• numărul bebeluşilor diagnosticaţi cu această maladie s-a triplat la începutul lunii februarie, comparativ cu ianuarie 2018 • 24 din cei 63 sugari cu pneumonie au fost internaţi pentru tratament de specialitate • infecţiile acute respiratorii sunt în scădere faţă de prima lună a anului în curs • nu există cazuri de gripă în judeţul nostru
Numărul bebeluşilor care s-au îmbolnăvit de pneumonie a crescut brusc, în ultima săptămână. Cea mai recentă statistică a Direcţiei de Sănătate Publică Brăila arată un “boom” îngrijorător în ceea ce priveşte această boală a plămânilor.
În săptămâna 29 ianuarie - 4 februarie 2018 (săptămâna 5 de monitorizare), numărul total al bolnavilor de pneumonie a fost 148, mai mult cu 57 cazuri faţă de perioada 22-28 ianuarie 2018 şi cu 60 mai multe faţă de săptămâna15-21 ianuarie 2018. Cea mai mare creştere s-a înregistrat în rândul bebeluşilor: 63 sugari diagnosticaţi cu pneumonie, faţă de 18 în urmă cu 2 săptămâni. Şi copiii cu vârste între 2 şi 4 ani au contactat această boală, 30 la număr, faţă de 24, câţi erau acum 2 săptămâni. Numărul minorilor cu vârsta cuprinsă între 5 şi 14 ani, diagnosticaţi cu pneumonie, s-a dublat faţă de luna ianuarie. În săptămâna 5 de monitorizare, au fost înregistrate 30 cazuri, faţă de 15, în luna ianuarie. Pentru restul categoriilor de vârstă, adică 15-49 ani, 50-64 ani şi peste 65 ani, s-a înregistrat o uşoară scădere a brăilenilor cu pneumonie.
Din totalul de 148 persoane cu această boală a plămânilor, 57 au fost internate pentru îngrijiri medicale de specialitate. Şi aici, numărul bebeluşilor cu vârsta sub un an este cel mai mare din listă: 24. Alţi 11 copii cu vârste între 2 şi 4 ani au ajuns la spital, iar la categoria 5-14 ani, 12 minori au fost internaţi.
Cât despre răceli, putem spune că s-a înregistrat o uşoară scădere a numărului de brăileni care s-au îmbolnăvit în săptămâna 5 de monitorizare, comparativ cu luna ianuarie, ţinând cont că şi vremea s-a mai ameliorat şi nu au mai existat temperaturi negative pe timpul zilei. 311 persoane au fost diagnosticate cu infecţie acută respiratorie, faţă de 361, în săptămâna 22-28 ianuarie 2018. Bineînţeles, cei mai afectaţi au fost copiii intraţi în colectivitate, în special preşcolarii. Cele mai multe cazuri de răceală de sezon au fost în rândul copiilor de 2-4 ani (71 cazuri), urmând cei cu vârste cuprinse între 5 şi 14 ani (66 cazuri). Brăilenii de 15-49 ani au fost ceva mai rezistenţi, pentru că doar 57 au contactat infecţiile acute respiratorii în perioada menţionată mai sus. La categoria de vârstă 50-64 ani, 55 brăileni s-au ales cu răceli sezoniere, iar în rândul pensionarilor, doar 32. Sugarii au fost cei mai protejaţi de infecţiile respiratorii, căci doar 30 dintre aceştia au contactat virusul.
Din fericire, la Brăila nu există cazuri de gripă. Nici măcar suspiciuni. În schimb, în alte judeţe din ţară, situaţia nu e deloc roz. Institutul Regional de Oncologie din Iaşi a intrat, luni, în carantină, după ce virusul gripal a fost confirmat la 11 pacienţi, cinci dintre aceştia fiind în stare gravă, potrivit presei centrale. Medicii susţin că, cel mai probabil, bolnavii s-au infectat de la un vizitator. Marţi, unul din cei 11 bolnavi de cancer diagnosticaţi cu AH1N1 a murit. La Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara sunt 2 copii internaţi, suspecţi de gripă. În judeţul Alba, şase copii au fost diagnosticaţi cu gripă, în patru cazuri fiind necesară internarea pacienţilor.