* înaltul demnitar îl consideră pe Sterian, în calitate de președinte al Transgaz, alături de președintele Băncii Transilvania, ca principal artizan al conexiunii dintre Moldova și “sora noastră”, România, după cum s-a exprimat viceprim-ministrul Andrei Spînu
Recent, viceprim ministrul Republicii Moldova, Andrei Spînu, i-a mulțumit public brăileanului Ion Sterian, directorul general al “Transgaz”, în cursul unei ședințe de Guvern. “Zilele trecute, directorul general Ion Sterian a vorbit despre importantele proiecte strategice energetice europene în care este implicată compania Transgaz, proiecte care se află în plină implementare, lucrările desfășurându-se la capacitate maximă deși suntem în plină pandemie. Tot el a adus o rază de speranță privind faptul că acum se lucrează intens la proiectul Ungheni – Chișinău, singurul “pod” care mai leagă efectiv cele două țări surori”, a declarat viceprim ministrul Spînu. Sursa citată a continuat: “ Am rămas conectați cu sora noastră doar prin curajul și asumarea pe care le-au manifestat doi patrioți de excepție: Horia Ciorcilă, președintele Băncii Transilvania și Ion Sterian, președintele Transgaz. Pentru o bancă deschiderea de sucursale în zone nesigure este o aventură: Banca Transilvania nu i-a abandonat pe românii de peste Prut, așa cum nu i-a abandonat nici pe românii din țară în tot timpul de când a izbucnit pandemia. Așa cum și Transgaz a continuat lucrările în zonă”.
De altfel și ministrul Energiei Virgil Popescu a avut la sfârșitul anului trecut, o întâlnire de lucru cu Andrei Spînu, viceprim-ministru și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din Republica Moldova.
”Relațiile bilaterale cu Republica Moldova în domeniul energiei sunt foarte importante pentru România. Am primit astăzi, 16 decembrie 2021, vizita oficială a delegației Republicii Moldova condusă de Andrei Spînu Viceprim-ministru și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, după ce a onorat invitația pe care i-am adresat-o. Dialogul s-a centrat pe stabilirea reperele concrete ale cooperării în perioada următoare pe baza Parteneriatului Strategic pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. Pe fondul creșterii prețurilor la energie de la nivelul Europei, Republica Moldova s-a confruntat cu o criză energetică profundă, remediată la sfârșitul lunii octombrie, inclusiv cu suportul acordat de România. În eforturile de diversificare a surselor de aprovizionare cu gaze naturale, considerăm importantă contribuția interconectorului Iași-Ungheni și extinderea acestuia pe traseul Ungheni-Chișinãu, în scopul asigurării securității energetice a Republicii Moldova, problematică aflată în atenția factorilor relevanți din cele două țări. Am discutat inclusiv oportunități privind cooperarea în regiunea Mării Negre, pentru stabilizarea alimentării cu gaze naturale în zonă”, a declarat ministrul Energiei, Virgil Popescu, referitor la planurile României cu privire la Republica Moldova. Reamintim că Gazoductul Ungheni-Chișinău, prin care România poate exporta gaze naturale în Republica Moldova, a fost pus în funcțiune de la 1 octombrie 2021.