Patru proiecte în valoare totală de peste 71 milioane lei, adică aproximativ 17 milioane euro, au primit ieri ultimele adăugiri şi corecţii din partea Parlamentului local pentru ca municipalitatea, ca beneficiar, să poată deschide următoarele capitole în implementare: semnarea contractelor de finanţare şi organizarea licitaţiilor publice. Prin aceste proiecte se urmăreşte cheltuirea celor aproximativ 18 milioane euro atraşi de oraşul Brăila, ca pol urban de creştere în cadrul Programului Operaţional Regional. Este vorba despre două proiecte ce vizează modernizarea unor tronsoane de pe două artere rutiere importante - Calea Călăraşilor şi Calea Galaţi - precum şi restaurarea şi consolidarea clădirii Teatrului Municipal "Maria Filotti". În plus, cel de-al patrulea proiect vizează implementarea unui sistem de supraveghere video, cu alte cuvinte un "Big Brother" local. Cele mai mari valori le au proiectele privind modernizarea unui tronson din Calea Călăraşilor - 37,8 milioane lei, alături de cel ce vizează clădirea teatrului. Valoarea contribuţiilor proprii ale beneficiarului, adică a comunităţii locale, se ridică la peste 15 milioane lei, echivalentul a 3,6 milioane euro, pentru care municipalitatea şi-a asigurat surse de finanţare atât prin bugetul din acest an cât şi cel aferent anului 2011.
Municipalitatea vrea să atragă 10,2 milioane lei pentru Podul de la Brăiliţa Urmează etapa de semnare a contractelor de finanţare şi publicarea anunţurilor de licitaţie
Consilierii locali municipali au aprobat cu unanimitate de voturi, în cursul zilei de ieri, variantele îmbunătăţite şi finale ale unor proiecte cu finanţare nerambursabilă asigurată prin Programul Operaţional Regional (POR), Axa prioritară "Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor - Poli urbani de creştere". Este vorba despre proiectul "Restaurarea şi consolidarea clădirii Teatrului Maria Filotti" cu o valoare totală de circa 20 milioane lei, "Modernizarea şi reabilitarea străzii Calea Călăraşilor pe tronsonul cuprins între Bulevardul Dorobanţilor şi Bulevardul Independenţei" - 37,85 milioane lei. De asemenea, un al proiect important este "Modernizarea şi reabilitarea străzii Calea Galaţi pe tronsonul cuprins între Bulevardul Dorobanţilor şi strada Mircea Mălăeru, colţ cu str. Costache Negruzzi", cu o valoare de 10,2 milioane lei. Acestor trei proiecte li se mai adaugă şi unul vizând implementarea unui sistem local de supraveghere video, gen "Big Brother", mai precis "Sistem de supraveghere în vederea creşterii siguranţei şi prevenirii criminalităţii în Municipiul Brăila" cu o valoare de 3,5 milioane lei. Aşa cum a explicat viceprimarul municipiului, Stănel Necula, cele 4 proiecte fac parte din Planul Integrat de Dezvoltare Urbană a Brăilei, plan în cadrul căruia au fost gândite 9 proiecte pentru a acoperi finanţarea de circa 18 milioane de euro atrasă de Brăila ca pol urban de creştere. "Şapte dintre aceste proiecte au deja finalizate rapoartele de evaluare tehnică şi financiară, dintre care pentru 4 proiecte au fost deja transmise Ministerului de Finanţe rapoartele finale", a explicat sursa citată. În plus, Necula a adăugat, legat de cele 4 proiecte ale căror ultime modificări cerute de MFP au fost aprobate în şedinţa CLM de vineri, 29 octombrie, că următoarea etapă ar fi semnarea contractelor de finanţare şi publicarea anunţurilor de licitaţie publică în vederea adjudecării contractelor de lucrări aferente fiecărui proiect în parte.
20 milioane lei. Atât va costa reabilitarea şi consolidarea Teatrului "Maria Filotti" Cel mai delicat proiect: consolidarea şi restaurarea clădirii Teatrului "Maria Filotti"
Cel mai mare proiect ca valoare este cel vizând modernizarea tronsonului din zona Barieră până la fostul Palat al Telefoanelor, de pe Calea Călăraşilor. Acesta are un buget estimat de 37,85 milioane lei, în care au fost incluse lucrări de investiţii asupra căii de rulare a tramvaielor, la linia aeriană de contact cu acţionarea automatizată a macazurilor din Barieră şi încălzitoare de macaz. De asemenea, lucrările de investiţii vizează şi reţeaua multitubulară situată pe partea dreaptă a liniei de tramvai, dar şi şoseaua şi trotuarele, fiind prevăzute realizarea a 4 staţii de autobuz cu alveolă şi a 173 locuri de parcare în spic. În plus, vor fi efectuate lucrări şi la reţeaua de apă şi canalizare a drumului. În cazul proiectului de modernizare a Căii Galaţi între B-dul Dorobanţilor şi str. Mircea Mălăeru, acesta îşi propune investiţii de reabilitare a reţelei de apă, a sistemului rutier, a căii de rulare a tramvaiului, precum şi de reabilitare a podului peste calea ferată.
Brăilenii vor fi monitorizaţi printr-un sistem video în valoare de 3,5 milioane lei Legat de proiectul de consolidare şi restaurare a clădirii Teatrului "Maria Filotti", la capitolul arhitectură şi rezistenţă au fost prevăzute lucrări de desfacere asupra trotuarului din asfalt, a tâmplăriei din lemn de brad, a pardoselii interioare deteriorate, precum şi a parapeţilor de pe faţadele principale. De asemenea, vor fi efectuate lucrări de restaurare a finisajelor degradate, a pardoselii din marmură, a componentelor artistice din zonele afectate, refacerea şarpantei şi a streşinii, izolarea termică a podului, refacerea învelitorii din tablă de cupru, refacerea tencuielii exterioare şi interioare, refacerea tâmplăriei, a finisajelor sălii de spectacol, realizarea unor facilităţi pentru persoanele cu handicap, lucrări de hidro şi termoizolaţii la faţadele secundare. În plus, au fost incluse lucrări de refacere a instalaţiilor sanitare şi de canalizare pluvială, a reţelei electrice şi a celei termice, prin înlocuirea unui cazan din cele două ale centralei, înlocuirea boilerelor cu un schimbător de căldură împreună cu un vas de acumulare de 2.000 litri.
În ceea ce priveşte cel de-al patrulea proiect - "Big Brother"-ul local -, obiectivele specifice urmărite sunt implementarea unui sistem de supraveghere care vizează creşterea siguranţei şi prevenirea criminalităţii în oraş, cu precădere în zonele identificate ca având un potenţial infracţional ridicat, iar al doilea obiectiv, prevenirea fenomenelor infracţionale prin monitorizarea video şi intervenţie rapidă în cazul comiterii unor ilegalităţi.