• potrivit InfoCons, anul trecut au fost desfășurate, la nivel național, peste 500 de acțiuni de prevenire în vederea combaterii comerțului cu produse contrafăcute • Brăila figurează cu cele mai puține astfel de acțiuni: doar două
Un studiu InfoCons (Asociație Națională de Protecția Consumatorilor) arată că, în anul 2023, au fost desfășurate, la nivel național, peste 500 de acțiuni de prevenire în vederea combaterii comerțului cu produse contrafăcute. La numărul acțiunilor de control în top este Poliția București, unde au fost cele mai multe acțiuni, iar pe de altă parte Brăila figurează cu cele mai puține controale pe această linie a prevenirii: numai două efectuate de polițiști, anul trecut.
InfoCons a realizat un studiu cu privire la numărul acțiunilor de prevenire pentru combaterea comerțului cu produse contrafăcute la nivelul Inspectoratelor de Poliție Județene, aferent anului 2023. ”Au fost realizate 536 acțiuni de prevenire în vederea combaterii comerțului cu produse contrafăcute desfășurate în anul 2023. Cele mai multe actiuni, respectiv 106 acțiuni, au desfășurat cei de la Direcția Generală de Poliție a Municipiului București. Cele mai puține, respectiv 2 acțiuni, au desfășurat cei de la Inspectoratul de Poliție Județean Brăila. Media acțiunilor de prevenire realizată în vederea combaterii comerțului cu produse contrafăcute, desfășurate în anul 2023, a fost 13”, arată reprezentanții InfoCons.
Din punctul de vedere al numericului cazurilor de infracțiuni de comerț cu produse suspectate de a fi contrafăcute identificate, au fost 1.061 cazuri de infracțiuni de comerț cu produse suspectate de a fi contrafăcute, iar cele mai multe cazuri, respectiv 141 cazuri de infracțiuni de comerț cu produse suspectate de a fi contrafăcute au fost indentificate de Inspectoratul de Poliție Județean Botoșani. La Inspectoratul de Poliție Județean Brăila, în timpul celor două acțiuni amintite, au fost constatate șase infracțiuni de comerț cu produse suspectate de a fi contrafăcute.
Cu privire la situația privind tipurile de produse ce au făcut obiectul cazurilor de contrafacere și cantitatea de produse ce au fost confiscate, la nivel național, pe categorii de produse, se arată că la produse alimentare au fost 1.501.770 bucăți; produse cosmetice și detergenți: 113.836 bucăți; articole de îmbrăcăminte, încălțăminte și accesorii: 87.704 bucăți; produse industriale: 74.062 bucăți; accesorii pentru telefoane mobile: 8.860 bucăți; produse de parfumerie: 5.988 bucăți = 40.000 ml; produse cosmetice: 4.758 buc. La acestea se mai adaugă importante cantități de detergenți, produse electrocasnice, jucării și jocuri pentru copii (3.092 bucăți); produse de parfumerie, obiecte ceramice, produse electrice, telefoane mobile, ba chiar și un Smartwatch.