Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Brăileanul Ion Sterian conduce Transgaz pentru încă 4 ani

* reușita vine după încheierea procedurii de selecție care a durat două luni și jumătate * Sterian este șeful “Transgaz” din 2013, iar sub conducerea sa compania a înregistrat cea mai bună perioadă din toate punctele de vedere, inclusiv la capitolul investiții, finalizarea proiectului BRUA faza I fiind o mare realizare apreciată de partenerii europeni

 

Ion Sterian este, în continuare, Director General la “Transgaz”. Astfel, după încheierea procedurii de selecție și urmare recomandării Comitetului de Nominalizare și Remunerare, Consiliul de Administrație al SNTGN Transgaz SA a numit, prin Hotărârea nr. 22/27.07.2021, pe Ion Sterian în funcția de Director General și pe Marius Vasile Lupean în funcția de Director Financiar. Procedura de selecție, în conformitate cu prevederile OUG nr.109/2011 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice, pentru cele două posturi de conducere s-a încheiat după două luni și jumătate.

În acest context, Comisia Europeană a închis investigația privind posibila constituire a unui cartel între “Transgaz” și alte companii. Decizia benefică pentru România a fost anunțată odată cu alegerea noului director al societății. Reamintim că CE a început o investigație în 2017 care viza o posibilă constituire a unui cartel între “Transgaz” și alte companii din domeniul gazelor naturale.
Societatea Națională de Transport Gaze Naturale „Transgaz” a anunțat, marți, că s-a încheiat investigația Comisiei Europene asupra companiei, care privea anumite aspecte legate de o potențială încălcare a prevederilor Tratatului de Funcționare a Uniunii Europene. „În data de 27.07.2021, Comisia Europeană a comunicat decizia administrativă de închidere a investigației nr. AT. 40483, deschisă în anul 2017 pentru cercetarea anumitor aspecte legate de o potențială încălcare a prevederilor art. 101 din Tratatul de Funcționare a Uniunii Europene. Această investigație a fost inițiată în luna iunie 2017, vizând clarificarea unor aspecte legate de posibila constituire a unui cartel între SNTGN Transgaz SA și alte întreprinderi din domeniul gazelor naturale în scopul împărțirii pieței. Cu toate acestea, la scurt timp după inițiere, investigația a fost suspendată, având în vedere lipsa unor argumente/dovezi în susținerea continuării sale, pentru ca, în final, să fie închisă pe cale administrativă, se arată într-un raport al societății transmis Bursei de Valori București.”

 

Cine este Ion Sterian

Ion Sterian conduce “Transgaz” din 2013 și a câștigat un nou mandat de director general pentru următorii 4 ani. Sub conducerea sa și a echipei administrative și executive, “Transgaz” a traversat și traversează cea mai frumoasă perioadă din existența ei: aceea de transformare și modernizare a modelului de business, de remodelare a atitudinii față de societate și părțile interesate, de reproiectare organizațională, fiind astăzi, prin investițiile majore realizate, printre primele companii din sectorul energetic la nivelul UE. “Având în vedere balanța eforturi – rezultate ale performanței manageriale ale Transgaz, putem aprecia că, contribuția pe care am adus-o în calitate de director general al companiei este una substanțială, pozitivă, focusată pe reproiectare managerială, disciplină organizațională și execuția responsabilă și eficientă a atribuțiilor și materializată prin măsuri tehnico-operaționale angajate prin intervenția organizațională, scrie șeful “Transgaz” în raportul său.

Demn de amintit este faptul că sub conducerea brăileanului Ion Sterian s-a  finalizat prima fază a Proiectului BRUA, proiect inclus pe lista actualizată a proiectelor de interes comun ale Uniunii Europene, “Transgaz” îndeplinindu-și misiunea de a crește și dezvolta nivelul de securitate energetică a României.

În urma finalizării execuției conductei BRUA a rezultat o lungime de 484 km. Valoarea bugetată a proiectului a fost de 479 milioane euro iar valoarea de realizare a proiectului de 423 milioane euro. Astfel, “Transgaz” a reușit implementarea proiectului BRUA faza 1 cu o economie de 11% față de valoarea bugetată inițial, în principal ca urmare a încheierii contractelor prin proceduri de achiziție transparente, într-un mediu concurențial, fapt ce a condus la atribuirea contractelor sub valoarea estimată. Cu titlu de exemplu, doar din achiziția de material tubular, “Transgaz” a înregistrat o economie de 40 milioane EUR comparativ cu valoarea estimată de lansare a licitației.

Sterian s-a alăturat companiei “Transgaz” în anul 2007, în calitate de reprezentant al acționarului majoritar, Statul Român prin Ministerul Economiei, în Adunarea Generală a Acționarilor, fiind desemnat apoi, în anul 2013, Președinte al Consiliului de Administrație. Înainte de a ajunge șeful “Transgaz”, Ion Sterian a fost director executiv în cadrul Regiei Autonome Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat. Este absolvent al Universității de Petrol și Gaze din Ploiești, specializarea forajul sondelor și exploatarea zăcămintelor de petrol și gaze, al Facultății de Inginerie Economică, Management și Dezvoltare Rurală din cadrul Universității din București, și al masteratului Management și Dezvoltare Rurală din cadrul aceleiași universități.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii