Mergi la conţinutul principal

Brăila se bucură de teatru în aer liber. Sâmbăta aceasta, „Cântăreaţa cheală”, de Eugene Ionesco

• spectacolul regizat de Radu Iacoban va începe de la ora 21.00, pe scena amenajată în Parcarea Poliţiei • este deja al treilea spectacol pe care brăilenii au posibilitatea să îl vizioneze în condiţiile speciale impuse de pandemia de coronavirus

 

Sâmbătă, 4 iulie, de la ora 21.00, actorii Teatrului „Maria Filotti” prezintă spectacolul „Cântăreaţa cheală”, de Eugene Ionesco. Evenimentul se va desfăşura, aşa după cum ne-am obişnuit deja, pe scena exterioară amplasată în Parcarea Poliţiei, la intersecţia străzilor Mihai Eminescu şi Mihail Sebastian.

Traducerea Vlad Russo şi Vlad Zografi; adaptarea scenică şi regia artistică Radu Iacoban; scenografia Tudor Prodan; Light design Bogdan Gheorghiu.

Piesa a fost jucată pentru prima dată în mai 1950 la Théâtre des Noctambules în Paris şi după un număr mare de interpretări a devenit una dintre cele mai jucate piese din Franţa, primind premiul Molière d'honneur.

 

Distribuţia este următoarea:

 

DOAMNA SMITH – Ramona Gîngă

DOMNUL SMITH - Valentin Cristian Terente

DOAMNA MARTIN – Corina Borş

DOMNUL MARTIN – Silviu Debu

MARY – Mădălina Anea

POMPIERUL – Adrian Ştefan.

 

„M-am tot întrebat dacă Eugen Ionesco vorbeşte serios atunci când numeşte Cântăreaţa cheală o anti piesă. Există personaje, există scene cu iz de cauzalitate care generează situaţii dramatice şi dialog între personaje.

Aparent avem de-a face cu o piesă. Aparent, deorece repetând cu actorii faini din trupa Teatrului Maria Filotti din Brăila şi înotând prin marea lingvistică a textului, ne-am dat seama că, până la un punct, Ionesco vorbeşte serios, dar şi glumeşte...

E un amestec de timiditate şi agresivitate, aşa cum el însuşi  afirmă într-un interviu, în fiecare dintre personajele aduse pe o scenă care nu se doreşte a fi scenă... E un spirit anarhic care se ascunde în spatele măştii de conformism, afişate de anti-personajele din Cântăreaţa Cheală.

Rezultă, aşadar, o comedie uneori agresivă, alteori tristă, alteori sărită de pe fix.

Pe undeva, aşa cum ne situăm şi noi astăzi ca indivizi, într-o societate în care alienarea şi lipsa de comunicare devin din ce în ce mai prezente”, subliniază regizorul Radu Iacoban.

Reamintim că iubitorii de teatru pot solicita locuri pentru spectacolele în aer liber de la Agenţia teatrală cu zece zile înainte de data la care se joacă piesa.

Sâmbătă, pe 11 iulie, de la ora 20.00 , pe scena exterioară se va juca PRINŢUL NEFERICIT („La Double Inconstance”) de Marivaux , regia Sânziana Stoican, iar duminică, 12 iulie, de la ora 20,30  VISUL UNEI NOPŢI DE GALĂ de Cornel Cristei, regia Radu Nichifor.

După cum v-am mai informat, începând cu data de 20 iunie, teatrul brăilean a lansat proiectul TMF ESTIVAL, care se va derula până la sfârşitul lunii august.

Spaţiul convenit de comun acord cu primarul Marian  Dragomir  este parcarea de pe strada Mihai Eminescu, la intersecţia cu strada Mihail Sebastian. În spaţiul cunoscut ca Parcarea Poliţiei a fost amenajată o scenă profesionistă, modernă şi perfect funcţională, chiar şi pentru spectacole cu montări deosebite. „Regele gol”, de Evgheni Şvarţ, regia Lucian Sabados, a fost piesa care a deschis stagiunea estivală şi care s-a jucat sâmbătă, 20 iunie, de la ora 20.30 şi s-a bucurat de un real succes în aer liber. De aplauze la scenă deschisă s-au bucurat şi actorii din spectacolul “Asta-i tinereţea noastră”, de Kenneth Lonergan, regia Radu Iacoban, piesă pentru toate vârstele, care s-a jucat sâmbătă, pe 27 Iunie, de la ora 20.30.

 

 

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro