• aceştia au fost înţepaţi de ţânţari purtători ai virusului • ambii se află în afara oricărui pericol şi deja au fost externaţi din spital • un alt caz aflat la stadiul de suspiciune se află în atenţia autorităţilor locale
Odată cu venirea sezonului cald, au apărut şi pericolele pentru brăileni. Pe lângă căpuşe, oamenii trebuie să se ferească şi de ţânţari, pentru a evita virusul West Nile. Totuşi, din luna mai şi până în prezent, s-au înregistrat 2 cazuri de îmbolnăvire la Brăila, plus alte 10 la nivel naţional. Un copil de 16 ani şi o femeie de 69 de ani, din judeţul nostru, au fost înţepaţi de ţânţari purtători de virus. Ambele persoane au ajuns la spital, însă, din fericire, au făcut o formă uşoară a bolii, astfel că au fost externate recent. Un alt caz de suspiciune la Brăila este acum în lucru. Cel mai probabil, săptămâna viitoare autorităţile vor putea spune dacă este vorba despre o altă infectare cu West Nile sau nu.
Alte cazuri de îmbolnăvire s-au mai înregistrat în judeţele Dolj (3 cazuri), Olt (2 cazuri), Iaşi, Bihor, Bacău, Ilfov şi în municipiul Bucureşti - câte un caz. Cele mai recente raportări sunt infecţiile din judeţele Ilfov şi Olt. Două dintre persoanele care au contactat virusul West Nile au vârste cuprinse între 15 şi 19 ani, o altă persoană are între 40 şi 49 de ani, iar la grupele de vârstă 50-59 şi 60-69 de ani, s-au înregistrat câte trei pacienţi. Alte două persoane bolnave au vârste cuprinse între 70 şi 79 de ani şi doar un singur bolnav are peste 80 de ani, potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile.
Specialiştii recomandă brăilenilor să evite expunerea la ţânţari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi, să utilizeze substanţe chimice repelente împotriva ţânţarilor, să împiedice pătrunderea ţânţarilor în casă (pot face acest lucru cu ajutorul plaselor de protecţie montate la ferestre şi de exemplu), să utilizeze substanţe insecticide în locuinţă şi în jurul acesteia. De asemenea, este foarte important ca bălţile de apă din jurul gospodăriei să fie desecate, iar recipientele de apă stagnantă şi gunoiul menajer să fie îndepărtate de locuinţă.
Virusul West Nile poate fi mortal. În luna august a anului 2017, o brăileancă de 52 de ani a murit din cauza meningitei. Testele efectuate au confirmat că aceasta contactase virusul în urma unei înţepături de ţânţar purtător. Alte aproape 20 de cazuri de îmbolnăviri s-au înregistrat în cursul lui 2017.