* miercuri, 6 martie, procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila l-a reținut pe bază de ordonanță pentru 24 de ore pe un tânăr de 27 de ani, iar astăzi acesta a fost dus în fața instanței cu propunere de arestare, dar măsura a fost respinsă * totul după un scandal între membrii familiei, pe strada Arad din cartier Lacu Dulce, produs la data de 5 martie , în jurul orei 15:00, când polițiștii au fost sesizați despre conflict * au fost identificați doi bărbați, de 27 și 52 de ani, bărbatul de 52 de ani fiind cel care a declanșat conflictul dar care până la urmă a fost ”bătut măr” de individul mai tânăr, care este chiar concubinul fiicei sale * în urma agresiunii, bărbatul de 52 de ani a avut nevoie de îngrijiri medicale de specialitate
Fără arest preventiv în dosarul penal ce îl are ca inculpat pe I. Gabriel-Sorin (n.r. - nume postat pe site-ul instanței), în vârstă de 27 de ani, cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală. S-a dispus reținerea pe ordonanță a inculpatului, însă astăzi Judecătoria Brăila a respins cererea. ”Respinge propunerea de arestare preventivă a inculpatului I. Gabriel-Sorin (). Cu drept de contestaţie în 48 de ore de la pronunţare pentru inculpat şi pentru Ministerul Public Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila”, este soluția pronunțată la data de 7 martie.
Potrivit procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, pe data de 6 martie s-a înregistrat dosarul penal, urmare a plângerii prealabile formulate de persoana vătămată C. D., 52 de ani, împotriva inculpatului. Asta după ce, cu o zi în urmă, în jurul orei 14.30, agresorul l-a lovit cu o rangă în zona capului, provocându-i leziuni ce au necesitat îngrijiri medicale de specialitate.
Prin ordonanţa din data de 6 martie, a Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de suspectul I. Gabriel-Sorin, cercetat pentru săvârşirea infracţiunii de vătămare corporală și apoi s-a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale.
Potrivit organelor de anchetă, inculpatul I. Gabriel-Sorin are o relaţie de concubinaj cu numita D.M., fiica persoanei vătămate C. D., însă între cei doi există o relaţie tensionată veche. Astfel, potrivit unor surse judiciare, persoana vătămată i-a transmis inculpatului mai multe ameninţări prin poşta electronică, cu acte de violenţă, mesaje transmise, atât concubinei inculpatului, cât şi unei alte fiice a persoanei vătămate.
Pe fondul acestui conflict, la data de 5 martie, inculpatul I. Gabriel-Sorin s-a întors la domiciliu împreună cu concubina sa, situat pe strada Arad din municipiul Brăila, moment în care s-a întâlnit cu persoana vătămată C. D., socrul său, aflat în vizită la un unchi al inculpatului. Când s-au întâlnit cei doi, bărbatul de 52 de ani era înarmat cu o grenadă (!). ”Între cei doi a început o discuţie aprinsă în cursul căreia persoana vătămată l-a ameninţat pe inculpat cu acte de violenţă şi distrugeri ale locuinţei. Deşi conflictul părea că s-a stins, întrucât persoana vătămată s-a îndepărtat , dar aceasta din urmă s-a reîntors şi a deschis discuţia cu inculpatul, moment în care acesta s-a dezbrăcat de haină şi i-a aplicat o lovitură puternică cu piciorul în zona abdominală, care a trimis persoana vătămată la pământ, după care a continuat să o lovească cu pumnii şi picioarele în toate zonele corpului, în timp ce o ameninţa (“te omor …”), iar unul dintre martori încerca să-l îndepărteze de victimă. Persoana vătămată s-a ridicat de la pământ, urmare a acţiunii martorilor de a îndepărta inculpatul, apoi a scos din buzunarul hanoracului un pistol, moment în care inculpatul a dezarmat-o de pistol şi a continuat să lovească de mai multe ori persoana vătămată cu acest pistol în zona capului, inclusiv după ce aceasta a căzut la pământ (imaginile video, fotografiile judiciare din care rezultă urme de sânge pe cocoşul pistolului folosit de către inculpat în agresiunea comisă, declaraţiile martorilor şi ale inculpatului)”, au stabilit anchetatorii.
Tot din imaginile camerei de supraveghere se observă că inculpatul I. Gabriel-Sorin, în pofida efortului martorilor de a-l îndepărta de persoana vătămată, reuşeşte să se apropie de aceasta, care se afla căzută la pământ, şi începe o altă acţiune violentă asupra acesteia, prin aplicarea loviturilor cu pumnii, picioarele şi pistolul cu care era înarmat. La un moment dat, persoana vătămată merge în spatele inculpatului, în aceeaşi direcţie, iar inculpatul începe o altă acţiune agresivă asupra persoanei vătămate, lovind-o şi îmbrâncind-o, până când victima cade la pământ. ”Urmare loviturilor aplicate, persoana vătămată C. D. a fost transportată la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila, unde a fost supusă unei intervenţii chirurgicale”, arată anchetatorii. S-a stabilit că bărbatul agresat a suferit leziuni traumatice care s-au produs prin lovire activă, repetată cu corp dur (posibil picior), și necesită 35-40 zile îngrijiri medicale în cazul unei evoluţii favorabile şi au pus în primejdie viaţa victimei. Bărbatul prezenta și o leziune produsă prin lovire cu un corp tăietor-înţepător la nivelul regiunii scapulare stânga, leziuni pentru care sunt necesare circa 7-9 zile îngrijiri medicale, însă nu au pus în primejdie viaţa victimei.
Organele de cercetare penală din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Brăila – Biroul Arme Explozivi și Substanțe Periculoase au identificat la domiciliul persoanei vătămate C. D. cartuşe letale de vânătoare, proiectil metalic, armă letală de vânătoare, săbii panoplie, baionetă, topor, cuţit etc, toate acestea formând obiectul unui dosar penal separat.
S-a dispus reținerea inculpatului I. Gabriel Sorin, iar procurorii au cerut instanței arestarea preventivă, măsura dispusă este pe deplin justificată, legal şi temeinic. Potrivit anchetatorilor, din interpretarea probelor administrate rezultă cu certitudine intenţia inculpatului de a agresa fizic persoana vătămată C. D., acţiune violentă începută în primă fază pe fondul provocării persoanei vătămate prin ameninţări cu acte de violenţă (fiind înarmat cu o grenadă şi un pistol, obiecte care urmează a fi expertizate pentru a se stabili dacă sunt funcţionale), urmată însă de o acţiune agresivă, nejustificată în împrejurările date. Inculpatul i-a aplicat victimei numeroase lovituri cu picioarele, pumnii şi cu pistolul luat din posesia victimei, iar loviturile aplicate au provocat persoanei vătămate numeroase leziuni traumatice care au condus la o intervenţie chirurgicală urgentă. Potrivit procurorilor, măsura arestării preventive este necesară în scopul asigurării bunei desfăşurări a procesului penal şi a împiedicării sustragerii inculpatului de la urmărirea penală. S-a stabilit că inculpatul mai avea și o
condamnare dispusă de organele judiciare din Franţa.
Totuși, la Judecătoria Brăila s-a respins propunerea de arestare, însă măsura poate fi contestată.