Peste 200 de agresiuni în mediul familial au fost înregistrate în 2014, anul acesta, în numai câteva luni, numărul victimelor depăşind 100. Acestea sunt datele oficiale, în realitate însă, numărul persoanelor agresate şi abuzate în familie este mult mai mare. Pentru că, de cele mai multe ori, oricât de mare le-ar fi calvarul, victimele acestea se feresc să ceară ajutorul şi să reclame, în condiţiile în care nu au unde să se refugieze, iar, în final, trebuie să stea tot la domiciliul comun cu persoana care face legea cu pumnul.
Acum însă, victimele violenţei în familie au o şansă, aceea de a cere ajutorul autorităţilor şi a sta într-un centru de găzduire, până se iau măsurile legale faţă de persoanele "specializate" în agresiuni.
Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Brăila, în parteneriat cu Inspectoratul de Poliţie Judeţean Brăila, a dat startul unui proiect menit să asigure protecţia femeilor agresate de propriii soţi, copiilor, bătrânilor sau chiar bărbaţilor care ajung să fie bătuţi de cei cărora le-au dat viaţă. În cadrul acestui proiect, în municipiul Brăila, vor fi înfiinţate două centre de consiliere şi găzduire pentru victimele violenţei în familie. Evenimentul de lansare a proiectului a avut loc vineri, în sala Rondă a Palatului Administrativ. Directorul DGASPC Brăila, Simona Cimpoae, promotor proiect, a făcut o prezentare în faţa autorităţilor locale, a reprezentanţilor Prefecturii Brăila, dar şi ai Inspectoratului de Poliţie şi Jandarmeriei Brăila. "Proiectul «Înfiinţarea a 2 centre de consiliere şi găzduire pentru victimele violenţei în familie din judeţul Brăila» este finanţat integral de Mecanismul Financiar Norvegian 2009-2014, prin Ministerul Justiţiei - Programul de finanţare R020 «Violenţa domestică şi violenţa bazată pe deosebirea de sex». Proiectul a fost contractat în 15 aprilie 2015 şi se va finaliza în data de 30 aprilie 2016. Valoarea eligibilă a proiectului este de 182.266 euro. Obiectivul general îl reprezintă dezvoltarea unui serviciu existent în cadul DGASPC Brăila, destinat copilului abuzat, neglijat, exploatat, posibilitatea găzduirii victimelor violenţei în familie în locaţii special destinate - un apartament cu patru camere şi un apartament cu două camere, aflate în proprietatea DGASPC. Serviciul dezvoltat se adresează copiilor şi familiilor acestora pentru care există elemente constitutive ale unei forme de violenţă în familie, având în vedere că fenomentul este prezent în cele mai diverse modele socio-culturale. Experienţa acumulată ne conduce la o estimare de cel puţin 200 cazuri de violenţă în familie, anual", a declarat directorul DGASPC.
Potrivit sursei citate, în apartamentul cu 4 camere pot fi găzduite 4-5 cupluri, mamă copil, sau tată copil, iar în apartamentul cu două camere 2-3 cupluri. "Ne-am gândit că pe parcursul celor 12 luni de implementare este posibil să găsim 45 de persoane, mame, copii sau bărbaţi. Sigur, ne adresăm şi vârstnicilor", a mai spus Simona Cimpoae.
În cadrul proiectului, pe lângă înfiinţarea centrelor, unde victimele pot sta liniştite timp de câteva săptămâni sau chiar luni, perioada fiind stabilită de specialişti, în funcţie de fiecare caz, prevenirea violenţei în familie se va face şi prin campanii de informare. Specialiştii îi vor consilia pe cei agresivi, pentru a-i face să renunţe la actele de violenţă în familie.
Victimele violenţei pot cere ajutor la telefonul copilului - 938
În derularea activităţilor celor două centre de consiliere şi găzduire pentru victimele violenţei în familie vor participa şi 9 instructori de educaţie şi un şofer, aceştia fiind pregătiţi să se deplaseze de urgenţă la cazurile semnalate. În cadrul proiectului, se vor organiza întâlniri cu cetăţenii din mediul rural, unde de obicei au loc cele mai multe acte de violenţă în familie, fiind alese 5 localităţi, respectiv Movila Miresii, Măxineni, Jirlău, Viziru şi Suţeşti. Acţiuni de informare vor avea loc şi în municipiu, precum şi în 3 unităţi de învăţământ, unde specialiştii vor discuta cu elevii şi îi vor implica în acţiuni menite să îi facă să devină conştienţi de faptele de violenţă. Directorul DGASPC a precizat că se va atrage atenţia tuturor, atât celor mici cât şi celor mari, să nu tolereze violenţa şi să anunţe la telefonul copilului, nr. 983 (prefix 0239) care va putea fi apelat 24 de ore din 24, şi unde va exista o echipă mobilă de specialişti, care va putea interveni imediat.
Copiii, principalii beneficiari
Toţi cei prezenţi la evenimentul de lansare a proiectului au apreciat iniţiativa şi au fost de părere că, prin acţiunile derulate, oamenii vor deveni mai informaţi şi nu se vor mai sfii să anunţe atunci când sunt agresaţi în familie. Preşedintele CJ Brăila, Viorel Mortu, a declarat că, prin activităţile desfăşurate în cadrul acestui proiect copiii vor avea şansa de a conştientiza ideea de violenţă. Ei vor putea scoate la lumină faptele de violenţă ascunsă, pe care le văd în familie şi care nu pot duce decât la acte mult mai violente. "În zona educaţiei, violenţa este unul dintre cele mai complexe fenomene posibile. Scoţându-l prin aceste activităţi la lumină, conştientizându-l, copiii vor avea, poate pentru prima dată am eu impresia la nivel general aşa, şansa de a conceptualiza ideea de violenţă pe care ei de multe ori o priveau ca pe o formă de reglare a relaţiei cu părintele, cu tatăl, poate mai violent, mai beţiv, cu un vecin sau cu un coleg mai sever. Acest lucru este în plan psihologic un lucru extraordinar. Pentru că violenţa ascunsă, tăinuită, suportată, naşte prin izbucniri teribile în timp. Conştientizând-o, ea devine o formă de echilibrare, la nivelul conştiinţei ea este stăpânită, controlată", a declarat Viorel Mortu.
Preşedintele CJ a precizat că, dacă este nevoie, instituţia este pregătită să susţină financiar şi alte iniţiative de acest gen, care, până la urmă duc la eradicarea actelor violente.
Şeful Jandarmeriei Brăila, col Vasile Silion, a vorbit despre intervenţia jandarmilor în cazurile de violenţă în familie, când mulţi dintre cei acuzaţi de agresiune sar cu arme albe chiar şi la forţele de ordine. Jandarmii sunt pregătiţi să intervină în astfel de situaţii, însă, de multe ori, femeile agresate de soţi, de exemplu, întreabă ce fac ele după plecarea forţelor de ordine, întrucât sunt nevoite să rămână tot lângă agresori. După finalizarea proiectului însă, a explicat şeful Jandarmeriei, oamenii legii le vor putea direcţiona pe femeile agresate către centrele de găzduire. Apoi, vor putea cere în instanţă un ordin de restricţie faţă de agresori, care, după cum a precizat directorul DGASPC, nu ar dura mai mult de 3-4 săptămâni. În tot acest timp victimele vor putea sta la centrele de protecţie.