Brăila, un singur milionar în TOP 300 «Capital» | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Brăila, un singur milionar în TOP 300 «Capital»

Surprize, surprize, în clasamentul din acest an al revistei "Capital" - 300 cei mai bogaţi români: Marin Moraru şi Florin Cîrligea, milionarii de top din ediţiile trecute, au căzut sub baremul realizatorilor, după ce în urmă cu câţiva ani, şi Gheorghe Caruz a păţit la fel. Brăila are însă un reprezentant în rândul primilor 300 cei mai bogaţi români: Constantin Duluţe, marele arendaş al Insulei Mari a Brăilei, new entry în top direct pe locul 127, imediat după familia Prigoană. Galaţiul, în schimb, se menţine la un număr constant de 9 milionari de top, printre bogătaşii vecini numărându-se şi familia Stăncic, proprietara grupului de firme "Tancrad" cu lipici la banul public din judeţul nostru şi o avere de aproape 25 milioane euro. Dacă privim în fruntea calasamentului din acest an, pe primul loc este Ion Ţiriac cu 1,5 miliarde euro, urmat de fraţii Pavăl, proprietarii afacerii Dedeman, cu o avere estimată la 0,85 - 0,9 milioane euro.

Brăila a rămas cu un singur reprezentant în clasamentul anual al celor mai bogaţi 300 de români: Constantin Duluţe proprietarul "Agricost", firma care lucrează terenurile agricole din IMB. La 56 de ani, Duluţe are o avere estimată de cei de la Capital undeva la 42 - 44 milioane de euro, explicabilă prin afacerea pe picior mare pe care o derulează pe cele mai fertile terenuri din România. De altfel, firma "Agricost" a obţinut anul trecut circa 13 milioane de euro profit la o cifră de afaceri de peste 75 milioane euro. "Ca să maximizeze profitul, Constantin Duluţe şi-a propus să obţină un business integrat. Aşa că anunţă investiţii în zootehnie: «Pasul obligatoriu pentru a ne menţine la nivelul la care am ajuns este să investim în valoarea adăugată a produsului. Ne gândim să trecem o parte din cereale prin burta animalelor, ne gândim la un complex de îngrăşare de berbecuţi şi, de ce nu, chiar la un complex de îngrăşare a taurinelor»", se arată în materialul de prezentare din revista "Capital" a noului bogătaş al Brăilei.
De remarcat ieşirea din primii 300 de oameni de afaceri români a "vedetelor" din ediţiile trecute ale clasamentului, este vorba despre Marin Moraru, proprietarul afacerii "Marex" - colosul local în industria de producere şi prelucrare a cărnii, precum şi despre Florin Cîrligea, patronul "Comision Trade", compania pe locul 5 naţional în rândul retailerilor de combustibili. Anul trecut, de exemplu, potrivit realizatorilor clasamentului, Marin Moraru avea o avere estimată la 21 - 24 milioane de euro, în scădere accentuată faţă de 2013, când se discuta despre 140 - 145 milioane de euro. În ce-l priveşte pe Cîrligea, acesta avea anul trecut o avere de circa 18 milioane euro (în varianta de clasament a celor de la Forbes), însă sub baremul minim al TOP 300 Capital, întrucât nu a fost menţionat în ediţia de anul trecut printre primii bogătaşi ai României. Un alt om de afaceri local ce apărea în mod constant în ediţiile mai vechi ale TOP 300 este şi Gheorghe Caruz, care însă a tot coborât până când, de ani buni, a ieşit de tot din rândul celor mai bogaţi români.

Galaţiul are nouă bogătaşi

Ediţia din acest an a clasamentului realizat de revista "Capital" abundă în gălăţeni multimilionari în euro. Cea mai bogată este familia Rapotan, care administrează afacerea "Arabesque", reţeaua de magazine specializate în comercializarea materialelor de construcţii. Familia ocupă locul 28 naţional cu o avere de 140 - 150 milioane euro, în urcare faţă de 2014 (95 - 100 milioane euro). Pe locul 49 apare Costel Miron, având afaceri în domeniul comerţului cu produse metalurgice, cu o avere de 88 - 90 milioane euro (locul 58 în ediţia de anul trecut cu o avere de 85 - 87 milioane euro), urmat la o diferenţă de circa 30 milioane euro, pe locul 104 naţional, de Corneliu Găvăneanu cu afaceri în domeniul serviciilor portuare, industrie siderurgică şi imobiliare. Pe locul 131 şi o avere de 40 - 42 milioane euro figurează Marian Andreev, proprietarul fabricii de ulei "Prutul". Câteva locuri mai jos, mai precis pe poziţiile 179 şi 180 apar partenerii de afaceri Mihai Humă şi Spiru Mantu, proprietarii "Arcada Company" cu o avere de 28 - 30 milioane euro, iar pe 223, ca new entry, s-a poziţionat familia Stăncic, proprietatea grupului de firme "Tancrad". "Aceasta a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 70 milioane euro şi un profit operaţional de 6 milioane euro. Deşi rezultatele financiare arată excelent, situaţia familiei Stăncic nu este deloc roz. Firma Tancrad a fost inculpată în dosarul lui Bunea Stancu, preşedintele suspendat al CJ Brăila, şi are mai multe bunuri sub sechestru", se menţionează în prezentarea făcută de realizatorii clasamentului, care n-au aflat încă faptul că Bunea Stancu este de mult în închisoare.
Revenind, pe poziţia 235 cu 22 - 24 milioane euro (locul 100 cu 55 - 57 milioane euro în ediţia de anul trecut) figurează familia Istrate, proprietara afacerii "Vega", cu activitate în construcţii. În fine, lotul milionarilor gălăţeni se încheie cu familia Horpos, pe poziţia 248 şi o avere de 20 - 22 milioane euro, cu afaceri în sfera reabilitări şi modernizări de drumuri.
Însumate toate estimările pentru bogătaşii gălăţeni rezultă ameţitoarea sumă de 439 - 465 milioane euro, context în care Galaţiul ocupă locul II pe regiunea de dezvoltare din care facem parte, după Constanţa.

 

"Number one" rămâne Ion Ţiriac

• el are o avere estimată la 1,2 - 1,3 miliarde de euro, în stagnare • este urmat de fraţii Pavăl şi de Ioan Niculae, cu averi sub pragul miliardului de euro

Clasamentul celor de la Capital îl indică şi în acest an ca fiind cel mai bogat român pe omul de afaceri Ion Ţiriac (1,2 - 1,3 miliarde euro) secondat de Dragoş şi Adrian Pavăl, proprietarii afacerii Dedeman, cu o avere estimată undeva la 850 - 900 milioane euro. Pe locul III figurează Ioan Niculae, proprietarul grupului "Interagro" (750 - 800 milioane euro), condamnat anul acesta în primăvară, alături de fostul preşedinte al CJ Brăila Gheorghe Bunea Stancu, în dosarul "Mită la PSD", privind sponsorizarea campaniei electorale din 2009 a lui Mircea Geoană. Mai departe, pe locul 4 se poziţionează Zoltan Teszari (480 - 500 milioane euro), proprietarul afacerii RCS&RDS, urmat de Iulian Dascălu (430 - 450 milioane euro), Gabriel Comănescu (350 - 380 milioane euro), Marius şi Emil Cristescu (330 - 350 milioane euro), Gabriel Popoviciu (330 - 350 milioane euro), Liviu Tudor (300 - 310 milioane euro) şi locul 10 George Becali, cu o avere de 300 - 350 milioane euro.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro