Naivitatea unora devine izvor inepuizabil de resurse pentru cei obişnuiţi să obţină bani prin înşelătorie. Numai de la începutul acestei luni, trei brăilence au fost păcălite să plătească aproximativ 4.000 de lei, fie prin metoda sms-ului câştigător ori în schimbul prezicerii viitorului. Când şi-au dat seama că au fost păgubite, victimele au depus plângere la Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila, dar până în prezent într-un sigur caz anchetatorii au reuşit să prindă autorul.
În urmă cu aproximativ o săptămână, o tânără în vârstă de 30 de ani, din judeţul Tulcea, a fost ademenită de o femeie necunoscută, sub pretextul că aceasta din urmă îi face vrăji. Paula M. a plătit în avans serviciile de care urma să beneficieze, adică 400 de lei şi un lănţişor cu pandantiv, un inel şi verighetă din aur, în valoare de 500 de lei. Cea de-a doua situaţie, aproape identică, este cea a Danei C. (27 de ani) din oraşul Însurăţei, care a fost abordată pe stradă de două persoane care i-au propus să-i ghicească viitorul. "Tariful" perceput a constat într-un lănţişor din aur care valora 1.000 lei. Dacă în primul caz, petrecut în municipiul Brăila, "ghicitoarea" de ocazie a dispărut fără urmă, deşi fapta a fost sesizată la sediul Poliţiei la numai o jumătate de oră de la săvârşire, în cel de-al doilea caz prejudiciul a fost recuperat, iar făptuitorii au fost identificaţi de poliţişti şi li s-a întocmit dosar penal.
Explicaţiile pentru care oamenii devin victime ale acestor persoane care pretind că pot rezolva probleme dintre cele mai complicate, că au puteri tămăduitoare, fac şi desfac farmece, ghicesc viitorul în palmă, tarot sau cafea sunt multiple. În unele cazuri este vorba despre un nivel deficitar de educaţie, iar în altele de nevoia disperată de a găsi un răspuns sau de a primi asigurarea că anumite aşteptări se vor împlini. În toate cazurile însă, este vorba de naivitate şi imaturitate, mai ales când pentru astfel de servicii sunt pretinse în mod nejustificat sume imense de bani sau obiecte de mare valoare. "Ignorând cu desăvârşire aspectul penal, ca să nu mai vorbim de cel moral, aceste persoane îşi aleg cu mare iscusinţă victimele. În general, ghicitoarele de ocazie care de obicei «lucrează» în grup vizează persoane de sex feminin, singure, uşor influenţabile şi care prezintă interes sub aspect financiar, etalând obiecte de valoare, în special bijuterii. Mizând pe problemele şi neajunsurile cotidiene, ghicitoarele prezintă aceste situaţii ca fiind adevărate revelaţii, iar ca să le confere o conotaţie mistică, le pun în legătură cu evenimente viitoare favorabile victimei. Încrederea deja obţinută, nu mai rămâne decât ca victima să achite suma cerută, astfel încât «profeţiile» să se împlinească", a precizat inspector Jenel Şogor, purtător de cuvânt al Poliţiei brăilene.
"Ai câştigat 10.000 de euro şi o plasmă TV!"
Aşa sună mesajul pe care o altă brăileancă l-a primit, zilele trecute, pe telefonul mobil, mesaj semnat de un reprezentant al unei firme internaţionale de băuturi răcoritoare. Pentru a intra în posesia premiului, Angela M. (34 de ani) trebuia să cumpere 6 cartele reîncărcabile în două reţelele de telefonie mobilă, în valoare de 70 euro, lucru pe care l-a şi făcut, transmiţând apoi codurile de reîncărcare. Ulterior, brăileanca a primit un alt număr de telefon, ce i-ar fi aparţinut reprezentantului unei firme de curierat, cu care a intrat astfel în legătură. Acesta i-a solicitat să cumpere alte 28 de cartele reîncărcabile, în valoare de 1.785 lei, şi de abia după ce s-a conformat şi a transmis codurile, femeia şi-a dat seama că a fost înşelată şi a depus plângere la Poliţie.
Oamenii legii spun că înşelarea prin sms-uri are ca premisă de bază obţinerea unui câştig mare, fără efort. Puţini sunt însă aceia care realizează că nu pot fi câştigători dacă nu au participat la un concurs sau o tombolă, întrucât premiile nu se atribuie niciodată doar pentru faptul că o persoană există sau este utilizatorul anumitor servicii (de telefonie, cablu tv sau consumator de băuturi răcoritoare etc.). În plus, orice câştig, dacă el există cu adevărat, trebuie verificat şi nu se vor plăti niciodată sume importante de bani înainte de ridicarea acestuia ci, eventual, după aceea, fiind vorba de anumite taxe şi impozite.