* sursa citată a ridicat în schimb problema investiţiilor în capacităţile de extracţie din depozite
Chiar dacă sunt 3 miliarde de metri cubi de gaze înmagazinate, noi nu putem extrage decât o medie de 28 milioane de metri cubi de gaz pe zi, din cauză că nu s-au făcut investiţiile necesare pentru mărirea capacităţii de extracţie din îmagazinare, a declarat joi seara, Ion Sterian, directorul general al Transgaz (TGN), la Comandamentul de Iarnă de la Guvern. Acesta a dat asigurări că nu vor fi probleme cu importul de gaze, în perioadele cu temperaturi foarte scăzute.
Întrebat despre situaţia pe gaze, Ion Sterian a ridicat problema investiţiilor în capacităţile de extracţie din depozite: “De la aderarea României în UE, s-a vorbit prea puţin în ţara asta despre faptul că nu s-au făcut investiţiile necesare pentru mărirea capacităţii de extracţie din înmagazinare. Noi avem 3 miliarde mc în depozite, dar, la temperaturi medii pe ţară de -15 grade, patru – cinci zile, noi nu putem extrage decât o medie de 28 milioane de metri cubi de gaz. 32 milioane mc, la începutul ciclului de extracţie, şi circa 20, la sfârşitul lui februarie. Atunci va fi problema cea mai mare.”
Referitor la importuri, Ion Sterian a spus ca are o veste bună: „Dacă erau incertitudini până acum, în ipoteza că se opreşte tranzitul prin Ucraina, ieri, am semnat actul adiţional la acordul de interconectare cu Bulgaria pe Kardam-Negru Vodă, şi putem importa până la 13,5 milioane de metri cubi pe zi.
Pe relaţia cu Ungaria, până la 7 milioane mc gaze pe zi, şi pe Ruse-Giurgiu, între 2,4 şi 4,2 milioane mc. Astfel, problema e rezolvată, indiferent ce se întâmplă cu Ucraina.
Dacă tranzitului prin Ucrana se menţine, mai putem importa 11 milioane mc pe zi, prin Medieşul Aurit.”