În weekend-ul trecut, culturistul Vasile Crăciun a obţinut cea mai mare performanţă din ultimii ani pentru sportul brăilean, dar şi pentru cel naţional, făcând istorie în culturismul românesc şi obţinând prima medalie de aur la masters pentru România.
După bronzul din 2009, Vasile Crăciun s-a pregătit intens pentru competiţia continentală din acest an, însă o întindere musculară, destul de gravă, părea să-l ţină departe de concursuri. Toate iluziile începeau să se năruie, competiţia din Ucraina se apropia şi starea sa de sănătate nu se ameliora.
"Am ratat Balcaniada, iar şansele mele de a participa la europene erau reduse, dar cu toate acestea nu am încetat să mă pregătesc. Cu două săptămâni înainte de europene am avut o întâlnire cu reprezentanţii federaţiei, la Buzău, şi atunci m-am hotărât să particip. Culturismul este viaţa mea şi nu pot renunţa la acest sport", a precizat Vasile Crăciun.
În Ucraina, la Donetsk, brăileanul a avut de înfruntat 11 adversari, printre ei fiind, bineînţeles, şi medaliaţii din ultimii doi ani, dar, contrar aşteptărilor, niciunul dintre ei nu a reuşit să treacă de faza semifinalelor şi să ajungă între primii şase culturişti din Europa. Apoi, în ultimul act, Vasile Crăciun a demonstrat că este cel mai bun de pe continent la masters.
"A fost un concurs puternic, în care am încercat să dau totul pentru a-i impresiona pe arbitri şi am izbutit. Am reuşit să intru în finală şi arbitrii mi-au acordat punctaj maxim atât la programul obligatoriu, cât şi la cel artistic, şi am obţinut locul întâi. De data aceasta nu am avut niciun fel de emoţii, am fost foarte bine pregătit şi am învins. Mi-am văzut visul împlinit. Trebuie să mulţumesc pe această cale familiei, care mă înţelege şi mă susţine întodeauna, partenerilor de antrenament, Direcţiei pentru Sport, pentru că, fără ajutorul lor, nu puteam să obţin astfel de rezultate", a declarat Vasile Crăciun.
După titlul european, ambiţiosul culturist brăilean şi-a stabilit un nou ţel, o medalie la Campionatele Mondiale.
"Să fiu sănătos, asta îmi doresc în primul rând, să pot să mă antrenez, ca să am o evoluţie bună la mondialele din decembrie. Acum urmează o scurtă refacere şi după aceea încep campania pentru Campionatul Mondial. Anul acesta vizez o medalie, la anul titlul", a mai adăugat Vasile Crăciun.
Carieră sportivă de excepţie
Cel mai longeviv culturist din Brăila, cel care poate fi considerat şi drept un deschizător de drumuri în culturismul brăilean, Vasile Crăciun şi-a început cariera sportivă la vârsta de opt ani, la Box Club Brăila, unde l-a avut ca antrenor pe reputatul Adolf Zeibel.
Apoi, cu toate că a absolvit Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport, specialitatea box, rezultatele care l-au făcut celebru au fost şi sunt cele din culturism.
La 23 de ani, Crăciun a descoperit pasiunea pentru acest sport, iar primele noţiuni despre culturism le-a aflat dintr-o carte scrisă de Laszlo Szekely. Sudiind cu atenţie informaţiile, a început să se antreneze, primele exerciţii fiind flotările, genuflexiunile şi tracţiunile la bară.
Prima performanţă a apărut în anul 1983: locul întâi, la perechi, la Cupa Rapid, după care au venit zeci de medalii interne şi internaţionale.
"Mulţi dintre prietenii mei, şi chiar foştii colegi de liceu, au încercat să-mi schimbe decizia de a practica acest sport. Încercau să mă sperie, că mă paşte impotenţa şi că pe la 40 de ani voi arata jalnic. Timpul a lucrat, însă, în favoarea mea şi a demonstrat contrariul. Întotdeauna am fost adeptul ideii de a merge numai pe mâna produselor naturale, pentru că baza, pentru a deveni un adevărat performer, este nutriţia. Acest sport pleacă mai întâi din bucătarie şi apoi ajunge la sala de forţă. De aceea, le recomand tinerilor să se îndrepte către acest sport, pentru că, pe lângă sănătate, se aleg şi cu un corp armonios", a ţinut să menţioneze campionul european.
În cei 30 de ani de culturism la nivel înalt, Vasile Crăciun l-a avut ca model pe americanul Frank Zane, unul dintre promotorii culturismului mondial. Vasile Crăciun a pus accent pe simetrie, vascularizare şi frumuseţe şi a adunat în palmaresul său 14 medalii la Balcaniadă, un bronz la Europenele de la Baia Mare, în urmă cu un an, iar duminica trecută a făcut istorie pentru culturismul din România, obţinând primul titlu european la masters. Pe plan naţional a cucerit 33 de medalii de aur.
România, prin Vasile Crăciun, intră în circuitul valorilor culturismului european Deschizător de drumuri în culturismul brăilean
Înainte de revoluţie, aceasta disciplină sportivă era inclusă în cadrul Federaţiei Române de Haltere şi avea foarte puţini adepţi. Abia în 1990 s-a înfiinţat Federaţia Română de Culturism, iar printre primele cluburi din ţară a fost şi cel înfiinţat la Brăila, Atlas Culturism Laminorul. După acel an, culturismul a luat amploare.
În calitate de antrenor, Vasile Crăciun a avut, de asemenea, rezultate remarcabile, clubul pe care l-a înfiinţat, Atlas, menţinându-se în topul grupărilor de acest gen din România. Sub îndrumarea sa, în timp, mulţi dintre brăilenii care au participat în competiţiile interne au urcat pe cea mai înaltă treaptă a podiumului: Eduard Câşlaru, triplu campion naţional, Marcela Radu, dublă medaliată cu aur, Iulian Turcu, Silvia Buiciuc, Sorin Danteş, Crina Ungureanu, Ramona Şeniman, iar lista ar putea continua.
"Sufleteşte sunt mulţumit de ceea ce am realizat şi că am pus umărul la realizarea unor performanţe notabile pentru culturismul românesc. Eu am scris şi trei cărţi despre culturism, însă nu le-am publicat până acum. Sper să fiu sănătos şi să-mi pot continua atât activitatea de sportiv, cât şi pe cea de antrenor", spune Vasile Crăciun.
În 2008 a vrut să renunţe la activitatea competiţională
În urmă cu doi ani, Crăciun obţinuse titlul de campion naţional şi pe cel de vicecampion balcanic. În schimb, el susţine că i s-a furat medalia de bronz la Europenele de la Budapesta. Atunci, în opinia sa, arbitrii au văzut cu totul altceva, i-au apreciat evoluţia ca fiind de locul al patrulea şi, de supărare, a vrut să renunţe la activitatea competiţională, însă ulterior a revenit asupra deciziei. "După programul impus eram pe locul al treilea, însă la cel liber, juriul, care a avut în componenţă patru arbitri ruşi, l-a văzut mai bun pe conaţionalul lor. La cel de-al doilea program impus, în opinia mea, am fost din nou peste concurentul rus, însă, la finalul competiţiei, el a avut un punct mai mult decît mine şi a cucerit medalia de bronz. Fără să fiu acuzat de subiectivism, consider că eu trebuia să ocup locul al treilea, meritam medalia de bronz. Acum sunt fericit că nu am dat curs acelei decizii şi am continuat activitatea competiţională".