* este vorba despre eficientizarea energetică a patru instituții de învățământ din Municipiul Brăila și a Căminului pentru persoane vârstnice ”Lacu Sărat” * consilierii municipali s-au întrunit, vineri, 27 mai, pentru a aproba aceste cinci proiecte privind depunerea de cereri de finanțare în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) * se va merge pe principiul ”primul venit, primul servit”
Consilierii municipali au aprobat, vineri, 27 mai, depunerea în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) a cinci proiecte ce vizează eficientizarea energetică. Este vorba despre renovarea energetică a Grădiniței cu program prelungit nr. 8, a Grădiniței cu program prelungit nr. 11, a Școlii Gimnaziale nr. 11, ”Ion Luca Caragiale” Brăila, a Școlii nr. 4 ”Alexandru Ioan Cuza”, precum și a Căminului pentru persoane vârstnice ”Lacu Sărat”.
Proiectul legat de Grădiția nr. 8 are o valoare maximă eligibilă de 7.949.175,96 lei fără Taxa pe Valoare Adăugată (TVA), iar consilierii au aprobat cu această ocazie și 814.844,69 lei, reprezentând TVA aferentă valorii maxime, sumă suportată de la bugetul local. Cel ce vizează Școala ”Ion Luca Caragiale” are aceeași valoare maximă eligibilă, iar consilierii au aprobat 1.510.343,43 lei, reprezentând TVA din aceasta. În cazul proiectului privind Grăniția nr. 11, valoarea maximă eligibilă este de 2.529.873,98 lei fără TVA. Aleșii locali au aprobat suma de 480.676,06, reptezentând TVA aferentă valorii maxime, pentru a se aloca din bugetul local. Pentru proiectul privind Școala ”A. I. Cuza”, consilierii au aprobat valorea maximă eligibilă de 9.581.551,16 lei fără TVA. Totodată, suma de 1.820.494,72 lei reprezentând TVA aferentă valorii maxime, bani ce vor fi alocați din bugetul Municipiului Brăila. Iar în ceea ce privește proiectul privind Căminul ”Lacu Sărat”, aici discutăm despre o valoarea maximă eligibilă de 10.571.342,69 lei fără TVA, în timp ce partea municipalității este de 2.008.555,11 lei, reprezentând TVA din valoarea maximă.
Totodată, în cazul tuturor acestor proiecte, municipalitatea și-a luat angajamentul să acopere toate cheltuielile neeligibile care vor asigura implementarea, în funcție de cum vor rezulta din documentațiile tehnico-econimice/contractele de lucrări solicitate în etapa de implementare.
Se merge din nou pe regula ”primul venit, primul servit”
Toate proiectele au fost aprobate în unanimitate, fără dezbateri în cadrul celei de-a treia ședințe extraordinare de săptămâna trecută, ce a avut loc vineri, la ora 15:00, în Sala 404 a Palatului Administrativ. Precizăm că absent motivat a fost doar consilierul liberal Cătălin Canciu, iar o parte dintre consilieri au participat la lucrările ședinței conectându-se pe platforma online.
Potrivit rapoartelor de specialitate ale proiectelor de hotărâri, Municipiul Brăila este beneficiar eligibil în cadrul apelului de proiecte cu titlul PNRR/2022/C5/2/B.2.1/1, Componenta C5 – Valul Renovării, Axa 2 – Schema de granturi pentru eficiență energetică și reziliență în clădiri publice, Operațiunea B.2: Renovarea energetică moderată sau aprofundată a clădirilor publice în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Conform prevederilor Ghidului specific pentru apelul de proiecte menționat, pentru Județul Brăila este alocată suma de 15.155.137 euro.
Din aceeași sursă aflăm că prin intermediul acestei componente se va urmări îmbunătățirea fondului construit printr-o abordare integrată a eficienței energetice, a consolidării seismice, a reducerii riscului la incendiu și a tranziției către clădiri verzi și inteligente, ”conferind respectul cuvenit pentru estetică și calitatea arhitecturală a acestuia”.
Rata de finanțare acordată prin PNRR este de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului fără TVA. În cazul proiectelor depuse în cadrul PNRR, valoarea TVA aferentă cheltuielilor eligibile se va restitui beneficiarului de la bugetul de stat, din bugetul coordonatorului de reforme și/sau investiții pentru Componenta 5 – Valul Renovării – Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), în conformitate cu legislația în vigoare. Potrivit datelor din rapoartele de hotărâri, abordarea va fi de tip necompetitiv, cu temen limită de depunere a cererilor de finanțare, pe principiul primul venit, primul servit.