Brăila, spre coada clasamentului la alocările PNDL 2. Zero supărare în PSD | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Brăila, spre coada clasamentului la alocările PNDL 2. Zero supărare în PSD

• preşedintele interimar PSD Brăila, Ion Rotaru, susţine că s-a ţinut cont de câteva criterii importante atunci când s-au alocat banii pe Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) 2 • printre acestea s-ar număra mărimea judeţului, numărul de locuitori şi banii încasaţi de autoritatea locală, prin urmare social-democratul nu s-a arătat deloc deranjat că Brăila se află undeva spre coada clasamentului • mai mult, acesta a ţinut să amintească şi proiectul podului peste Dunăre, o altă mega-investiţie ce vizează judeţul nostru • cât despre faptul că oraşul Făurei nu a fost prins cu niciun proiect spre finanţare, Rotaru nu a avut o explicaţie clară

 

PSD-iştii brăileni, în frunte cu şeful interimar, Ion Rotaru, s-au arătat extrem de mulţumiţi de startul etapei a II-a a Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) 2. Faptul că judeţul nostru s-a regăsit undeva spre coada clasamentului în privinţa sumei alocate, nu îi deranjează foarte tare pe social-democraţi, care au ţinut să explice criteriile în baza cărora s-au dat banii. Potrivit lui Rotaru, în momentul în care s-au împărţit cele 30 miliarde lei la nivel naţional, s-a avut în vedere numărul populaţiei, suprafaţa judeţului, dar şi capacitatea financiară, deci a banilor încasaţi de autorităţi din taxe şi impozite. Mai mult, senatorul a amintit şi de faptul că tot judeţul nostru ar trebui să fie principalul beneficiar al mega-investiţiei privind realizarea podului peste Dunăre.

“Dar s-a plecat şi de la proiectele care au fost depuse. Ştiţi că la nivel naţional au fost depuse proiecte în număr foarte mare. Suma ar fi trebuit să fie dublă comparativ cu cele 30 miliarde lei, dar iată că, în cele din urmă, s-a decis ca această sumă să fie alocată per ansamblu. În linii generale, toate proiectele pe care judeţul Brăila le-a transmis au fost acceptate şi sigur, urmează acum etapa cea mai importantă, fiecare Unitate Administrativ Teritorială, fiecare autoritate locală trebuie să facă eforturi pentru a genera efectiv proiectul, sau pentru a-l continua, în cazul în care proiectul este deja început. Desigur, cu toate celelalte proceduri care ţin de licitaţii, de paşii care trebuie să fie urmaţi, în aşa fel ca în intervalul 2017 - 2020 să poată să fie cheltuiţi aceşti bani. Faptul că judeţul Brăila se situează undeva mai spre coadă în privinţa alocărilor, este adevărat şi nu este. Pentru că v-am spus că au fost nişte criterii de care s-a ţinut cont, pe de o parte, dar pe de altă parte, haideţi să luăm în calcul că judeţul Brăila va avea împreună cu Tulcea acest proiect important care înseamnă podul peste Dunăre. Aţi primit deja informaţia, împrumutul cu Banca Europeană de Investiţii este într-o fază avansată şi este lansată şi licitaţia pe SEAP a CNAIR-ului privind proiectul şi execuţia acestui mare obiectiv care înseamnă o sumă importantă de bani şi care se regăseşte tot la nivelul judeţului nostru”, a afirmat Rotaru.

PSD-istul nu a dorit să comenteze prea mult faptul că DNA a intrat deja pe fir în privinţa modului în care s-au realizat în ultimii ani studiile de fezabilitate privind podul peste Dunăre şi s-a ajuns la o creştere aproape inexplicabilă a valorii investiţiei. Senatorul a precizat că dacă este o anchetă, aceasta trebuie să îşi urmeze cursul firesc, însă s-a arătat îngrijorat în privinţa posibilelor contestaţii. Rotaru a vorbit din nou despre necesitatea modificării Legii achiziţiilor publice, pentru a fi evitate astfel de blocaje investiţionale.

“Suplimentar, am avut o discuţie cu premierul, dar luaţi-o ca pe o discuţie - nu este o informaţie şi nu este o certitudine -, să vedem cum putem accelera cele două drumuri exprese, sau măcar unul dintre ele: Galaţi - Brăila - Buzău şi Galaţi - Brăila - Slobozia. De asemenea, suplimentare sunt şi toate proiectele pe care Consiliul Judeţean Brăila le susţine cu parte de cofinanţare. Iată că pe această zonă a investiţiilor lucrurile au început să se mişte şi sperăm ca în perioada următoare să vedem şi paşi concreţi şi realizări”, a mai completat Rotaru.

 

Nu se ştie de ce Făurei nu a primit finanţare pe PNDL

Deşi liderii social-democraţi brăileni au susţinut, vineri, în cadrul unei conferinţe de presă că toate proiectele pe care primarii din Brăila le-au trimis la Centru au primit finanţare pe PNDL, situaţia este destul de incertă în privinţa oraşului Făurei, care este singura localitate ignorată complet la acest capitol. PSD-iştii brăileni au explicat că au fost o serie de proiecte care nu au primit finanţare din varii motive, fie se pretează pentru a primi bani de la Uniunea Europeană, fie nu au respectat criteriile prioritare impuse de Ministerul Dezvoltării pentru alocarea banilor.

Cât despre faptul că oraşul Făurei, condus de primarul PSD Ionel Voinea, nu se regăseşte pe lista proiectelor ce au primit finanţare pe PNDL 2, social-democraţii brăileni au ridicat din umeri.

“Haideţi să ne înţelegem. Când s-a făcut această situaţie pe care am înaintat-o ministerului şi am tot discutat-o de mai multe ori, s-a solicitat la nivelul fiecărei primării, fiecărui primar al UAT-urilor, propuneri de proiecte. Fiecare a venit cu unul, cu două, cu trei, cinci. Unii au venit cu mai multe, alţii cu mai puţine. Făureiul nu s-a regăsit deşi a avut. Are în momentul de faţă proiectul acela în finalizare cu asfaltare tot ce înseamnă oraş şi este pe ultima sută. Probabil că vor face proiecte pe zona aceasta a cofinanţărilor cu partea care ţine de CJ. Nu am făcut o analiză expresă pe Făurei. Vom vedea care au fost cauzele, dar posibilitatea de finanţare a existat pentru fiecare UAT, indiferent de culoare politică, de numele primarului şi de componenţa consiliului local, având în vedere doar elementul acesta care ţine de nevoia locală, într-o zonă sau alta”, a conchis sursa citată.

Reamintim că, după mai multe amânări, Guvernul a publicat, săptămâna trecută, lista cu obiectivele care urmează să fie finanţate print PNDL 2, în perioada 2017 - 2020. Judeţul Brăila, urmează să primească, prin intermediul acestui program 645.623.831 milioane lei, cu care vor fi finanţate 99 de proiecte de infrastructură, pe raza întregului judeţ. Chiar şi cu cele circa 645 milioane lei aşteptate de la Guvern, trebuie precizat că Brăila se situează totuşi spre coada clasamentului alocărilor la nivel naţional. De exemplu, cei mai mulţi bani vor merge la Suceava - 928,5 milioane lei.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro