* municipiul nostru ar putea scăpa de scenariul galben chiar vineri, pe 15 mai * astfel, Brăila va intra în scenariul verde, care este mult mai permisiv
Vești tot mai bune la Brăila! Municipiul nostru are toate șansele să mai părăsească încă o rundă de restricții și să intre în scenariul verde. Cum incidența COVID-19 din Brăila și-a menținut trendul descrescător al ratei de infectare, ajungând ieri, 12 mai, la 0,97 la mia de locuitori, municipiul ar putea intra în scenariul verde chiar de vineri, pe 14 mai. Contactat telefonic, prefectul județului Brăila s-a arătat optimist în ceea ce privește scenariul verde, dar a spus că nu vrea să se antepronunțe. ”Da, se pare că vom intra și în scenariul verde, la cum arată cifrele. Dar așteptăm data de 14 mai, când se face reevaluarea. Nu mă antepronunț, dar eu sunt optimist. Trendul s-a menținut descrescător. Azi (n.r. miercuri, 12 mai) și ieri (marți, 11 mai) a fost la fel, 0,97/1000 locuitori. Săptămâna asta a scăzut sub 1 la mie. Dacă vom rămâne sub 1,5 la mie, vom intra în scenariul verde”, a explicat prefectul Brăilei, Nicușor Ciocan. Totodată, oficialul a ținut să corecteze anumite declarații apărute în spațiul public privind incidența Covid la Brăila și felul în care se aplică scenariile, făcând trimitere la Cătălin Boboc, președintele interimar al PNL Brăila și secretar de stat în Ministerul Muncii. ”Am văzut că au tot fost comentarii pe Facebook, și Cătălin Boboc nu știu ce a declarat într-o conferință legat de scenarii, dar Bucureștiul a intrat în scenariul verde tot după după cele 14 zile la reevaluare, să știți”, a mai spus prefectul Brăilei.
Ce înseamnă scenariul verde? Ei bine, principalele măsuri preventive specifice scenariului verde sunt: este permisă activitatea cu publicul a operatorilor economici de tipul restaurantelor și cafenelelor (inclusiv cele din interiorul hotelurilor și pensiunilor), în interiorul clădirilor, fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului, în intervalul orar 6.00 - 22.00; este permisă organizarea și desfășurarea activității cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spațiului; este permisă activitatea cu publicul a operatorilor licențiați în domeniul jocurilor de noroc fără a depăși 50% din capacitatea maximă a spațiului, cu respectarea orarului de lucru stabilit.
Să nu uităm însă că rămân în vigoare restricțiile stabilite la nivel național pentru întreaga perioadă a stării de alertă. Se interzice în continuare organizarea de evenimente private (nunți, botezuri, mese festive etc) atât în spații deschise, cât și închise (saloane, cămine culturale, restaurante, terase, baruri, cafenele, săli/corturi de evenimente etc) și desfășurarea de reuniuni cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private. Este suspendată defășurarea activității târgurilor, bâlciurilor și a talciocurilor. Nu este permisă activitatea în baruri, cluburi, discoteci. De asemenea, este interzisă circulația în grupuri pietonale mai mari de 6 persoane care nu aparțin aceleiași familii, precum și formarea unor asemenea grupuri.
Vor fi reluate cursurile în format fizic, pentru toți elevii
Dacă în prezent doar preșcolarii, elevii din clasele primare și anii terminali merg fizic la școală, de luni toți elevii din municipiu s-ar putea reîntoarce fizic în bănci. Decizia privind deschiderea școlilor pentru toți elevii ar putea fi luată vineri în Comitetul Județean pentru Situații de Urgență.
“Incidența azi (n.r. - ieri, 11 mai) pe municipiu este de 0,96. Noi de regulă stabilim scenariile în fiecare zi de vineri a săptămânii. Dacă până vineri incidența se va menține sub 1 la mia de locuitori în municipiu, și la cum arată datele se pare că numărul de noi cazuri e în scădere, vineri vom hotărî în ședința Comitetului Județean pentru Situații de Urgență scenariile pentru toate școlile din municipiu și județ și le vom trimite apoi Ministerului Educației”, ne-a declarat inspectorul școlar general, prof. Cătălin Canciu.
Conform incidenței cumulative din ultimele 14 zile și valabilă pentru data de 11 mai, incidență postată pe site-ul Prefecturii, rata pe județ era de 0,77 la mia de locuitori. De altfel, majoritatea localităților se aflau în scenariu verde, doar în două sate din județ fiind înregistrată o incidență mai mare de 3 la mia de locuitori: sat Gurguieți, comuna Scorțaru Nou - 5,62 și sat Gura Călmățui, comuna Beteștii de Jos - 3,42.