Mergi la conţinutul principal

Brăileanul Rareş Voicu, discurs în faţa miniştrilor din cele 28 de state membre UE

• reuniţi în cadrul Consiliului de Tineret şi Educaţie, Rareş le-a vorbit despre „Declaraţia de la Bucureşti a copiilor din UE” • el le-a cerut miniştrilor ca adolescenţii şi copiii să fie consultaţi atunci când sunt luate decizii care le influenţează viaţa în mod direct

 

Dorinţele copiilor din Uniunea Europeană s-au făcut auzite la Bruxelles prin vocea unui elev brăilean. Este vorba despre Rareş Voicu, membru al Board-ului Copiilor din România din cadrul UNICEF şi Ambasador Junior la Uniunea Europeană. Alături de colega lui Ariana Ardelean, Rareş le-a vorbit miniştrilor din cele 28 de state membre, reuniţi pe 21 mai în cadrul Consiliului de Tineret şi Educaţie, despre “Declaraţia de la Bucureşti a Copiilor din UE”, document care militează pentru crearea unui mecanism clar şi simplu de monitorizare şi evaluare a implicării copiilor în decizii, la nivel local, naţional şi european. Declaraţia a fost adoptată în cadrul conferinţei internaţionale cu tema „Participarea copiilor la procesele de luare a deciziilor şi de elaborare a politicilor la nivelul Uniunii Europene (Bucureşti, 6-7 mai).

“Declaraţia de la Bucureşti a Copiilor din Uniunea Europeană reprezintă angajamentul nostru şi apelul nostru către liderii statelor membre din Uniunea Europeană de a face din consultarea copiilor o prioritate şi o realitate. De ce? Pentru că noi reprezentăm 1 din 5 cetăţeni europeni şi ne scriem propria istorie prin marşuri, proteste în şcoli, spunem ceea ce ne deranjează şi ne împărtăşim opinia. Pentru că vrem să fim consultaţi atunci când sunt luate decizii care ne influenţează viaţa în mod direct, atât ca cetăţeni europeni, cât şi ca cetăţeni ai statelor noastre. Au trecut 30 de ani de la Convenţia ONU cu privire la Drepturile Copiilor. Articolul 12 stipulează dreptul copiilor de a fi ascultaţi. Toţi avem dreptul de a participa, indiferent de vârstă, gen, etnicitate, origine sau abilităţi. Dar participarea copiilor este mai mult decât un drept. Europa are nevoie de consultarea copiilor dacă vrem să construim un viitor mai puternic şi mai sustenabil. Iar fundaţia unei democraţii puternice nu începe la vârsta de 18 ani”, a afirmat Rareş Voicu în deschiderea reuniunii Consiliului de Tineret şi Educaţiei de la Bruxelles.

În discursul său, tânărul brăilean le-a mai transmis miniştrilor din cele 28 de state membre că adolescenţii şi copiii trebuie să înveţe despre valorile Uniunii Europene, despre formarea, instituţiile şi structurile acesteia, dar şi să fie implicaţi în procesele decizionale. Afirmaţia sa a fost făcută în contextul în care, potrivit unui studiu UNICEF, doar 33% dintre copii sunt de părere că Uniunea Europeană le face viaţa mai bună şi doar 18% dintre aceştia sunt consultaţi atunci când se iau decizii.

“Solicităm autorităţilor locale, regionale, naţionale, europene să ne ceară opinia! Suntem mai mult decât o prezenţă ad-hoc la evenimente publice şi o poză frumoasă cu noi zâmbind alături de factorii de decizie. Generaţia actuală de copii a demonstrat că este capabilă să înţeleagă şi să se implice în problemele critice cu care se confruntă societatea în prezent. Susţinem participarea copiilor ca parte a procesului de a da înapoi familiei şi comunităţilor o parte din ceea ce s-a investit în noi, începând de la o vârstă cât mai mică”, a mai susţinut ambasadorul junior al României la Uniunea Europeană.

Rareş Voicu, care este elev în clasa a X-a la Liceul Teoretic “Nicolae Iorga” şi preşedinte al Consiliului Judeţean al Elevilor Brăila, împreună cu ceilalţi membri ai Board-ului Copiilor din România au elaborat “Declaraţia de la Bucureşti a Copiilor din Uniunea Europeană” printr-un amplu proces de consultare ce a implicat atât experţi internaţionali, cât şi reprezentanţi ai instituţiilor europene din domeniul drepturilor copilului. Documentul este un reper în definirea drepturilor copiilor şi a afirmării dreptului acestora la participare în toate procesele de adoptare a politicilor şi deciziilor care vor contribui la construirea viitorului Uniunii Europene.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro