Zilele acestea, avertizează meteorologii, un val de căldură a traversat sudul şi sud-estul ţării, context în care în mod frecvent temperaturile la amiază au atins pragul de caniculă. Ieri în jurul prânzului, de exemplu, la Brăila a fost atins şi depăşit pragul de 35 grade Celsius. Dacă pentru vestul şi centrul ţării astăzi se anunţă o răcire, în zona noastră geografică, specialiştii au prelungit avertizarea de cod galben de temperaturi ridicate: "În cursul zilei de marţi, 2 august, vremea va fi în continuare caniculară în Dobrogea şi cea mai mare parte a Munteniei, unde se vor mai înregistra temperaturi maxime în jurul a 35 de grade şi izolat 37 de grade. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi, iar disconfortul termic se va menţine accentuat. În restul zonei extracarpatice, doar izolat indicele temperatură - umezeală (ITU) va mai atinge pragul critic de 80 de unităţi", se arată în comunicarea celor de la Administraţia Naţională de Meteorologie. Avertizarea vizează judeţele: Brăila, Tulcea, Constanţa, Ialomiţa, Călăraşi, Ilfov plus Bucureştiul, Giurgiu şi Teleorman, iar parţial sunt afectate Buzăul, Prahova şi Dâmboviţa.
Reguli de protejare a salariaţilor pe timp de caniculă
Inspectorii de muncă brăileni îşi intensifică în această perioadă acţiunile de control la firmele locale, pentru a verifica în ce măsură angajatorii îşi protejează salariaţii. Potrivit legislaţiei în vigoare, în cazul depăşirii în mod constant a temperaturii de 30 grade Celsius, patronii trebuie să acorde personalului angajat pauze pentru refacerea capacităţii de termoreglare a organismului (în acest scop asigurându-se spaţii fixe sau mobile cu microclimat corespunzător) şi acordarea de apă carbogazoasă salină (1g NaCl/litru) în cantitate de 2-4 litri/persoană/schimb.
Dacă temperaturile exterioare trec de pragul caniculei şi ajung la peste 37 grade Celsius, sau când indicele temperatură-umiditate depăşeşte pragul valoric de 80 unităţi, angajatorii trebuie să aplice o serie de măsuri minimale, pe de o parte, pentru ameliorarea condiţiilor de muncă în sensul reducerii intensităţii şi ritmului de muncă, sau alternării perioadelor de lucru cu cele de repaos în locuri umbrite şi curenţi de aer. Pe de altă parte, pentru menţinerea stării de sănătate a salariaţilor, angajatorii trebuie să respecte: asigurarea apei minerale (2-4 litri/pers/schimb); asigurarea echipamentului individual de protecţie; asigurarea de duşuri. "Angajatorii care nu pot asigura condiţiile cerute de legiuitor vor lua de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, după caz, următoarele măsuri: reducerea duratei zilei de lucru; eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru, adică până la ora 11.00 şi după ora 17.00, iar în cazuri speciale, întreruperea colectivă a lucrului cu asigurarea continuităţii activităţii în locurile în care aceasta nu poate fi întreruptă, potrivit prevederilor legale", a comunicat ITM Brăila.
Nerespectarea tuturor acestor măsuri va fi sancţionată acolo unde se vor constata asftel de contravenţii, iar amenzile pleacă de la 1.500 lei şi ajung la 2.500 lei. În plus, inspectorii brăileni îi îndeamnă pe salariaţi să sesizeze ITM Brăila cu privire la orice eventuale nereguli de la propriul loc de muncă.