Foaierul Teatrului pentru copii "Cărăbuş" a găzduit, sâmbătă, 10 martie, vernisajul expoziţiei de documente vechi şi înscrisuri inedite aflate în colecţia jurnalistului Marian Gheorghe. Intitulată "Brăila Veche - Punte între provinciile româneşti", expoziţia a fost organizată de Asociaţia Culturală "Livada", condusă de actorul Iulian Gheorghe, cu prilejul aniversării a patru ani de la înfiinţarare. Evenimentul a reunit numeroşi oameni de cultură brăileni şi basarabeni, iar expoziţia a fost prezentată de către muzeograful Stănică Pandrea, care a apreciat calitatea pieselor din colecţie ca fiind "excepţională". Documentele, majoritatea emise la Brăila, nu au mai fost arătate publicului brăilean niciodată, printre exponate regăsindu-se cărţi foarte vechi, acte oficiale emise de autorităţile brăilene, în perioada interbelică, documente ale unor personalităţi, fotografii de epocă, vederi şi înscrisuri aparţinând unor instituţii, reviste de cultură locale, toate cu valoare de mărturie istorică, culturală, socială şi economică, de la sfârşitul secolului al XIX-lea, începutul secolului XX. "Nu pot să nu remarc bunul gust al proprietarului şi calitatea pieselor pe care le-a adunat şi le-a prezentat. Sunt documente importante, cărţi foarte vechi, unele dintre ele, fără îndoială, ar putea fi clasate în patrimoniul cultural naţional", a considerat Stănică Pandrea. Cel mai vechi document expus este o biblie din secolul al XVII-lea. Multe dintre piesele prezentate au fost salvate de la distrugere de către jurnalistul Marian Gheorghe, care a mărturisit că acestă colecţie s-a născut din pasiunea sa pentru tipăritura brăileană şi spiritul publicistic, dar, pe de altă parte, reprezintă şi "un strigăt de deznădejde că istoria se pierde".
La vernisaj au mai luat cuvântul invitaţi de peste Prut, prof. univ. Vasile Malaneţchi şi prof. univ. Andrei Dumbrăveanu, de la Universitatea de Stat din Chişinău, Facultatea de jurnalism, şi Victor Ignat, fondator a mai multor teatre, vorbitorii remarcând similarităţile dintre destinele istorice şi culturale ale Brăilei şi Basarabiei, dar şi faptul că documentele expuse sunt "punţi de legătură între generaţii şi provincii", precum şi directorul Teatrului "Cărăbuş", actorul Florin Chirpac.
Comentarii
Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.