Brăila, un oraş blocat de greva bugetarilor | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Brăila, un oraş blocat de greva bugetarilor

Ieri sindicatele bugetarilor au trimis un semnal foarte clar factorilor decizionali la nivel central: nu vă jucaţi cu salariile noastre! Reuniţi în Alianţa Bugetarilor, membrii din întreaga ţară ai sindicatelor reprezentative ale salariaţilor din sistem au venit la locul de muncă, dar au refuzat să înceapă lucrul. Oamenii au declanşat greva de o zi, ceea ce a condus la blocarea activităţii unor instituţii vitale cum ar fi Finanţele şi Trezoreria, dar şi a spitalelor, precum şi a şcolilor. Lista revendicărilor sindicaliştilor are 3 puncte: renegocierea Legii salarizării unice în sistemul bugetar, renunţarea la aplicarea măsurii "10 zile de concediu forţat" precum şi la intenţia de disponibilizare a salariaţilor. Ieri dimineaţă, toţi salariaţii din Finanţele locale erau la serviciu, însă în contextul grevei activitatea specifică s-a redus considerabil, mai ales că cei aproape 300 de sindicalişti protestatari provin din toate serviciile şi compartimentele. Astfel, brăilenii care au avut ieri treabă la ghişeele Direcţiei Generale a Finanţelor Publice sau firmele care se bazau pe operaţiuni de trezorerie a trebuit să se lase păgubaşi şi să mai aştepte o zi pentru a-şi rezolva problemele. Tuturor li se comunica pe un ton politicos, ce-i drept, că din cauza grevei nu se lucrează. "Această mişcare de protest a fost organizată nu numai pentru susţinerea celor trei puncte principale de pe lista de revendicări, ci s-a urmărit şi ca vocea puternică a salariaţilor din sistemul bugetar să ajungă cât mai clar la urechile Guvernului şi în general ale celor care au putere de decizie la nivel central. Ei trebuie să înţeleagă că acţiunile lor destabilizatoare au efecte directe asupra tuturor sectoarelor de activitate. Ieşirea de la Guvernare a PSD a creat o conjunctură nefavorabilă monedei naţionale în raport cu euro mai ales acum, la început de octombrie când se stabileşte paritatea de referinţă pentru întreg anul 2010 privind calculul accizelor. Accize mai mari înseamnă preţuri ridicate şi scăderea puterii de cumpărare, fenomene care vor afecta toţi salariaţii", a punctat Cristian Marcu, noul lider al mişcării sindicale din Finanţele locale şi în acelaşi timp reprezentantul în teritoriu al Alianţei federative "Sed Lex".

Grevă, grevă, dar fără încetarea lucrului

Dintre salariaţii Prefecturii, Consiliului Judeţean şi Primăriei Brăila, doar cei din urmă au participat la mişcarea de protest, însă fără întreruperea lucrului, în sensul că au purtat pe braţ o banderolă albă în semn de solidaritate.
În ceea ce-i priveşte pe poliţişti, aceştia au anunţat că, dată fiind importanţa şi complexitatea activităţii lor, nu au putut declanşa greva generală de o zi dar, în semn de solidaritate faţă de colegii din celelalte sectoare bugetare, au purtat banderole albe pe braţ. Tot grevă de tip japonez au făcut şi salariaţii de la Penitenciarul Brăila. Contactat telefonic, liderul sindical, agent şef principal Marian Răileanu a explicat: "Oamenilor le este teamă să protesteze pentru că Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP) a declanşat o acţiune împotriva tuturor liderilor de sindicat. Pe de altă parte, nu s-a intrat în procedura de grevă întrucât salariaţii sunt în conflict cu ANP, urmând să aibă loc o serie de medieri. Dacă după aceste întâlniri nu vom pica la o înţelegere, vom declanşa acţiunile de protest".

Grevă de 3 ore în sănătate

Peste 500 de sindicalişti din sănătate au participat ieri la greva generală a bugetarilor, întrerupând activitatea din unităţile sanitare brăilene timp de 3 ore. În intervalul orar 7.00-10.00, personalul din sistemul sanitar a asigurat numai urgenţele medicale. Accesul în incinta Spitalului Judeţean de Urgenţă a fost oprit pentru zeci de persoane care aveau trimitere de la medicii de familie. Nefiind vorba de urgenţe, greviştii Sanitas nu le-au dat voie să intre în spital. De asemenea, comitetele de grevă constituite la nivelul fiecărui spital au interzis accesul aparţinătorilor în incinta unităţilor, pe durata desfăşurării grevei generale. Sindicaliştii Sanitas au protestat, în curtea spitalelor şi a celorlalte unităţi din sistemul sanitar, faţă de Legea unică de salarizare, de trimiterea în concediu neplătit timp de 10 zile a salariaţilor din domeniul public în perioada octombrie - decembrie 2009 şi de concedierea unui număr mare de salariaţi în anul 2010. "Este o acţiune de solidaritate cu ceilalţi bugetari şi suntem mulţumiţi că am acţionat unitar. Am găsit înţelegere şi la medici, care s-au alăturat protestului nostru şi am organizat greva numai 3 ore, ca niciun pacient să nu aibă de suferit", a declarat Aurelia Chelariu, preşedintele interimar al Sanitas Brăila. Bugetarii au programat pentru miercuri, de Ziua Internaţională a Muncii Decente, un mare miting la Bucureşti, în Piaţa Victoriei. Liderii sindicali estimează o participare de circa 30.000 de persoane. Sindicatul Sanitas Brăila va participa cu 50 de membri la această acţiune de protest.

Şcolile în grevă, dar unii elevi au fost la şcoală

Majoritatea copiilor care învaţă la Brăila au stat ieri acasă, inclusiv cei din grădiniţele cu program prelungit. La Grădiniţa nr. 37, directoarea Nuţa Mazilu a precizat că unii părinţi ar fi vrut să-şi aducă, totuşi, copiii pentru că nu aveau unde să-i lase, dar aceste situaţii au fost puţine şi i-au refuzat pe părinţi. Nici la Şcoala "George Coşbuc" nu au venit elevii. Profesorii au stat în două schimburi, de câte trei ore, la şcoală, dar nu au lucrat cu elevii, a spus directorul Mariţa Breabăn.
La licee nu au venit elevii, cu excepţia câtorva şcoli, unde unii copii au venit totuşi la şcoală. La "Brâncuşi" elevii au lipsit, iar profesorilor le-au fost prezentate materialele care au ajuns chiar ieri pe masa guvernanţilor. Câţiva elevi, vreo două sau trei clase, au venit totuşi la "Murgoci". Ei au făcut pregătiri suplimentare, profitând de această zi în care nu fac ore, însă ceilalţi profesori au fost în şcoală şi au lucrat la documentele proprii. Cei mai mulţi elevi prezenţi au fost la "Bălcescu", unde după prezenţa copiilor se putea deduce că este o zi normală de şcoală. "Eu sunt director şi nu pot să fac grevă, aşa că mi-am chemat elevii de clasa a VI-a la şcoală. Pe ceilalţi eu nu i-am anunţat nimic, nu puteam eu să le spun să stea acasă. Cu elevii care au venit astăzi am făcut activităţi educative, însă au fost unii profesori care au făcut ore. Cadrele didactice respective chiar au semnat că nu fac grevă pentru că le era teamă că vor fi penalizaţi la salariu", a explicat directorul Carmen Botea.
Preşedintele Sindicatului Învăţământ Brăila, Valeriu Partene, a spus că, din câte cunoaşte, peste tot s-a făcut grevă, că profesorii au protestat împotriva Legii salarizării unice. "Mereu ni se spune că salariile nu vor scădea, dar sunt multe drepturi care dispar - sporul de mediu rural, salariul de merit, sporul pentru titlul de doctor, fondul de premiere de 2%, altele care se diminuează - sporul de solicitare neuropsihică, dirigenţia, plata orelor suplimentare. Alte prevederi produc discriminare. Până acum sporul de 1/25 din treapta suplimentară de vechime se acorda tuturor cadrelor didactice, indiferent de grad. După aplicarea legii îl vor mai lua doar cei cu gradul didactic I şi care au terminat cursuri de lungă durată", a explicat Valeriu Partene.
Important de precizat este că potrivit programului mişcărilor de protest anunţat de Alianţa Bugetarilor, mâine va avea loc în Bucureşti un miting şi marş de protest, acţiuni la care vor participa mii de sindicalişti din întreaga ţară. La nivel naţional, din Alianţa Bugetarilor fac parte Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Federaţia "Alma Mater", Federaţia "Spiru Haret", Federaţia Sanitas, Federaţia Naţională a Sindicatelor din Administraţia Locală, Federaţia Sindicatelor din Administraţia Publică "Publisind", Federaţia Naţională a Sindicatelor din Finanţe, Federaţia Naţională a Sindicatelor din Muncă şi Solidaritate Socială, Federaţia Naţionala a Statisticienilor, Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi Sindicatul Naţional al Poliţiştilor.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro