Brăilean mort în Piatra Craiului. Alpinismul, pasiunea care l-a ucis! | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Brăilean mort în Piatra Craiului. Alpinismul, pasiunea care l-a ucis!

Patru fraţi, toţi unul şi unul, băieţi cuminţi şi de o frumuseţe interioară aparte. Aşa se vorbeşte la Salcia Tudor despre copiii soţilor Oprea, ea fostă profesoară, el fost inginer agricol. Acum, au mai rămas trei.
Cătălin, de 42 de ani, al doilea fiu al familiei Oprea din Salcia Tudor, care era notar public în Bucureşti, s-a stins din viaţă weekend-ul trecut, după ce s-a prăbuşit de la o înălţime de 30 de metri, în timpul unei căţărări periculoase în zona "Padina lui Călineţ" din Parcul Natural Munţii Craiului, la o altitudine de 1.800- 1.900 metri.
"Nu-mi vine să cred că stau în maşină, înconjurat de prietenii lui Cătălin, ascultând «No regrets» şi prin staţie echipa Salvamont: «roşia 10 metri», «albastra liberă», îmi aştept fratele să mergem împreună acasă, la mama, la tata, la ceilalţi doi fraţi, în Salcia Tudor. Miercuri vom îngropa trupul care l-a încorsetat să se înalţe mai sus de Piatra Craiului. Dar el trăieşte, e liber să se caţere cât de sus vrea...«albastra 5 metri»...Apreciez efortul echipei Salvamont, sunt acolo de azi-dimineaţă...", posta, sâmbătă, fratele mai mic, Sorin Oprea, cel care se stabilise în Bucureşti, ca şi Cătălin. Sorin a terminat Tehnică Militară, iar Cătălin terminase Dreptul şi era notar în capitală.

O operaţiune de peste 18 ore în Munţii Piatra Craiului

Cătălin era pasionat de alpinism, practica acest sport de peste 17 ani şi nu exista creastă mai semeaţă din ţară pe care să n-o fi încercat împreună cu prietenii săi. Vineri s-a încumetat în Munţii Piatra Craiului, într-o zonă greu accesibilă, chiar în Parcul Natural. Era echipat corespunzător, dar o priză ruptă şi faptul că nu avea coarda pusă l-au făcut să cadă în gol 30 de metri. În cădere a rămas fără casca de protecţie, iar loviturile la cap i-au fost fatale. Celălalt alpinist a sunat imediat la 112, a coborât în zonă şi a încercat să-şi salveze prietenul. Prietenul cu care se legase de nenumărate ori în aceeaşi coardă i-a facut manevre de resuscitare, conform indicaţiilor primite la telefon de la medicii SMURD, dar fără succes.
"N-a avut şansă, a suferit un politraumatism, dar vreau să tragem un semnal de alarmă, fiindcă a venit la scurt timp un elicopter SMURD Târgu Mureş şi, deşi acesta avea troliu, băieţii n-au ştiut să-l folosească. Suntem în 2015, suntem în UE, în NATO...Nu e posibil aşa ceva. A urmat o misiune de multe ore a salvatorilor de la Salvamont Zărneşti, cred că vreo 18 ore, nici nu-mi mai dau seama. Acum suntem la Zărneşti, la Medicină Legală, ne ocupăm de documente, vom pleca în această noapte de aici şi...miercuri îl înmormântăm în satul natal, la Salcia Tudor", ne-a spus, ieri, în jurul orei 15.00, Sorin Oprea.
Cătălin a decedat la câteva minute după ora 14.00, într-o zonă periculoasă din munţi, greu accesibilă şi nemarcată. Acolo, elicopterul SMURD nu putea, într-adevăr, ateriza, dar îl putea agăţa pe alpinistul care se afla împreună cu Cătălin, prieten bun. Abia sâmbătă s-a intervenit şi pentru aducerea trupului neînsufleţit la Medicină Legală. "Zona este extrem de periculoasă, noi nu recomandăm căţărarea, mai ales că e în Parcul Natural, într-o zonă interzisă, nemarcată, la 1.800- 1.900 metri. A fost o misiune lungă şi grea, extrem de grea... Nu era asigurat, din acest motiv s-a produs accidentul", ne-a declarat Ioan Pivodă, şeful Salvamont Zărneşti.

"Vreau să-mi întregesc fratele cu bucăţica pe care o are fiecare în suflet!"

Sorin Oprea, fratele mai mic, a fost la Zărneşti pe tot parcursul operaţiunii. Aproape i-au fost chiar aceia care împărtăşeau aceeaşi dragoste nebună pentru alpinism.
"Tragedia asta a adunat azi, să îi fie alături, aici, la Plaiul Foii, în jur de 17 prieteni, care nu au stat niciodată la aceeaşi masă...am plâns, am râs, am povestit şi iar am plâns... Putem face asta miercuri, de dragul lui, să povestim, să plângem, să râdem de întâmplările cu Cătălin, toţi cei care îl cunoaştem, îl iubim, îl apreciem...vreau să-mi întregesc fratele cu bucăţica pe care o are fiecare în suflet!", a scris Sorin Oprea.
Adi, un alt prieten, a anunţat pe Facebook-ul lui Cătălin: "Salvamontiştii, jandarmii montani şi prietenul tău cu care te-ai legat de atâtea ori în coardă au depus foarte multe eforturi, ore în şir, riscând la rândul lor, ca să te coboare de pe munte şi să te readucă lângă cei dragi".
Durere greu de transpus în cuvinte şi în Salcia Tudor. "E tragedie mare! Am fost colegi de şcoală aici, în sat, îi plăcea muntele de copil...pasiunea asta, păcat, l-a ucis acum! Un om extraordinar, venea rar, la sărbători, dar era tare sufletist, mare nenorocire în familia lor. Mama a fost profesoară, tatăl, inginer agricol. Sunt disperaţi săracii, îl aşteaptă acasă. Să creşti tu aşa mândreţe de băiat, să-l faci om, că nu-i de ici de colo să faci Dreptul, şi să-l vezi în coşciug nu-i lucru uşor! Nu e dramă mai mare pentru un părinte decât aceea de a-şi vedea copilul că se duce. Doamne-fereşte!, că uite ce suferinţă şi cu accidentul din Bucureşti!", ne-a relatat Florin Moroiu, primarul comunei Salcia Tudor.
Cătălin nu a fost căsătorit, însă avea o relaţie cu Ionela de mai bine de 15 ani. Florin Moroiu ne-a povestit că familia Oprea era tare mândră cu cei patru băieţi ai săi: Alin, profesor de matematică în Brăila, Cătălin, notar la Bucureşti, Marius, profesor de sport, care lucra la o firmă, tot în Brăila, şi mezinul Sorin, cel care, în Bucureşti fiind, şi-a asumat dureroasa misiune de a reuni miercuri familia. La căpătâiul lui Cătălin! Dumnezeu să-l odihnească-n pace!

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro