* Municipiul Brăila nu a primit niciun ban cu ocazia alocării sumelor din Fondul de rezervă din partea Guvernului către unitățile administrativ-teritoriale * mai mult, atât primarul Marian Dragomir cât și președintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, au acuzat că banii s-au alocat discreționar, Guvernul favorizând primăriile PNL * senatorul PSD Ion Rotaru a anunțat că social-democrații vor ataca această hotărâre * deputatul PNL Brăila, Alexandru Popa, susține că banii au fost alocați corect, fiind și primării PSD care au primit 300.000 lei nu doar cele conduse de liberali * și vicepreședintele USR, Dan Barna, a criticat Guvernul, precizând că primăriile conduse de cei din partidul său nu au văzut niciun ban - este și cazul comunei Măxineni
Guvernul a alocat, miercuri-seară, peste 1 miliard de lei din Fondul de rezervă către unitățile administrativ teritoriale din țară, însă a preferat să ignore Municipiul Brăila. Atât primarul Marian Dragomir, cât și președintele Consiliului Județean Brăila, Francisk Chiriac, au criticat dur acest gest al premierului interimar, Florin Cîțu, acuzând că banii s-au dat discreționar, fiind favorizate strict consiliile județene, municipiile, orașele și comunele conduse de PNL-iști. Atât Dragomir cât și Chiriac au transmis, ieri, prin intermediul unor comunicate de presă, solicitările pe care Județul și Municipiul le-au făcut,și pe care actualul Executiv nu le-a considerat importante.
”Guvernul PNL căzut în cap cu Superman în frunte a insistat să își mai bată joc încă o dată de județul Brăila. Ieri (n.r. - miercuri) s-au alocat sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziția Guvernului pentru unele unități administrative teritoriale. «Cu deosebita considerație» a semnat ministrul Dezvoltării și a alocat suma de 1.005 mii lei din 6.070 mii lei pe care a cerut-o Consiliul Județean Brăila pentru FUNCȚIONAREA SPITALELOR DIN SUBORDINE (achiziționarea de medicamente, plata utilităților etc). Ca idee, toate județele au argumentat necesitatea sumelor cerute cam pe aceleași considerente. Tot ca idee vă spun că MUNICIPIULUI NU I S-A ACORDAT NICIUN BĂNUȚ, că orașele Făurei, Ianca și Însurăței au primit câte 100 mii lei, iar comune ca Gradiștea, Gropeni, Cireșu, Bertești, Cazasu, Salcia, Scorțaru, Surdila-Găiseanca, Zăvoaia, câte 300 de mii lei, iar comune ca Movila Miresii, Jirlău, Bărăganul, Viziru, Unirea și celelalte cu administrație PSD, câte 50 mii lei”, a declarat Chiriac.
Președintele CJ Brăila a afirmat că nu este deloc supărat că unele comune din județul nostru au primit mai mulți bani, însă este supărat pentru că Guvernul a făcut o ”discriminare cruntă” între administrațiile PNL și PSD.
”Între comune și orașe, între OAMENI!!!!! GUVERNUL ĂSTA INCOMPETENT ȘI NEMERNIC A INSISTAT SĂ-ȘI BATĂ JOC IAR DE CETĂȚENII JUDEȚULUI BRĂILA!”, a mai adăugat șeful CJ.
Dragomir: «Cîțule, ce tot ai cu brăilenii?»
La rândul său, primarul Municipiului Brăila, Marian Dragomir, a lansat ieri un atac extrem de acid la adresa premierului interimar, Florin Cîțu. Primarul a ținut să sublinieze că este pentru a doua oară când Guvernul PNL ignoră Municipiul Brăila atunci când vine vorba de acordarea unor sume pentru sprijinirea unor nevoi importante ale comunității.
”Guvernul PNL a dat ZERO lei Municipiului Brăila. A doua oară!!! Cîțule, ce tot ai cu brăilenii? Am înțeles că ai avut ceva cu mine în campania electorală, dar de ce ai tăiat toți banii Municipiului Brăila a doua oară? 1. Pentru că eu sunt primar PSD? La primarii PNL de ce nu ai tăiat banii, Cîțule? Pentru că te-au votat la Congresul PNL? Nu ți-a tremurat pixul? 2. Pentru că nu ai caracter? Cîțule, nu sunt banii tăi de acasă, sunt banii din bugetul național și trebuie să fie împărțiți egal, corect și transparent, fără criterii politice. Știu că oricum nu o să înțelegi niciodată să fii corect, Cîțule. Anul trecut în campania electorală te-ai întâlnit la Galați cu Dănăilă fostul președinte PNL Brăila și ați tăiat și atunci banii brăilenilor. Nu ești SUPERCÎȚU ci DOAR UN FRUSTRAT MIC CARE TAIE DIN PIX ȘI SE RĂZBUNĂ POLITIC pe colegii de partid și pe cei care au alte opțiuni politice. Bine că te-au picat și în Parlament… că tu oricum nu ai înțeles ce te parașutase la Guvern”, a declarat Dragomir.
Edilul-șef a dorit să sublinieze și modul în care a decurs depunerea solicitării din partea municipalității pentru obținerea acestui sprijin financiar de la nivel guvernamental.
”În data de 21.09.2021 Instituția Prefectului a transmis Primăriei Municipiului Brăila adresa prin care ni se solicita să comunicăm necesarul pentru alocarea sumelor din Fondul de Rezervă al Guvernului. Tot în data de 21.09.2021, Primăria Municipiului Brăila a transmis către Prefectura Brăila, conform adresei guvernului, sumele necesare a acoperi abonamentele elevilor, studenților și pensionarilor conform documentelor anexate. Rezultatul se poate observa în Hotărârea de Guvern: 0 (ZERO) lei pentru Primăria Muncipiului Brăila; 5.000.000 lei pentru Primăriile PNL ale Municipiilor Giurgiu, Târgu Jiu, Piatra Neamț, Ploiești, Satu Mare etc.; 10.000.000 lei pentru Primăria Municipiului Constanța - tot PNL; 15.000.000 lei pentru Primăria Municipiului Suceava - tot PNL; 23.000.000 lei pentru Primăria Municipiului Medgidia - tot PNL etc.”, a mai subliniat Dragomir.
Rotaru consideră că este «o nouă batjocură marca PNL-Cîțu»
Și președintele PSD Brăila, senatorul Ion Rotaru, a transmis, ieri, un comunicat de presă pe această temă, atingând la rândul său punctele pe care le-au subliniat primarul și președintele CJ. Rotaru a adăugat și că i se pare un gest extrem de iresponsabil în contextul necesității combaterii pandemiei.
”Premierul demis Florin Cîțu, care și-a asigurat președinția PNL pe banii românilor, dă dovadă încă o dată de incompetență, aroganță și sfidare la adresa românilor. Astfel, 1,1 miliarde de lei, adică cam 80% din banii destinați pentru administrațiile locale din Fondul de rezervă au fost direcționați printr-o Hotărâre de Guvern către administrațiile conduse de peneliști. În plină criză sanitară, când numărul de îmbolnăviri crește de la zi la zi, când pacienți cu diverse patologii nu se pot interna deoarece capacitatea spitalelor este deja depășită, când România cere asistență internațională pentru medicamente folosite în tratarea pacienților cu Covid, fostul premier face ce vrea cu banii țării, adică îi dă primarilor care l-au votat la Congres. În întreaga țară, primăriilor conduse de primari PSD le-au fost alocate de 12 ori mai puțini bani decât celor conduse de primari PNL, iar unele dintre administrații nu au primit nici măcar un leu”, a declarat Rotaru.
Senatorul a mai subliniat că deși județul Brăila a solicitat prin Consiliul Județean suma de 6.070.000 lei necesară pentru funcționarea spitalelor și în mod deosebit achiziționare de medicamente, dar și plata utilităților, i-au fost alocați de 6 ori mai puțini bani, adică doar 1.005.000 lei.
”Mai mult decât atât, municipiul Brăila nu a primit nici măcar un leu din sumele solicitate, iar orașelor Făurei, Ianca și Însurăței le-au fost alocați doar câte 100.000 lei, comparativ cu comune precum Gradiștea, Gropeni, Cireșu, Bertești, Cazasu, Salcia, Scorțaru, Surdila Găiseanca, Zăvoaia, care au primit câte 300.000 lei, doar pentru motivul că sunt conduse de primari PNL, pe când comunele conduse de primari PSD au fost ignorate și li s-au alocat, în bătaie de joc, doar câte 50.000 lei, în acest mod pedepsind cetățenii localităților respective”, a mai completat sursa citată.
Rotaru a dorit să avertizeze că PSD va ataca și va face toate demersurile necesare pentru desființarea acestei Hotărâri de Guvern, deoarece este de părere că banii au fost alocați discreționar și abuziv, ”favorizând de departe primăriile conduse de peneliști și pedepsind pe nedrept cetățenii din localitățile conduse de administrații PSD, care au fost văduvite de fonduri”.
Popa consideră că banii au fost alocați în mod corect
Președintele PNL Brăila, deputatul Alexandru Popa, a afirmat că nu știe cu exactitate criteriile în baza cărora s-au alocat aceste sume, însă s-a arătat ferm convins că împărțirea a fost una corectă, în funcție de nevoile reale ale fiecărui UAT. De asemenea, liberalul a atras atenția că, din punctul său de vedere, ar fi contat și banii pe care fiecare primărie sau consiliu i-a avut în propriul fond de rezervă.
”Au fost primării PNL care au primit 300.000 lei, au fost comune PSD care au primit 300.000 lei. Vă dau un exemplu elocvent, Ulmu a primit 60.000 lei. Adică Ulmu este una dintre cele mai apropiate comune de mine, cu primar PNL. Nu a existat un criteriu politic. Probabil s-a ținut cont și de necesitatea fiecărei comune în parte. Eu cred că s-a ținut cont și de banii pe care îi are în fondul de rezervă fiecare localitate, și fiecare Consiliul Județean, și Primărie. Nu cunosc exact situația financiară a Primăriei Municipiului Brăila, nu am studiat-o, dar la Consiliul Județean, știu că - e chiar un paradox, deși suntem unul dintre cele mai sărace județe din țară -, în fondul de rezervă suntem în top 3. Avem bani necheltuiți încă de pe vremea domnului Bunea Stancu. Nu trebuie să fiu eu mulțumit, trebuie să fie mulțumit fiecare primar. Cred că nu contează culoarea politică. V-am spus. Au fost și primari PSD care au primit 300.000 lei, dar au fost și primari PNL care au primit doar 60.000 lei”, a declarat Popa.
Zero lei și la primăriile USR
Nici primăriile conduse de USR-iști nu au primit bani. Vicepreședintele USR, Dan Barna, chiar l-a acuzat pe premierul Florin Cîțu că a golit fondul de rezervă al Guvernului și l-a distribuit tuturor primăriilor, mai puțin celor conduse de USR. Această situație este valabilă și pentru comuna Măxineni, condusă de USR-istul Ionuț Postolache, care nu a primit niciun ban.