• măsura nr. 1 în această iarnă: drumuri închise preventiv • aceasta a fost rugămintea şi sfatul şefului IPJ Brăila, Adrian Glugă, la adresa primarilor din judeţul nostru şi a liderilor administraţiei locale, precizând că închiderea drumurilor de acces în localităţi, în caz de viscol şi ninsori, poate salva vieţi • preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, a achiesat la idee şi le-a cerut primarilor din judeţ să aibă în dotare marcaje specifice pentru a putea acţiona imediat, atunci când li se va cere • discuţiile au avut loc în cadrul celui mai recent Colegiu Prefectural, când autorităţile brăilene au prezentat bilanţul pregătirilor pentru sezonul rece
Autorităţile brăilene s-au întrunit în cadrul celui mai recent Colegiu Prefectural pentru a discuta despre pregătirile pentu sezonul rece în privinţa intervenţiilor şi a acţiunilor de deszăpezire. Cu această ocazie s-a ajuns la concluzia că una dintre principalele măsuri care se impun în cazul în care vom avea o iarnă grea, este închiderea preventivă a drumurilor de acces în localităţi, pentru a evita cazuri de persoane blocate în nămeţi şi chiar pierderi de vieţi omeneşti. Cel puţin acesta a fost sfatul şefului Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Brăila, Constantin Adrian Glugă, la adresa primarilor orăşeneşti şi comunali, precum şi a liderilor administraţiei municipale şi judeţene.
“Aş vrea să vă prezint în mare care va fi maniera de lucru în această iarnă, din perspectiva Poliţiei, după ce am avut în prealabil o întâlnire regională la Buzău. Acolo s-a discutat cu reprezentanţii judeţelor limitrofe cu care colaborăm extraordinar de bine în asemenea momente şi aş vrea să vă fac câteva recomandări. Au fost transmise deja de către IPJ Brăila câteva adrese către administratorii de drumuri cu o rugăminte. În mod expres, facem apel la doamnele şi domnii primari ai comunelor de a se asigura indicatoare suficiente pentru blocarea drumurilor de interes local care ies în drumurile judeţene, respectiv, drumurile naţionale. Nu vă ascundem faptul că în momentul în care va exista cel mai mic risc de a se bloca un drum din cauza nămeţilor şi mai departe, de a avea eventuale autoturisme sau persoane blocate, vom restricţiona traficul. Şi dacă restricţionăm traficul pe drumuri naţionale şi drumuri judeţene, există riscul ca din cele comunale să iasă autovehicule, plecând de la faptul că sunt oameni care nu se informează sau care nu vor să respecte recomandările la acel moment. Ca atare, rugămintea ar fi să avem suficiente indicatoare pentru acest sezon rece, pentru a putea bloca drumurile naţionale, judeţene şi comunale. Aceasta va fi maniera noastră de lucru şi sunt convins că veţi fi alături de noi pentru a nu înregistra decese ca urmare a unor blocaje în zăpadă”, a declarat comisarul-şef Glugă.
La această idee a achiesat şi preşedintele CJ Brăila, Francisk Chiriac, care le-a solicitat primarilor să aibă grijă să închidă drumurile de acces în localităţi imediat ce vor primi semnalul de la Comandamentul de Iarnă.
“Se pare că o să fie o iarnă grea din ce spun cei de la meteo. Vom proceda ca şi iarna trecută. Dacă vedem că avem cod roşu, cod portocaliu de viscol şi vânt, eu vă spun că intenţionez să închidem toate drumurile judeţene. Tocmai de aceea, trebuie să vedem cum facem, la nivelul fiecărui UAT, să vorbim cu cetăţenii, după ce aducem gravidele la spital şi după ce facem toată procedura legală, să blocăm ieşirea drumurilor judeţene sau naţionale. Ştiu cum sunt oamenii: problema lor este cea mai importantă, ei trebuie să plece, dar e mai bine să le salvăm vieţile decât să îi lăsăm să plece pe drumuri pe viscol. Încercaţi să vedeţi dacă aveţi astfel de marcaje de închis drumul. Dacă nu, confecţionaţi!”, a cerut, la rândul său, Chiriac.
Cum stă Municipiul Brăila cu pregătirile pentru deszăpezire la iarnă
Prezent la Colegiul Prefectural, primarul Marian Dragomir a prezentat un bilanţ al pregătirilor făcute până acum pentru iarnă, arătându-se încrezător că situaţia de anul trecut, când s-a intervenit foarte rapid pentru deszăpezire, se va repeta şi de această dată.
“Fac menţiunea că în Municipiul Brăila deszăpezirea este realizată de cei trei operatori: ECO, Braicata şi RER. Fiecare dintre ei au sectoare bine definite. Avem pe perioada rece un comandament care se întruneşte ori de câte ori primim atenţionările respective şi atunci când efectuăm operaţiunile de deszăpezire are o perioadă de permanenţă. Este susţinută activitatea de 10 patrule de la Poliţia Locală”, a adăugat Dragomir.
Sursa citată a ţinut să facă o analiză comparativă între 2016 şi 2017 în privinţa stocurilor de material antiderapant. Astfel, acesta a precizat că anul trecut, municipiul a avut un stoc de sare de 950 tone, 500 tone de amestec şi 1.075 tone de nisip. Dragomir a precizat că s-a intervenit în mare parte doar cu sare pentru a evita înfundarea canalizărilor, cu excepţia vadurilor, unde s-a folosit amestec.
“Atunci am consumat 2.878 tone de sare, iar în perioada în care intervenţia a fost cea mai intensă, 1 - 15 ianuarie, am consumat 1.820 tone de sare. Pentru anul curent avem deja în stoc 450 tone de sare la această dată şi un amestec restant de acum doi ani de sare cu nisip, care va fi folosit doar pentru zona vadurilor. Urmează ca agenţii economici să îşi completeze stocurile de sare pentru a ajunge la cantităţi similare. Iar în ceea ce priveşte utilajele, anul trecut am avut 190 de maşini care au făcut deszăpezire în Municipiul Brăila. La această dată sunt deja contractate 189 de utilaje. Dacă cunoaşteţi potenţiali oameni de afaceri care sunt interesaţi să încheie contract cu una dintre cele 3 societăţi vă rog frumos să îi direcţionaţi, pentru că avem un principiu: decât să facem deszăpezirea în 10 ore cu un utilaj, mai bine facem cu 10 utilaje într-o oră”, a mai punctat Dragomir.
Şi autorităţile judeţene declară că sunt gata pentru deszăpeziri la iarnă
La rândul său, vicepreşedintele CJ Brăila, Ionel Epureanu, a precizat că instituţia pe care o reprezintă are în administrare o reţea de 604 km de drumuri judeţene, care este acoperită în ceea ce priveşte acţiunile de deszăpezire printr-un contract cadru pe doi ani cu firma “Tancrad”.
“De asemenea, contractul subsecvent este încheiat la această dată. Perioada de intervenţie este 15 noiembrie - 31 martie. Intervenţia se va face cu 51 de utilaje, care vor fi garate în 9 baze şi puncte de sprijin. La acest moment aproximativ jumătate dintre drumurile judeţene sunt parcurse cu lucrări de întreţinere constând în cosirea şi toaletarea vegetaţiei de pe acostamentul drumurilor, sperăm ca până pe 15 noiembrie să avem încheiată această intervenţie şi să ne uşurăm munca din perioada iernii. Coordonarea activităţii de deszăpezire şi combaterea poleiului pe timp de iarnă pe drumurile judeţene se realizează prin serviciul de permanenţă, înfiinţat la sediul CJ. El va activa în perioada în care vor fi emise coduri. Sperăm să avem o iarnă care să nu ne facă probleme deosebite”, a declarat Epureanu.
Totodată, acesta i-a rugat pe primari şi pe poliţişti să anunţe la dispeceratul serviciului de permanenţă, orice situaţie problematică în această iarnă, pentru a se putea interveni cu operativitate.
Şi Doiniţa Elena Corban, reprezentant al secţiei de Drumuri Naţionale Brăila, s-a arătat încrezătoare în ceea ce priveşte deszăpezirea reţelei de 244 km de drumuri pe care instituţia o are în administrare.
“Avem în subordine patru districte cu un personal de 40 de oameni care desfăşoară activitatea pe reţeaua din administrare. De asemenea, ponderea lucrărilor de întreţinere curentă este realizată prin contracte încheiate pe o perioadă de doi sau patru ani, în baza acordurilor cadru cu firme terţe care desfăşoară lucrări de reparaţii la partea carosabilă. Iarna, ponderea o are firma cu care avem acord cadru pe patru ani. Contractul este semnat şi pentru iarna aceasta. (...) În ceea ce priveşte utilajele care vor participa în iarna aceasta din partea prestatorului: permanent, în baze, sunt 31 de autobasculante multifuncţionale, iar în perioadele de coduri galbene, portocalii, vor mai suplimenta cu încă 9 utilaje de capacitate mare de curăţare a zăpezii din zona drumurilor. Încărcătoare buldo, tractoare cu lamă. Iar noi, cu cele 11 utilaje pe care le avem, suntem prinşi pe tot ce înseamnă activitate de deszăpezire”, a adăugat sursa citată.
Cum stau cele trei oraşe şi comunele brăilene cu pregătirile pentru iarnă
Situaţia legată de asigurarea utilajelor de deszăpezire, a stocurilor cu materiale antiderapante şi combustibili pentru drumurile orăşeneşti şi comunale a prezentat-o subprefectul Marius Ţiripa. Acesta a punctat că, din informările primite de la cei 43 de primari, nu sunt probleme foarte mari la acest capitol.
“În ceea ce priveşte starea tehnică a utilajelor necesare deszăpezirii: 36 de primării au în proprietate utilaje de deszăpezire care se află în stare tehnică de funcţionare bună. În plus, dintre acestea, 8 UAT-uri (Ciocile, Măxineni, Mircea Vodă, Romanu, Surdila Găiseanca, Surdila Greci, Şuţeşti şi Victoria) au încheiat sau vor încheia contracte pentru prestări servicii de deszăpezire suplimentar. Primăria Bărăganu a încheiat contract de închiriere utilaje pentru intervenţii în cazuri speciale. Primăriile Gemenele, Roşiori şi Stăncuţa au convenţii de lucrări pentru deszăpezire. Pentru celelalte 7 primării care nu deţin utilaje, situaţia se prezintă astfel: 5 primării au încheiat contracte de prestări servicii de deszăpezire (Cazasu, Chiscani, Traian, Tudor Vladimirescu şi Vădeni) iar 2 primării sunt în curs de încheiere a unor astfel de contracte (Gropeni şi Tichileşti) cu agenţi economici care au dotările necesare pentru astfel de intervenţii”, a precizat Ţiripa.
În ceea ce priveşte asigurarea stocurilor de materiale antiderapante, acesta a afirmat că 24 de primării s-au aprovizionat deja, iar celelate fie sunt în curs, fie vor beneficia şi la acest capitol de ajutorul entităţilor care vor realiza deszăpezirea. Primăriile Cireşu, Mircea Vodă, Siliştea şi Tudor Vladimirescu sunt singurele care deocamndată nu au comunicat stadiul aprovizionării cu material antiderapant. De asemenea, în comuna Mircea Vodă nu se ştie nici dacă există stoc de combustibil necesar, până în acest moment. În rest nu sunt mari probleme, 22 de primării având deja stocul minim necesar, iar alte 12 fiind în curs de constituire. Restul, fie au contracte cu staţii peco din zonă, fie se bazează din nou pe cei care vor face deszăpezirea.
“De asemenea, la efectuării lucrărilor de deszăpezire, la nivelul primăriilor din judeţ se vor folosi şi persoanele apte de muncă, beneficiare de ajutor social, conform Legii 416 din 18 iulie 2001 privind venitul minim garantat. Totodată, în cazul situaţiilor de urgenţă generate de ninsorile abundente comitetele locale pentru situaţii de urgenţă vor activa şi vor folosi efectivele serviciilor voluntare. Fac precizarea că în baza ordinului de prefect 398 din 23.10.2017 s-a stabilit o comisie care aşa cum a fost şi în anii anteriori, va verifica fiecare bază de deszăpezire aflată pe teritoriul judeţului Brăila”, a mai anunţat Ţiripa.
În concluzie, pe hârtie, lucrurile stau bine, rămâne de văzut însă, cât de bine se vor mişca autorităţile cu intervenţiile pentru deszăpezire în această iarnă.