• în momentul de faţă, suntem singurul judeţ cu zero pe linie la tipurile de virus gripal şi la decese din cauza gripei, într-o statistică a Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile • în schimb, infecţiile respiratorii acute s-au “lipit” de alţi 410 brăileni numai în ultima săptămână, iar alte 98 persoane au fost diagnosticate cu pneumonie
Deşi la nivel naţional gripa a făcut ravagii, ducând chiar la decesul a 69 persoane, număr aproape triplu faţă de sezonul rece precedent, populaţia judeţului Brăila a fost ferită de acest virus gripal, uneori mortal. Potrivit celei mai recente statistici a Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT), Brăila este singurul judeţ din ţară cu zero cazuri confirmate de gripă şi zero decese confirmate cu virus gripal. Şi nici măcar suspiciuni nu avem până în prezent, conform informaţiilor primite de la Direcţia de Sănătate Publică Brăila.
CNSCBT a confirmat, ieri, încă un deces din cauza gripei. Este vorba despre o femeie de 76 ani, din judeţul Cluj, confirmată cu virus gripal tip B, având condiţii medicale preexistente şi nevaccinată antigripal. În cursul zilei de joi, alte 3 decese au fost confirmate. “Activitatea gripală a evoluat cu intensitate mare în municipiul Bucureşti, judeţul Braşov şi Sibiu şi medie în judeţele Iaşi, Botoşani, Neamţ şi Constanţa, cu răspândire regională în regiunile de centru, nord-est şi cazuri sporadice în unele judeţe”, potrivit sursei menţionate mai sus. De la începutul sezonului de supraveghere a infecţiilor respiratorii acute, a gripei şi a infecţiilor respiratorii acute severe şi până pe 25 februarie, au fost confirmate cu laboratorul 1.012 cazuri de gripă, în ţară.
Răcelile de sezon în creştere, numărul pneumoniilor în scădere
Dacă de gripă Brăila s-a ferit, de răcelile de sezon şi de pneumonie nu prea a reuşit să scape. Infecţiile respiratorii acute s-au “lipit” cel mai repede de brăileni, 410 la număr, în timp ce numărul pneumoniilor este în scădere, potrivit celei mai recente informări a Direcţiei de Sănătate Publică Brăila. De asemenea, în perioada menţionată, zeci de persoane au fost internate în spital pentru tratamente de specialitate. Sute de brăileni s-au ales cu infecţii respiratorii acute, în fiecare săptămână de la începutul lui 2018, însă cele mai multe cazuri au fost în perioada 19-25 februarie. În săptămâna 12-18 februarie, s-au înregistrat 403 cazuri, iar în perioada 5-11 februarie, 304 cazuri. Ca şi până acum, cei mai expuşi la răcelile de sezon au fost copiii intraţi în colectivitate, adică şcolarii şi preşcolarii. Din totalul de 410 persoane cu infecţii acute respiratorii, peste 130 fiind minori cu vârste cuprinse între 5 şi 14 ani, iar alte 85 - copii de 2-4 ani. Şi brăilenii de 15-49 ani au primit acelaşi diagnostic, tot 85 la număr. Nici sugarii nu au fost mai feriţi de virus, 46 dintre ei răcind în săptămâna 8 de monitorizare. Totuşi, în această perioadă, s-au făcut cele mai multe internări în rândul brăilenilor cu infecţii acute respiratorii, de la începutul acestui an: 23. În săptămâna 7, s-au înregistrat 11 internări, iar în săptămâna 6 de monitorizare 12 internări. Cele mai puţine au fost în săptămâna 5, doar 5 cazuri de pacienţi internaţi.
În ceea ce priveşte pneumoniile, 98 brăileni au fost diagnosticaţi cu această boală, în săptămâna 19-25 februarie. Numărul pacienţilor este în scădere, în săptămâna 7 de monitorizare fiind înregistrate 129 cazuri de pneumonie la Brăila, iar în săptămâna 6, 129 cazuri. Cele mai multe, de la începutul anului şi până în prezent, au fost în săptămâna 5, adică în perioada 29 ianuarie - 4 februarie 2018. Cei mai afectaţi au fost copiii de 5-14 ani, 24 dintre ei primind diagnosticul de pneumonie, săptămâna trecută. Şi micuţii de 2-4 ani au contactat această boală, 23 la număr, iar alţi 20 sugari au primit acelaşi diagnostic. Brăilenii de 15-49 ani s-au ferit mai bine de pneumonie, astfel că doar 9 au contactat boala plămânilor. Din totalul de 98 de brăileni cu pneumonie, 53 au fost internaţi în spital, pentru îngrijiri medicale.