* moartea Laurei Mocanu, o tânără originară din Făurei-Sat, a condus la dezbateri pentru înăsprirea legislației față de partenerii violenți în Țara Cocoșului galic * aceasta a fost omorâtă de fostul iubit, devenind cea de-a 75-a victimă a violenței conjugale de la începutul anului și până în prezent în Franța * de altfel, francezii pun foarte mare accent pe problema violenței în familie, numind fenomenul “feminicide”, pe care vor să-l stopeze, atrăgând atenția autorităților, organizând marșuri și semnând petiții online * Laura Mocanu a fost omorâtă, prin strangulare, de fostul său iubit, în noaptea de vineri spre sâmbătă * aceasta ajunsese în Franța în 2015 și era co-fondatoarea unei asociații dedicate imigranților aflați în situații precare
Laura Mocanu, o tânără originară din Făurei-Sat, a fost omorâtă prin strangulare la doar 30 de ani de către fostul ei partener, în vârstă de 27 de ani. Crima s-a petrecut în Franța, în localitatea Saint-Remy-les-Chevreuse, la doar 40 de kilometri distanță de capitala țării, Paris, în noaptea de vineri spre sâmbătă. Se pare că femeia se despărțise recent de concubinul său, dar a acceptat ca el să locuiască în continuare în apartamentul ei, până își va găsi ceva de închiriat. S-ar fi iscat o ceartă între cei doi foști iubiți, iar ea ar fi început să-i reproșeze multe lucruri, potrivit publicației Le Parisien. După ce i-ar fi spus să tacă, bărbatul a strâns-o de gât până a lăsat-o fără suflare. La puțin timp după oribila faptă, ucigașul Laurei Mocanu s-a predat jandarmilor, iar ancheta își urmează cursul normal.
Tânăra se stabilise în Franța în 2015, unde reușise de curând să-și obțină cea de-a treia diplomă de master la școala Hautes Etudes en Sciences Sociales (EHESS), în managementul proiectelor. Presa franceză o descrie pe Laura ca fiind o fire discretă, foarte implicată în acțiunile umanitare ce vizau direct românii din Franța. Tot în urmă cu patru ani, brăileanca pusese bazele unei asociații la Paris, alături de o prietenă de origine franceză: “Accueil, Cooperation, Insertion pour les Nouveax Arrivants” (ACINA), o asociație menită să vină în ajutorul imigranților aflați în situații precare. În prezent, ACINA numără 30 de angajați, iar pe tot parcursul acestei perioade, Laura s-a implicat zi de zi în activitățile asociației. Sâmbătă urma să plece în Cuba, în prima ei vacanță. Neliniștită că nu mai primise nicio veste de la brăileancă și nici la telefon nu răspundea de câteva zile, cealaltă co-fondatoare a asociației, Sarah Berthelot, a sunat la poliție și așa a aflat de tragedie. Tot Sarah a fost cea care a contactat-o pe sora Laurei, care e stabilită în România. “Știam că pusese punct definitiv relației pe care o avea cu fostul ei partener, dar acceptase ca el să rămână în apartament provizoriu. Am sunat-o vineri. Era foarte fericită de ideea de a se plimba cu avionul, sâmbătă, pentru a-și face vacanța în Cuba. Am sunat la poliție, pentru că nu mai aveam nicio veste de la ea. Când am aflat ce s-a întâmplat, i-am anunțat imediat sora. Am izbucnit în lacrimi”, a declarat Sarah Berthelot, co-fondatoare ACINA, pentru Le Parisien. Jurnaliștii francezi au reușit să stea de vorbă și cu un vecin al Laurei, care a declarat că nu a auzit nici țipete, nici zgomote ciudate în noaptea de vineri spre sâmbătă.
Ucigașul Laurei este tot român, născut în 1991. Acesta s-a predat jandarmilor și le-a povestit cum și-a omorât fosta iubită. Medicul legist care a ajuns la fața locului a confirmat că decesul a survenit în urma strangulării, însă autopsia care urma să aibă loc ieri va fi cea care va conta în ancheta deschisă de autoritățile franceze. Aceeași publicație franceză a mai dezvăluit că cei doi români obișnuiau să se certe și să se împace. O stare de conflict mai veche dintre ei stă la baza dramei, iar gelozia ar fi jucat un rol important în producerea crimei din Franța, potrivit unor surse apropiate anchetei, citate de jurnaliștii francezi.
Primarul comunei Saint-Remy-les-Chevreuse, Dominique Bavoil, a declarat că atât Laura Mocanu, cât și fostul ei iubit erau oameni liniștiți, fără antecedente și necunoscuți serviciilor și Jandarmeriei, ba mai mult, el nu părea a fi în stare de un asemenea gest.
Luni, bărbatul a fost arestat de autoritățile franceze, fiind acuzat că și-a omorât partenera. Jandarmii au stabilit că ucigașul nu consumase alcool înainte de oribila faptă.
Se pregătesc legi mai aspre în Franța. În România, soții violenți ar trebui să se teamă de o hârtie
Moartea Laurei Mocanu a scos pe străzile franceze 2.000 de persoane, deoarece brăileanca a devenit cea de-a 75-a victimă a violenței conjugale, de la începutul anului și până în prezent. Oamenii au cerut măsuri ferme din partea decidenților, pentru ca bărbații să nu se mai transforme în călăii iubitelor/soțiilor sau chiar fostelor partenere, “feminicides” fiind cuvântul găsit de francezi pentru a descrie cel mai bine fenomenul. Inclusiv pe internet a fost creată o petiție pentru a cere autorităților franceze să ia măsuri urgente pentru a stopa aceste tragedii. Petiția se intitulează “Ele s-au numit...” și a fost semnată până acum de peste 8.400 de utilizatori. Potrivit descrierii atașate, în 2018 nu mai puțin de 120 de femei au fost ucise de partenerii/ex-partenerii lor. “Aceste crime nu sunt nici «drame familiale sau conjugale», nici «drame ale despărțirii/alcoolului/bolii», nici «crime pasionale», așa cum citim noi în presă. Aceste crime sunt cazuri de «feminicides» înfăptuite de bărbați care gândesc ca-n secolul al XIX-lea, când femeile și copiii erau proprietatea lor. Ei cred că le este permis să omoare. (...)”, au scris inițiatorii petiției.
Drept răspuns la toate acestea, președintele Franței, Emmanuel Macron, a postat pe Facebook un link către un site guvernamental unde pot fi semnalate cazuri de violență în familie. După ce a înșirat peste 50 de prenume de femei - victime ale partenerilor/foștilor parteneri, printre care și cel al Laurei, acesta a scris: “Doamnelor, Republica nu v-a putut proteja. Prenumele voastre ne sunt familiare, voi sunteți prietenele noastre, mamele noastre, surorile noastre, fiicele noastre. Violența pentru care ați plătit cu viața ne dezgustă, ne revoltă. Republica franceză trebuie să le protejeze pe toate acele femei ale căror viață este pusă astăzi în pericol. Secretarul de Stat, Marlene Schiappa, va anunța noile măsuri. Soluțiile există deja, trebuie să le facem cunoscute și să se aplice fără îndoială. Dacă și voi sunteți victime ale violenței sau dacă știți că cineva apropiat vouă este victima violenței, nu închideți ochii”. Urmează apoi un link către site-ul Ministerului francez similar Ministerului român al Afacerilor Interne, unde pot fi semnalate cazurile la care Macron a făcut referire în postarea sa. De asemenea, femeile din Franța mai au posibilitatea de a apela numărul de telefon 3919, în același scop.
În Franța, pe 3 septembrie anul acesta urmează să aibă loc o dezbatere publică pe tema violenței în familie, a anunțat secretarul de stat Marlene Schiappa. La eveniment este așteptată cât mai multă lume: miniștri, asociații, experți și chiar și jurnaliști, Consiliul Superior al egalității între femei și bărbați, magistrați și, bineînțeles, familiile victimelor. Data nu a fost aleasă întâmplător, ea fiind similară numărului de telefon pus la dispoziția femeilor agresate de bărbați (3.9.19). Secretarul de stat Marlene Schiappa a anunțat că în toamnă va fi modificată și legea brățărilor electronice pentru soții violenți.
Și în România există conceptul brățărilor electronice pentru soții violenți, denumită în termeni de lemn “sistem electronic de supraveghere”, dar doar pe hârtie. Singura modificare legislativă în ceea ce privește violența în familie făcută de actuala putere este aceea a ordinului de protecție provizoriu. Astfel, autoritățile române mizează pe faptul că iubiții/soții/ex-partenerii violenți s-ar speria și ar fi ținuți la distanță de o hârtie emisă de polițiști, pe loc, atunci când aceștia din urmă sunt sesizați de către femei că au fost victime violenței domestice. Măsura a fost anunțată la începutul lunii ianuarie 2019, în cadrul unei conferințe de presă organizată de Inspectoratul de Poliție Județean Brăila. La acea dată, brățara electronică nu exista în dotarea IPJ.