Câştigătorul este un pescar amator, în vârstă de 32 de ani, care locuieşte în satul Lacu Sărat, comuna Chiscani şi pescuieşte cu acte în regulă de 15 ani, însă abia anul trecut, în iunie, a reuşit să captureze o mreană lungă de 80 de centimetri, în greutate de 6 kg, trofeu care i-a adus marele premiu al revistei "Pescarul modern". După ce a capturat peştele, Chiriţă l-a cântărit, măsurat şi fotografiat cu martori, după care a trimis fotografia la sediul revistei şi a aşteptat să se încheie anul pentru ca organizatorii să-i nominalizeze pe câştigătorii ediţiei a XVI-a. Aşteptarea a fost lungă, dar fructuoasă, pentru că mreana i-a adus brăileanului marele trofeu.
"Cârligul de argint" a fost câştigat de Nicolae Urmuzescu din Bucureşti, pentru un clean în greutate de 2,9 kg, iar cel de bronz de către Daniel Popa, din Piatra Neamţ, pentru un biban de 1,6 kg.
Pescar înrăit, în sensul bun al cuvântului, Eugen Chiriţă pescuieşte tot timpul anului, mai puţin în perioada de prohibiţie şi mereu a visat ca numele lui să ajungă în paginile revistei "Pescarul modern", însă niciodată nu a crezut că va putea intra în posesia primului loc.
A venit însă ziua de 25 iunie 2009 şi visul a început să prindă contur.
"Eram la pescuit între Tichileşti şi Gropeni, încă de la prima oră, cu un prieten şi încercasem toate nadele pe care le aveam, râme de toate felurile şi culorile, coropişniţe, mămăliguţă, dar se făcuse de ora prânzului şi momelile rămâneau neatinse. La un moment dat am văzut ceva sclipind în mal, era o gaură şi am scos de acolo un răcuşor, l-am pus în cârlig şi l-am lansat într-un loc unde am considerat eu că Dunărea are un prag. După 20 de minute lanseta a început să vibreze, iar prima mea impresie a fost aceea că am capturat un somn mare, pentru că şi nada este una specifică acestui peşte. Surpriză însă, după ce m-am luptat cu acea captură ceva mai mult de un sfert de oră, aducând-o spre mal, am văzut că este mreană", şi-a reamintit Eugen Chiriţă.
Au urmat măsurătorile, cântărirea capturii şi sesiunea de poze. Din acel moment Chiriţă a început să spere că se va număra printre premianţii ediţiei a XVI-a a trofeului "Cârligul de aur".
"Mreana avea 80 de centimetri şi cântărea 6 kilograme. Am pozat-o, cu martori, şi am trimis fotografiile la revista "Pescarul modern", apoi am aşteptat. Treptat, în sufletul meu încolţea ideea că m-aş putea număra printre ocupanţii podiumului. Luna trecută organizatorii au stabilit câştigătorii şi nu mică mi-a fost mirarea să mă văd pe primul loc. Am fost desemnat câştigătorul concursului "Cârligul de aur". Premiul în sine nu a fost unul substanţial, am primit un sonar pentru barcă, o diplomă, un tricou şi, bineînţeles, placheta pe care se află cârligul cel mai râvnit. Bucuria de a fi primul a fost însă fără margini şi nici acum, deşi au trecut câteva săptămâni, nu-mi vine să cred că eu am câştigat acestă ediţie. Trofeul poate fi admirat de toţi brăilenii, pentru că l-am expus la sediul unui magazin de pescuit care se află în apropiere de bariera Călăraşilor, SC Simpadil", a precizat Eugen Chiriţă.
Tot anul trecut, pescarul brăilean a mai capturat la lansetă un somn de 12 kg şi o ştiucă de 5 kg, pe aceasta însă la o undiţă cu varga de 6 m.
Viitorul nu este roz pentru pescarii amatori, din cauza pescuitului cu curent electric şi a celor care folosesc plasele monofilament
Deşi a câştigat un trofeu preţios şi ar trebui să fie optimist şi să spere şi la alte performanţe de acest gen, Eugen Chiriţă spune că viitorul nu este roz pentru pescarii amatori brăileni. Câştigătorul concursului "Cârligul de aur" afirmă că tot mai mulţi amatori de câştiguri uşoare folosesc tot felul de metode, mai puţin legale, pentru a prinde peşte, iar formele cele mai grave sunt pescuitul cu curent electric şi cel cu plasele monofilament.
"Cum bat kilometri pe malul Dunării ca să găsesc locuri bune pentru pescuit, am ocazia, în numeroase rânduri, să văd cum eludează unii legea. De exemplu, canalul de apă rece de la Termocentrală este înţesat cu plase monofilament. Nu poţi pescui cu lanseta pentru că ţi se agaţă cârligul şi plumbul de plasele care se află în apă şi dacă nu ai un fir rezistent pierzi toate monturile. De asemenea, am văzut şi persoane care pescuiau cu curent, o metodă prin care se distruge puietul. Eu sper ca organele de control abilitate să ia măsurile care sunt prevăzute de lege, altfel, peste câţiva ani, vom pescui numai în crescătorii", a încheiat Eugen Chiriţă.