* importurile de gaze ale României prin Ucraina se derulează normal și, dacă vor fi întreruperi, fluxul de gaze poate fi redirecționat cu ușurință prin alte puncte de intrare în țară, a declarat, ieri, pentru Agerpres, Ion Sterian, directorul general al Transgaz
"Nu sunt probleme cu importurile prin Ucraina. Noi ne-am pregătit pentru toate scenariile posibile și vom face față oricărei situații. Alimentarea cu gaze a României nu va fi afectată", a declarat Ion Sterian, directorul general al “Transgaz” pentru presa centrală.
România importă în prezent o cantitate de gaze naturale de 5,3 milioane de metri cubi pe zi prin Ucraina, iar consumul național este de aproximativ 40 de milioane de metri cubi pe zi.
"Chiar dacă importurile de gaze din Ucraina vor fi sistate, fluxurile de gaze pot fi redirecționate cu ușurință prin punctul de intrare de la Negru Vodă și prin alte puncte. Nu este o problemă. Avem noroc că Transgaz și-a făcut investițiile la timp. În acest moment, BRUA funcționează la capacitate maximă și toate stațiile pe care le-am construit funcționează la capacitate maximă, în reverse flow (în ambele direcții - n.r.)", a precizat Sterian.
Alte conducte de import al gazelor în România sunt cele de la Giurgiu-Ruse (Bulgaria) și Arad-Szeged (Ungaria). De altfel, oricum România este mult mai puțin dependentă de gazul rusesc (40%) spre deosebire de alte țări din Europa.
Reamintim că președintele rus Vladimir Putin a anunțat ieri, într-o alocuțiune televizată surpriză, o operațiune militară în Ucraina pentru a-i apăra pe separatiștii din estul țării, în contextul în care există zeci de mii de militari ruși desfășurați de mai multe săptămâni la frontierele Ucrainei.