La mai bine de doi ani de la prăpădul care i-a lăsat pe mai mulţi brăileni fără acoperişuri, Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila a găsit persoana responsabilă şi a dat-o pe mâna instanţei de judecată. Este vorba de pensionarul Neculai Orăşanu, în vârstă de 64 de ani, diagnosticat (în urma expertizei medicale psihiatrice efectuate) cu "tulburare depresivă majoră cu debut reactiv, de intensitate psihotică". Orăşanu are, însă, discernământ păstrat în raport cu fapta comisă, drept pentru care va fi judecat pentru săvârşirea infracţiunii de distrugere prin incendiere (din culpă).
Patru ore de luptă cu flăcările
Potrivit dosarului penal instrumentat de procurorul Andrei-Sebastian Puianu, de la Parchetul de pe lângă JudecătoriaBrăila, în ziua de 15 septembrie 2011, în jurul orei 11.30, Neculai Orăşanu a aprins un foc în curtea locuinţei sale, situată pe strada Vasile Alecsandri, nr. 27 A, la un grătar. Intenţiona să coacă vinete. La un moment dat, pensionarul a lăsat focul nesupravegheat şi a ieşit în întâmpinarea soţiei sale, care se întorcea din oraş.
Conform propriilor declaraţii, Orăşanu s-a întâlnit cu soţia după aproximativ 10 minute, în stradă. În acel moment, din curtea familiei "ieşea un fum negru şi gros" şi femeia, panicată, şi-a alertat soţul. Pensionarul şi-a dat seama că e ceva în neregulă cu grătarul şi a alergat iute către casă. Când a intrat în curte, a observat că focul cuprinsese mai multe navete de plastic şi o pătură pusă la uscat, situată la circa un metru şi jumătate de grătarul cu vinete.
Neculai Orăşanu a încercat, de unul singur, că stingă focul, dar nu a reuşit. În final, a abandonat lupta şi s-a urcat pe o magazie, aşteptând acolo sosirea pompierilor. În acest timp, soţia inculpatului, Luiza, a alergat la o vecină, Lăcrămioara M. şi, panicată, i-a spus acesteia să cheme pompierii. Femeia a sunat la poliţie după care, ajutată de alţi vecini, a scos din imobilele învecinate două bătrâne care altminteri riscau să fie arse de vii.
Cu toate eforturile pompierilor (la locul pârjolului au fost prezente cinci autospeciale trimise de ISU), focul s-a întins cu repeziciune de la imobilul din strada Vasile Alecsandri nr. 27 A la alte şapte imobile situate pe strada Vasile Alecsandri (nr. 25, nr 25 A, nr. 27, nr. 29, nr. 29 A) şi pe strada Ion Ghica (nr. 32 şi nr. 34).
În acea zi blestemată, au ars în total 770 metri pătraţi de acoperiş şi cinci anexe gospodăreşti, imobilele de la numerele 25 (strada Vasile Alexandri) şi 34 (strada Ion Ghica) fiind cel mai puternic afectate. Intervenţia pentru lichidarea incendiului a durat patru ore, de la 12.00 la 16.00. S-a consemnat, de asemenea, o victimă, în persoana lui Neculai Orăşanu, cel de la care a pornit incendiul, acesta suferind arsuri la mâini. Vecinii pensionarului declarau, în ziua de 15 septembrie 2011, că acesta ar fi mai declanşat un incendiu "în urmă cu trei ani", fiind afectate atunci trei imobile învecinate.
Poliţia şi ISU au declanşat o amplă anchetă pentru clarificarea împrejurărilor în care s-a produs incendiul. Răspunzător pentru pagubele provocate a fost găsit Neculai Orăşanu. Potrivit Raportului de expertiză tehnică întocmit de expertul judiciar (specialist în "procese pirogene şi incendii"), incendiul din 15 septembrie 2011 s-a declanşat ca urmare a focului făcut în curte de către Orăşanu, iar primele materiale care s-au aprins au fost câteva deşeuri de hârtie. Flăcările nu s-ar fi extins cu aşa repeziciune, spun specialiştii, dacă în curtea piromanului n-ar fi existat atâtea materiale inflamabile care erau depozitate mult prea aproape de foc. Nu în ultimul rând, "incendiul produs la proprietatea din strada Vasile Alecsandri nr. 27 A şi cu extindere la alte şapte proprietăţi a reprezentat pericol public", precizează anchetatorii.
Valoarea prejudiciului creat de focul nesupravegheat al lui Neculai Orăşanu a fost de 138.407 lei, însă proprietarii imobilelor afectate de incendiu solicită, în total, despăgubiri de 533.900 lei.