Mergi la conţinutul principal

Brăileanul care a mituit un poliţist de la Biroul Rutier, trimis în judecată

Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila a finalizat, recent, ancheta penală şi a dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpatului Ionuţ Cristian, în vârstă de 30 de ani, cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită. Procurorii au solicitat, totodată, instanţei de judecată menţinerea arestării preventive a inculpatului, în condiţiile în care acesta formulase, la începutul lunii iunie, cerere de înlocuire a arestului preventiv cu o altă măsură restrictivă de libertate. Cristian mai este cercetat într-un dosar penal, separat, pentru comiterea infracţiunilor de conducere fără permis şi uz de fals.
Potrivit dosarului penal instrumentat de procurori, în seara zilei de 18 mai 2014, la ora 19:30, un echipaj din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila - Biroul Rutier, format din agenţii Valentin Bunea şi Cosmin Ghibaldan a oprit în trafic autoturismul BMW de culoare neagră, cu numărul de înmatriculare MH-10-CAL, care se deplasa pe Calea Galaţi venind dinspre strada Plantelor. Şoferul BMW-ului, care se îndrepta în acel moment către strada Griviţei, făcuse o imprudenţă: nu respectase culoarea roşie a semaforului în intersecţia Dorobanţilor cu Calea Galaţi, unde se află şi camere de supraveghere.
După ce a coborât din autotuirsm, suspectul a prezentat actele la control. Poliţiştii au verificat documentele şi au constatat că permisul de conducere al lui Ionuţ Cristian, obţinut în Italia, nu prezenta elementele de securitate prevăzute de lege. Aşa stând lucrurile, conducătorul auto a fost invitat la sediul poliţiei, pentru verificări. Concomitent, a fost solicitată intervenţia unui alt echipaj de poliţie, pentru situaţia în care suspectul ar fi refuzat deplasarea la sediu. Poliţiştii au verificat, tot atunci, dacă există un permis de conducere emis de autorităţile române pe numele "Cristian Ionuţ". Procurorul care s-a ocupat de caz precizează: "La intrarea în sediul IPJ Brăila, inculpatul şi-a arătat disponibilitatea de a-i oferi martorului denunţător o sumă de bani, respectiv 100 de euro, pentru a nu i se întocmi dosar penal pentru conducere fără permis şi uz de fals. Întrucât poliţistul nu a acceptat propunerea, inculpatul a venit cu o nouă propunere, şi anume aceea de a majora suma oferită".
Văzându-l aşa insistent, agentul Valentin Bunea i-a sugerat lui Cristian să aştepte "câteva minute" pe hol, după care şi-a informat şefii, sesizând, totodată, ofiţerii DGA - Serviciul Judeţean Anticorupţie Brăila. În urma denunţului, în aceeaşi noapte, s-a constituit o echipă operativă formată din procuror şi ofiţeri din cadrul DGA - SJA Brăila, care s-a deplasat la sediul IPJ - Biroul Poliţiei Rutiere, locul unde urma să fie oferită mita. Ofiţerii de la Anticorupţie au utilizat aparatură specială pentru înregistrarea discuţiilor pe care urma să le poarte suspectul cu poliţistul denunţător, ca să probeze săvârşirea infracţiunii de dare de mită. Practic, Ionuţ Cristian urma să-i ofere poliţistului 100 de euro, urmând ca, a doua zi, să se întâlnească pentru "diferenţa" de 100 de euro.
La un moment dat, Cristian s-a dus la autoturism şi a luat suma de 400 de lei, pe care i-a înmânat-o agentului de poliţie, în sediul poliţiei. În acel moment, au intervenit membrii echipei DGA, care a solicitat fiecăreia din părţi să prezinte sumele de bani pe care le aveau în buzunar. Prins în flagrant delict, Ionuţ Cristian a recunoscut că i-a oferit poliţistului suma de 400 de lei, precizând că a făcut acest lucru "pentru a nu i se întocmi dosar penal" şi pentru a-i fi restituit permisul de conducere. În acea noapte, audierile au continuat la sediul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila (până pe la 3:00 dimineaţa).
Reţinut pe bază de ordonanţă, Ionuţ Cristian a fost arestat preventiv începând cu data de 19 mai 2014. Bărbatul a formulat contestaţie împotriva arestării, apoi a cerut înlocuirea arestării preventive cu o altă măsură restrictivă, însă ambele solicitări au fost respinse de instanţa de judecată.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro