Brăila sub PSD, o dezamăgire cumplită pentru Rareş Bogdan | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Brăila sub PSD, o dezamăgire cumplită pentru Rareş Bogdan

* candidatul aflat pe prima poziţie pe lista PNL la Alegerile Europarlamentare, Rareş Bogdan a criticat modul în care arată oraşul şi judeţul nostru sub guvernarea PSD * acesta a făcut o comparaţie extrem de detaliată a oraşului Brăila din trecut şi modul în care acesta a decăzut în ultimii 30 de ani, manifestându-şi dezamăgirea în mod public * Rareş Bogdan le-a transmis brăilenilor că nu trebuie să meargă până în Viena pentru a vedea că se poate trăi altfel, ci doar până în Braşov sau Sibiu * de altfel, cu ocazia lansării candidaţilor PNL ce a avut loc, joi, la Regal Events Ballroom, liderii liberali de la Centru, în frunte cu Ludovic Orban, au avut un discurs aplicat având Brăila în prim-plan

 

 

Rareş Bogdan s-a aflat, joi, în Brăila cu ocazia lansării în oraşul nostru a candidaţilor PNL în cursa pentru Alegerile Europarlamentare. Binecunoscutul jurnalist, care în prezent ocupă prima poziţie pe lista liberalilor pentru Parlamentul European, a vizitat oraşul şi judeţul şi a făcut o analiză, destul de bine documentată, legată de modul în care a arătat Brăila de-a lungul istoriei şi cum a decăzut aceasta în ultimii 30 de ani. Cu dezamăgire, Rareş Bogdan a vorbit despre tabăra Lacu Sărat pe care a vizitat-o în copilărie, despre centrul istoric lăsat în paragină, despre Spitalul judeţean unde oamenii aşteaptă cu orele să fie consultaţi, despre portul Brăilei care zace nefolosit, despre autobuzele turceşti, dar şi despre lipsa atragerii de fonduri europene şi lipsa de viziune a liderilor administraţiei locale şi judeţene. Acesta a comparat Brăila cu oraşele din Vestul României conduse de administraţii PNL , încercând să le transmită brăilenilor că nu este nevoie să viziteze Viena neapărat pentru a ajunge la concluzia că se poate trăi mult mai bine.

Vreau să spun câteva cuvinte despre Brăila şi cum văd eu Brăila. Pentru că mi se pare emblematic pentru modul în care este administrat un judeţ şi un oraş de către cei care astăzi îşi bat joc de România. Este absolut incredibil ce am putut să văd şi credeţi-mă că am văzut câteva judeţe controlate de PSD începând cu Olt, Mehedinţi, Teleorman, dar cu greu am putut să cred că există aşa ceva. Sigur, am văzut şi judeţul Botoşani, din fericire oraşul are un primar liberal, dar judeţul are drumuri similare cu judeţul Brăila. De ce este pentru mine o mare surpriză? Eu am fost în Brăila de două ori. Acum e a treia oară când vin la Brăila. Am fost la Festivalul Hariclea Darclee, împreună cu prietenii mei Mariana Nicolescu şi Radu Varia. De asemenea, am fost aici, «copil fiind păduri cutreieram» sau în lacuri înotam. Am fost aici în tabără. Iar acum am ţinut în mod deosebit să mă duc să văd tabăra Lacu Sărat”, şi-a început discursul despre Brăila, Rareş Bogdan, declarându-se total dezamăgit de felul în care se prezintă staţiunea în prezent sub bagheta PSD-iştilor. Acesta a vizitat şi Calea Galaţi din Brăila, unde de asemenea a adus critici dure liderilor administraţiei.

Însă cel mai interesant este că liberalul şi-a făcut temele destul de bine şi a ţinut să prezinte câteva elemente pe care le consideră fascinante despre istoria acestui oraş, tocmai pentru a reliefa declinul pe care l-a constatat acum.

Cum a ajuns un oraş de talia Brăilei aici?! Dumneavoastră care sunteţi de aici trebuie să vă fie mult mai greu decât pentru mine. Pentru că dacă te uiţi şi cauţi referinţe despre Brăila găseşti tramvaiul din 1901, găseşti primul loc unde s-a folosit betonul armat, în 1888, parcă. Găseşti canal colector făcut de Anghel Saligny. Găseşti becul electric folosit la Brăila, printre primele oraşe din România. Teatrul - 1864, parcă. Unul absolut spectaculos. Şi l-am putut vedea, repet, la Festivalul Darclee. Şi mai vezi câteva personalităţi: Ana Aslan, Fănuş Neagu, Perpessicius - fără de care nu îl cunoşteam niciodată, sau nu l-am fi cunoscut la adevărata valoare pe Eminescu. Pentru că înainte de Cioculescu, înainte de Călinescu, înainte de Eugen Simion, fostul preşedinte al Academiei, ce a putut să facă Perpessicius, mai ales pentru manuscrisele eminesciene, este uluitor. Apoi Mihail Sebastian. Cine nu a citit? Cred că este printre cărţile vândute cel mai bine în România în ultimii 30 de ani, «Jurnalul lui Sebastian». L-am citit cu mare pasiune de trei ori. E o carte de vacanţă pe care v-o recomand. Sigur, dacă tot vorbim de Mihail Sebastian trebuie să vorbim şi de Nae Ionescu. Dar îi ştiţi dumneavoastră mai bine decât mine, nu trebuie să vorbesc eu de ei. Însă pentru mine este emblematic să vorbeşti despre această Brăila. Despre comerţ făcut la 1400, despre comerţ înfloritor, despre un port la Dunăre absolut fabulos pentru cereale, în momentul când România era grânarul Europei. Să vorbeşti de Lacu Sărat, care era perla Bărăganului în timpul regatului României şi să vorbeşti acum de un pol al sărăciei. Nu am să înţeleg cum poate să ajungă un oraş şi un judeţ în această situaţie. Cum putem vorbi de 37 de ani despre celebrul pod. Domnule, se vorbeşte despre asta de 37 de ani! Despre un pod!”, a adăugat Rareş Bogdan.

 

«Nu am cum să înţeleg cum un astfel de oraş a reuşit să fie de 30 de ani controlat strict de cei care au vrut să îl păstreze în sărăcie»

 

Rareş Bogdan a povestit cu această ocazie şi ceea ce a văzut în timpul vizitei sale la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila, cu precizarea că oamenii cu care a vorbit acolo i s-au plâns de faptul că sunt nevoiţi să aştepte ore în şir până când sunt luaţi în seamă.

Am fost la Spitalul judeţean de aici. E o situaţie pe care am văzut-o doar la Craiova şi la Constanţa. Ce au în comun cele trei oraşe: Brăila, Constanţa şi Craiova? Sunt conduse de edili PSD iar judeţele sunt conduse de când e lumea post revoluţionară exclusiv de PSD. Am stat de vorbă cu oameni aflaţi la intrarea la Primiri Urgenţe şi îmi spuneau că unii aşteptau de la ora 8:30. Noi am ajuns acolo la ora 13:00, ca să înţelegeţi. Alţii aşteptau de la 10:30, iar un domn care era cu soţia şi care s-a bucurat când m-a văzut, a spus: «Ştiţi, altă dată am stat opt ore şi jumătate». Un coleg de aici mi-a spus că omul respectiv a fost un fericit, pentru că au fost care au stat şi 14 ore. Este o chestiune din punctul meu de vedere absolut ireală”, a spus acesta.

Rareş Bogdan a criticat faptul că PSD-iştii nu au reuşit nici măcar să înceapă construcţia spitalului regional promis între Brăila şi Galaţi, deşi au existat fonduri europene la dispoziţie pentru acest lucru. Potrivit acestuia, motivul din spatele întârzierilor este tocmai faptul că social-democraţii ştiu că după atragerea banilor europeni, urmează controale de la OLAF, astfel că nu se mai pot face matrapazlâcuri. Rareş Bogdan a mai criticat şi faptul că la Brăila au fost cumpărate autobuze turceşti, pe care nu le consideră bune, spre deosebire de autobuzele electrice Volvo şi Mercedes achiziţionate de edilii din Cluj, Oradea şi Deva.

Vă rog să mă credeţi că tot timpul am spus de la pupitrul emisiunii mele, când o făceam, că aş duce foarte mulţi oameni cu un autocar, sau cu un tren special sau cu avioane spre: Graz, Debreţin, Szeged, Linz, Salzburg, Viena, Budapesta. Să vadă că se poate trăi altfel. Nu! Era o greşeală fundamentală! Din ce în ce mai mult îmi dau seama că românii sunt exact la fel cu toţii. Nu au absolut nici cea mai mică vină. Decât vina de a se lăsa manipulaţi, dezinformaţi şi de a nu şti că se poate altfel. (...) De ce oamenii nu votează? Pentru că nu ştiu că se poate altfel. Că nu ştiu că există oraşe în aceeaşi Românie, cu aceeaşi legislaţie stufoasă de atragere a banilor europeni, care reuşesc să aducă bani europeni. Am trecut prin comuna Victoria. M-am oprit acolo. Un brav primar liberal, blocat de consilierii PSD, de preşedintele de Consiliul Judeţean PSD care îl ameninţă. Dar omul a reuşit să aducă bani europeni. Deci se poate inclusiv aici! Nu vorbim de Cluj, de Călăraşi, de Botoşani, Suceava, Oradea, Alba Iulia sau Timişoara”, a conchis Rareş Bogdan.

 

Brăila, principala temă la lansarea candidaţilor PNL

 

Aşa cum am precizat, cu ocazia lansării candidaţilor PNL la Alegerile Europarlamentare din 26 mai, pe lângă Rareş Bogdan, la Brăila au fost prezenţi: preşedintele liberalilor Ludovic Orban, europarlamentarul Cristian Buşoi (de asemenea candidat), dar şi vicepreşedintele partidului Gigel Ştirbu. La întâlnirea de la Regal Events Ballroom, în prezenţa a sute de membrii brăileni şi simpatizanţi, toţi cei care au luat cuvântul s-au referit într-un fel sau altul la Brăila. Ludovic Orban chiar a ţinut să anunţe în premieră că mama sa este brăileancă la origini, astfel că în copilărie a vizitat deseori acest oraş, motiv pentru care le va solicita viitorilor europarlamentari PNL să facă tot posibilul ca acest judeţ să renască din punct de vedere al navigabilităţii pe Dunăre. De altfel şi deputatul Vasile Varga a punctat că deja a început o migraţie masivă a brăilenilor, nu neapărat doar a tinerilor, în oraşe precum Cluj sau Oradea, din cauza lipsei de viziune a administraţiei PSD de aici, lucru care în opinia sa trebuie redresat. Cristian Buşoi şi Adrian Tabarac au vorbit despre proiectul „Susţine Spitalul Regional Brăila - Galaţi”, cu menţiunea că va fi unul dintre punctele principale pentru care viitorii eurodeputaţi liberali se vor bate.

În linii mari, discursurile de la lansare au mai vizat ideea menţinerii României în Uniunea Europeană, a valorilor creştine, critici la adresa Guvernării PSD şi a temelor legate de Legile Justiţiei, graţiere şi amnistie.

 

Comandat de Partidul Naţional Liberal, cod unic mandatar 41190007

 

 

 

 

 

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro