Zile de coşmar pentru familia tinerei de 25 de ani, Elena Folea, care se afla în Nepal sâmbătă dimineaţa, când s-a produs marele cutremur. Brăileanca se afla în Nepal din data de 12 martie şi până ieri nimeni nu a putut să mai ia legătura cu ea. Din fericire, fata a reuşit să dea un semn şi să anunţe că este bine. Ieri, prietena Elenei, cea care a dat alarma pe serviciul online "Person Finder", creat de Google, privind dispariţia după cutremur a brăilencei, ne-a confirmat că a luat legătura telefonic cu Elena Folea, în jurul orei 10.30. Am reuşit să intrăm în legătură telefonică şi cu sora tinerei aflate în Nepal care, de asemenea, ne-a spus că cea care era de negăsit nu a păţit nimic. Părinţii şi toate rudele Elenei au putut răsufla uşurate, abia când au primit vestea.
Prietena tinerei dispărute, Claudia Drăgan, ne-a spus ieri că Elena i-a povestit că sâmbătă, ziua în care s-a produs cutremurul, nu era în Kathmandu, ci în afara oraşului. În haosul creat după seism, ea nu a mai reuşit să anunţe că este în viaţă. "Am primit un telefon şi am vorbit cu ea, este bine, am anunţat familia, toţi prietenii, pe facebook. Toată lumea era îngrijorată. Când a fost curemurul, Elena nu era în Kathmandu, ci într-o localitate în apropiere, la un Festival de Muzică", ne-a spus ieri Claudia Drăgan.
Sora Elenei, Ana-Maria Folea, care este în Spania, a stat şi ea de vorbă cu noi şi ne-a povestit coşmarul prin care a trecut întreaga familie. Ieri, Ana Maria a încercat să discute de mai multe ori cu sora ei, însă aceasta nu avea semnal la telefon. Precizăm că Elena era în Nepal pentru o perioadă de 2 luni, fiind plecată cu un ONG, ca voluntară pentru acte caritabile de ajutorare a copiilor şi ar fi trebuit să revină în ţară în luna mai. "A contactat-o pe mama şi pe prietenul ei, este bine, asta contează în primul rând. Ea nu era în capitală când a fost cutremurul, era într-un sat din apropiere, la Festivalul de Muzică de acolo. Familia era foarte afectată, nimeni nu ştia nimic. Am sunat la prieteni, în Spania, Italia, toţi au încercat să afle unde este şi dacă este bine. Ea a plecat pe 10 martie, cu un ONG, pentru două luni, trebuia să se întoarcă în România pe 10 mai", ne-a povestit, în jurul prânzului, Ana-Maria Folea. Ieri seară, sora tinerei ne-a contactat telefonic, după ce a reuşit să ia legătura cu Elena, şi ne-a spus că aceasta este într-un loc sigur din capitala Nepalului, alături de alte persoane. Tânăra a primit de la sora ei numărul de telefon de la Ambasada României şi urmează să ia legătura cu ambasada şi să se întoarcă acasă cât mai repede.
După cum v-am informat, în Nepal, Elena a plecat pe 10 martie, de pe Aeroportul Internaţional Henri Coandă, cu escală în Doha, capitala Qatar. Elena Folea activează în domeniul artistic şi, de câţiva ani, locuieşte în Franţa, în oraşul Epinal, o localitate cu 38.000 de locuitori, de pe malul râului Moselle. Epinal se află la 60 km sud de Nancy, în regiunea Lorraine.
A ajuns în Nepal pe 12 martie, dată la care posta pe Facebook: "Iată, am ajuns cu bine în Kathmandu, după ce am aşteptat cel puţin 2 ore după bagaje şi viza de intrare. Sunt încă sub şoc, o cultură total diferită, o mulţime de informaţii şi lucruri de descoperit. Chiar dacă oraşul este murdar şi poluat, oamenii sunt foarte calzi şi sociabili. Îmi place haosul şi energia de aici". O altă postare a Elenei se referea la ritualuri din Nepal. Din 12 martie, Elena a postat aproape zilnic imagini şi comentarii despre Nepal, ultima ei postare pe Facebook fiind din data de 22 aprilie. A urmat apoi o pauză în postări iar cutremurul care s-a produs sâmbătă i-a îngrijorat pe toţi.
Mii de morţi
Potrivit unor oficiali din guvernul nepalez citaţi de CNN, ieri, numărul morţilor se ridica la 3.432 şi la 6.525 numărul persoanelor rănite, acesta fiind ultimul bilanţ oficial al cutremurului devastator de 7,9 grade pe scara Richter din Nepal. Şi 28 de români au fost prinşi în mijlocul dezastrului. Autorităţile de la Bucureşti au luat legătura cu toţi şi s-au asigurat că sunt în regulă.
Autorităţile din India au anunţat 56 de morţi, în timp ce China a raportat 20 de decese ca urmare a seismului puternic din Nepal.
Căutările continuă, autorităţile aşteptându-se ca numărul persoanelor decedate să crească.
Cutremurul s-a produs la o adâncime de 10 km, foarte aproape de capitala Kathmandu. De asemenea, cutremurul a produs şi mai multe avalanşe în munţii Himalaya, unde sute de alpinişti se aflau în expediţii montane. Printre aceştia şi 4 români, care au scăpat teferi. Alţi 17 alpinişti însă, între care şi un manager Google, n-au avut acelaşi noroc, ei fiind ucişi de una dintre avalanşele de pe muntele Everest.
Comunicat MAE
Ministerul Afacerilor Externe informa că, pe parcursul zilei de 27 aprilie 2015, au continuat demersurile complexe de identificare şi contactare a cetăţenilor români care se află în regiunea afectată de cutremurul produs în Nepal, la data de 25 aprilie 2015.
În acest sens, prin eforturile conjugate ale Departamentului Consular, Ambasadei României la New Delhi şi Consulatului Onorific al României din Nepal, au mai fost identificaţi în Nepal alţi 6 cetăţeni români.
Aceştia nu au putut fi contactaţi direct, însă, Departamentul Consular din cadrul Ministerului Afacerilor Externe a reuşit să identifice şi să contacteze familiile lor din ţară care au precizat că cei 6 cetăţeni români sunt în afara pericolului.
Bilanţul la data de 27 aprilie, conform situaţiei actualizate la orele 18.00, indică un număr de 36 de cetăţeni români identificaţi în Nepal.