• Compania Transgaz a încheiat un număr de 110 contracte de racordare cu UAT-uri din diferite județe și un număr de 26 de contracte cu diferiți consumatori industriali •
”nici gazele din Marea Neagră, circa 8 miliarde mc, nu vor satisface necesarul României”, susține Ion Sterian (foto)
Vești bune dinspre Transgaz. Compania a încheiat un număr de 110 contracte de racordare cu UAT-uri din diferite județe și un număr de 26 de contracte cu diferiți consumatori industriali care îndeplinesc condițiile prevăzute în Legea 123/2012. ”Necesarul total de gaze naturale pentru cele 110 UAT-uri, conform cererilor depuse și a contractelor de racordare încheiate, este de 426.276 Smc/h, și corespunde unui debit anual de 3,683 mld. Smc/an. Necesarul total de gaze naturale pentru cele 26 de societăți comerciale, conform cererilor depuse și a contractelor de racordare încheiate, până la această dată este de 924.405,00 Smc/h și corespunde unui debit anual de 7,98 mld. Smc/an. Consum total preconizat 11,663 mld. Smc/an”, este situația prezentată de Transgaz.
Potrivit lui Ion Sterian, directorul general al Transgaz, consumul de gaze al României se va dubla în următorii ani, odată cu trecerea marilor termocentrale de pe cărbune pe gaz, dar și cu racordarea unor noi localități la rețea. Multe localități sunt interesate să se racordeze la rețeaua de gaz, prin proiectul Anghel Saligny, iar acest lucru va avea drept efect o creștere a consumului la nivelul țării, potrivit lui Ion Sterian, estimarea de majorare fiind de 3-4 miliarde de metri cubi pe an.
Potrivit unor declarații mai vechi, dar și recente ale directorului general Transgaz, producția de gaze din Marea Neagră nu va mai fi suficientă pentru a satisface consumul intern, iar România va avea nevoie, la nivelul anilor 2027-2028, de 4-5 miliarde metri cubi de gaze anual, în plus faţă de producţia din Marea Neagră, gaze care vor veni din import din Azerbaidjan şi din terminalele de LNG din Grecia, precum Revithusa, Alexandropolis 1, şi altele care sunt în faza de luare a Deciziei finale de investiţii precum Alexandropolis 2, Argo de la Volos din Grecia şi terminalele LNG din Turcia, conform Memorandumului de Înţelegere a Coridorului Vertical. “Eu vă spun, undeva în 4-5 ani de zile, pe măsura şi a declinului producţiei interne, atât la OMV Petrom cât şi la Romgaz, care este un declin natural – azi producţia României este undeva la 9 miliarde mc de gaze – nici gazele din Marea Neagră, circa 8 miliarde mc, nu vor satisface necesarul României”, declara recent Ion Sterian. Sursa citată a punctat că ”majorarea consumului de gaze al României va însemna creşterea nivelului de trai, industrializarea ţării, prestigiu pentru România în această parte a Europei”.
”În prezent, consumul de gaze, la intern, este între 9 și 10 miliarde de metri cubi de gaz, iar prin noile racordări la gaze ale unor localităţi se vor adăuga încă 3-4 miliarde mc. De asemenea, cu consumul de gaze al centralei de la Mintia, de 2,5 miliarde mc, cu centrala de la Iernut, în momentul în care se vor finaliza lucrările, cu un consum de circa 1 miliard de metri cubi, şi încă 1,5 miliarde mc la Işalniţa şi Turceni, ne vom apropia de 20 miliarde metri cubi consum. În această estimare sunt introduşi şi marii consumatori de gaze, cum ar fi Alro şi Azomureş”, a mai declarat Ion Sterian.