Mergi la conţinutul principal

Brăila sub cod portocaliu de caniculă!

Brăilenii ar face bine să se protejeze în cursul acestei zile de efectele negative ale temperaturilor ridicate, prognozate de meteorologi. Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o nouă avertizare de cod portocaliu pentru temperaturi extreme, valabilă pe parcursul zilei de astăzi, vineri, 22 iunie. Potrivit ANM, valul de caldură se va intensifica, disconfortul termic va fi în continuare deosebit de accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi chiar depăşi, pe arii extinse, pragul critic de 80 de unităţi. De asemenea, în comunicatul instituţiei se subliniază faptul că temperaturile maxime vor depăşi frecvent 35 - 37 de grade Celsius, atingând izolat valori de 38 de grade, în zonele de câmpie din Sudul şi Estul ţării. De aceea, codul portocaliu de caniculă vizează 30 de judeţe, plus Bucureştiul, situate în exteriorul arcului carpatic, pornind cu judeţul Bihor în Vest, Dolj - Giurgiu în Sud, Tulcea, Constanţa şi Brăila, în Sud-Est, până la Botoşani în Nord-Est. În condiţiile acestei avertizări, Prefectura Brăila a convocat ieri Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, ocazie cu care a fost dispusă punerea în aplicare a tuturor măsurilor necesare în astfel de conjuncturi. "A avut loc şedinţa Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă şi s-a dispus luarea tuturor măsurilor ce se impun. Am solicitat primarilor din judeţ să dispună măsuri pentru prevenirea şi limitarea efectelor caniculei, precum şi pentru sprijinirea populaţiei în aprovizionarea cu apă. De asemenea, au fost puse în dispozitiv inclusiv comitetele locale la nivel de comune, mai ales că sâmbătă noapte spre duminică dimineaţă, după această perioadă de caniculă, sunt aşteptate fenomene meteo extreme: descărcări electrice, precipitaţii şi intensificări ale vântului", ne-a declarat prefectul judeţului, Mihaela Marcu.
La rândul său, purtărorul de cuvânt al ISU Dunărea Brăila, maiorul Ştefan Stoian, a punctat că în vederea prevenirii unor situaţii deosebite, la nivelul comitetelor locale pentru situaţii de urgenţă se vor întreprinde o serie de activităţi specifice combaterii efectelor fenomenului de caniculă: "În primul rând s-a dispus înfiinţarea permanenţei la sediul primăriei, dar şi intensificarea acţiunilor de informare preventivă a populaţiei pentru crearea mentalităţii necesare asigurării autoprotecţiei comunităţilor locale. De asemenea, trebuie intensificate controalele privind utilizarea focului în spaţii deschise desfăşurate de componenta preventivă a serviciilor voluntare pentru situaţii de urgenţă. Trebuie menţinute în stare permanentă de funcţionare mijloacele de intervenţie pentru stingerea incendiilor şi asigurat personalul necesar din structura serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă, pentru realizarea primei intervenţii. În municipiul Brăila vor fi amenajate puncte de prim ajutor medical în Teatrul «Maria Filotti», Căminul de Garnizoană Brăila, Direcţia de Asistenţă Socială a Primăriei Brăila, Serviciul Public Local de Evidenţă a Persoanei, Piaţa Halelor, Piaţa Concordia, Piaţa Vidin, Piaţa Viziru şi Sediul BCR din Calea Călăraşilor. De asemenea, s-a discutat cu mai marii bisericii pentru a permite cetăţenilor să intre în lăcaşele de cult spre a se feri de caniculă".

Recomandări pentru perioada caniculară

Printre măsurile de protecţie pe timp de caniculă, pe primul loc se află evitarea expunerii prelungite la soare între orele 11 - 18. Dacă folosiţi instalaţii de aer condiţionat, reglaţi aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală. Dacă nu aveţi instalaţii de aer condiţionat în locuinţă sau la locul de muncă, petreceţi 2-3 ore zilnic în spaţii care beneficiază de aer condiţionat (cinematografe, spaţii publice, magazine). Purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise. Pe parcursul zilei faceţi duşuri călduţe, fără a vă şterge de apă. Consumaţi zilnic între 1,5 - 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 - 20 de minute. Nu consumaţi băuturi alcoolice (inclusiv bere sau vin), deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare, carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice. Consumaţi fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deoarece acestea conţin o mare cantitate de apă (o doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă). Aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită. Păstraţi contactul permanent cu vecini, rude, cunoştinţe care sunt în vârstă sau cu dizabilităţi, interesându-vă de starea lor de sănătate.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro