Liberalii au reuşit să pună temelia proiectului "piaţă de gros la Brăila", cu care s-au prezentat în faţa brăilenilor la alegerile locale din 2012, în cadrul campaniei lansate de cotidianul "Obiectiv - Vocea Brăilei" intitulată sugestiv - "Bătălia pe proiecte". Iniţiativa a fost preluată între timp de viceprimarul Alexandru Dănăilă, pusă la punct şi propusă spre aprobare, suplimentar pe ordinea de zi, în cadrul celei mai recente şedinţe ordinare a CLM Brăila. Piaţa de gros va fi situată în incinta Târgului Obor (Şoseaua Râmnicu Sărat, nr. 111C). Potrivit raportului proiectului, propunerea liberalilor vizează "transformarea suprafeţei de teren de 28.404 mp aflată în domeniul public al municipiului într-o piaţă de gros modernă şi funcţională. Întregul teren a fost structurat în 15 zone funcţionale, fiecare dintre acestea fiind reprezentative pentru câte o activitate comercială, circulaţie carosabilă şi pietonală, parcări, spaţii verzi prevăzute cu mobilier urban". După cum aflăm din acelaşi document, cele 15 zone vor fi structurate astfel: o cafenea şi un grup sanitar (zona 1), boxe vânzare legume şi fructe (zona 2), vânzări auto (zona 3), târg cu suprafaţă acoperită (zona 4), vânzare cherestea (zona 5), vânzare fân şi baloţi de paie (zona 6), rezervor apă (zona 7), parcare vizitatori (zona 8), vânzare articole dogărie (zona 9), târg duminical (zona 10), vânzare produse sezoniere (zona 11), vânzare animale (zona 12), vânzare cereale (zona 13), depozitare deşeuri (zona 14) şi parcare biciclete (zona 15).
Cum era de aşteptat, după ce proiectul a fost retras de pe ordinea de zi a şedinţei CLM din luna iunie, ca urmare a ameninţărilor consilierului PNL Simona Drăghincescu, nici de această dată subiectul nu a fost tratat cu prea mare lejeritate.
Probleme legate de cafenea
Consilierul municipal PPDD Traian Adrian a fost cel care a dat tonul discuţiilor în privinţa proiectului referitor la "exprimarea acordului CLM Brăila pentru realizarea obiectivului piaţa de gros, pe terenul în suprafaţă de 28.404 mp, NCP 17684, proprietatea publică a Municipiului Brăila, de către SC Administraţia Pieţelor şi Târgurilor SA Brăila", în cadrul şedinţei din 29 iulie a legislativului brăilean. Acesta a ţinut să îşi exprime dezacordul în privinţa iniţiativei, criticând în primul rând existenţa unei cafenele în piaţă.
"Am înţeles că s-a redus suprafaţa cafenelei de acolo de la 700 m la 70 m. Eu vă spun că mi-am pierdut încrederea în aceste proiecte de hotărâre. Am avut deja o experienţă nefericită cu zona de la Caporalul Muşat (n.r. - referire la proiectul APAN). Oricum, nu am încredere că acest obiectiv se va micşora de la 700 mp la 70 mp. Este anormal ca piaţa de gros să aibă cafenea de 700 mp, iar piaţa să fie de 500 mp", a comentat consilierul. De precizat că în proiect se specifică faptul că se proceda la "reducerea suprafeţei terasei aferente spaţiului de alimentaţie publică la 10% din cea iniţial propusă", precum şi faptul că se va folosi noţiunea "alimentaţie publică" şi nu terasă. Un răspuns la comentariile lui Traian a venit din partea PNL-istului Eduard Ciocan. "Nu este vorba de o cafenea de 700 mp, ci despre un spaţiu unde sunt grupuri sanitare şi un loc de luat masa. La o construcţie de 28.000 mp, 700 mp nu mi se pare foarte mult. Oamenii trebuie să mănânce undeva, să se relaxeze. Mi se pare normal să se desfăşoare toate lucrurile în condiţii civilizate", a afirmat liberalul.
Şi consilierul liberal Simona Drăghincescu a criticat faptul că proiectul privind piaţa de gros nu conţine caiete de sarcini, astfel încât membrii CLM să fie în deplină cunoştinţă de cauză atunci când votează. În cele din urmă, proiectul a trecut cu patru abţineri: UNPR-iştii Tudorel Arbunea, Cosmin Păvăloiu, PPDD-istul Traian Adrian şi PNL-ista Simona Drăghincescu.
Dănăilă: "O investiţie de 1,5 milioane euro, care va schimba practic faţa comerţului brăilean"
Întrebat la finalul şedinţei CLM despre aprobarea proiectului privind piaţa de gros, viceprimarul Alexandru Dănăilă s-a arătat mulţumit de rezultat. Acesta a criticat, totuşi, atitudinea unora dintre consilieri.
"Este un proiect al Partidului Naţional Liberal, propus de membrii PNL din mandatul trecut, continuat de noi acum. Este important să înţelegem că într-o investiţie de 1,5 milioane euro, care va schimba practic faţa comerţului brăilean, în ceea ce priveşte legumele şi fructele, nu putem să ne cramponăm şi să amânăm investiţia pentru o construcţie provizorie, ce nu poate să valoreze mai mult de câteva zeci de milioane de lei şi pe care cineva o va exploata. Este important să facem amendamente la proiectele cu care nu suntem în totalitate de acord şi nu să votăm «împotrivă» pur şi simplu. (...) Mă bucur că oamenii au înţeles în cele din urmă importanţa proiectului", a afirmat Dănăilă. De precizat că liberalul a cerut ca la iniţiatori să fie trecut şi primarul Aurel Simionescu.