizat peste 30 de roluri de operă şi operetă, atât în ţară, cât şi în turnee în străinătate, în ţări din Europa: Anglia, Italia, Franţa, Germania, Austria, Spania, Olanda, Danemarca, Norvegia. Activitatea sa artistică mai cuprinde şi realizarea de concerte pe scenele instituţiilor de cultură şi filarmonicilor din ţară: Braşov, Sibiu Suceava, Botoşani, Tg. Mureş, Cluj, Bucureşti, Iaşi. A absolvit cursurile de formare profesională “Scenart” susţinute de formatori ai Teatrului de Operetă „Ion Dacian” şi de cei de la Academia Teatro alla Scala din Milano, ca asistent regizor artistic. În paralel, este şi profesor de canto la Liceul de muzică „Tudor Ciortea” din Braşov. Este prezentă în jurii de specialitate la diferite concursuri, în calitate de jurat, dar şi ca preşedinte: Concursul naţional “Crai nou” din cadrul liceului (membru fondator), Kronstad music fest, Super Vox, Kronstad Master Fest. De-a lungul carierei a abordat numeroase roluri de operă cum ar fi: Serpina („La Serva Padrona” - G. P. Pergolesi), Amor („Orpheu şi Euridice” – C. Gluck), Carolina („Căsătoria secretă” – D. Cimarosa), Susanna şi Barbarina („Nunta lui Figaro” – W.A. Mozart), Regina nopţii („Flautul fermecat” – W. A. Mozart), Olimpya („Povestirile lui Hoffmann” – J. Offenbach) etc. şi roluri din operetă, cum ar fi: Fiametta („Boccaccio” – Fr. Von Suppe), Iulia („Logodnicul din lună” – E. Kunnecke), Stazi („Silvia” – E. Kálmán), Valancienne („Văduva Vesela” – Fr. Lehar), Adele („Liliacul” – J. Strauss).
Cătălin Petrescu, bariton, a absolvit Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti (2004), la clasa Silviei Voinea. şi-a început activitatea artistică la Teatrul Dramatic „Maria Filotti” din Brăila (1996 2000), unde a realizat rolurile: Miu, Epaminonda şi Palicar din „Chira Chiralina”, Vlad din „Clubul Adolescenţilor” şi a făcut aranjamentele muzicale la spectacolul „Împărăţia Soarelui”. Din 2004, este solist al Teatrului de Operetă şi Musical „Ion Dacian” unde a realizat rolurile: Locotenentul René din „Suzana”, Berry din „Victoria şi-al ei Husar”, Boni Kanciano din „Silvia”, Jim Boy din „Floarea din Hawaii”, Johann din „Domnul Choufleuri vă aşteaptă”, Ambrose Kemper din „Hello, Dolly!”, Nichita din „Lăsaţi-mă să cânt!”, Poetul din „Maria de Buenos Aires”, Falke din „Liliacul” şi multe altele. A participat la turneul desfăşurat în S.U.A în cadrul Companiei Academice de Operă „Darclée” sub patronajul Marianei Nicolesco (2003) şi a interpretat rolurile: Lot din opera omonimă – primă audiţie absolută – şi Stoicea din „Moara lui Califar” – primă audiţie absolută.
Sena Ducariu, pianistă, este absolventă a Conservatorului de Muzică „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, având ca profesor pe Viorica Zorzor. A urmat cursurile de perfecţionare în Germania, cu prof. Rudolf Kehrer. În palmaresul pianistei sunt prezente diferite distincţii primite la concursuri de interpretare muzicală, precum şi numeroase recitaluri în străinătate şi în majoritatea centrelor muzicale din ţară. Ca lector universitar este desemnată pianist acompaniator la Cursurile de vară de la Rm. Vâlcea şi la Cursurile internaţionale de măiestrie artistică organizate de Facultatea de Muzică din Braşov (la clasele profesorilor Petre Munteanu, Viktor Pikaisen, Georgeta Stoleriu, Gheorghe Roşu, Wolfgang Guttler şi Eva Mohos). A susţinut recitaluri alături de violoniştii Octavian Raţiu, Florin Ionescu-Galaţi, soprana Felicia Filip, mezzosoprana Asineta Răducan, tenorul Marius Brenciu, baritonul Adrian Mărcan, bass-ul Gheorghe Roşu şi clarinetistul Iulian Rusu.