• anul trecut, jandarmii au avut 307 misiuni de asigurare a ordinii publice și au executat 170 de acțiuni de intervenție, din care 92 de intervenții pentru aplanarea unor conflicte și 78 de intervenții pentru rezolvarea altor situații • echipajele de jandarmerie au intervenit pentru aplanarea unor conflicte familiale, la sesizări ale unor persoane agresate în spațiul public (zona Hristo Botev, zona Microhală), reclamații privind muzică la intensitate mare (Vidin, Buzăului, Gării) • au fost și conflicte între persoane și s-a tulburat ordinea publică pe Faleza Dunării, la Piața Mare sau în Bariera Călărașilor, iar toate au necesitat intervenția oamenilor în uniformă • jandarmii au depistat și persoane care aveau în posesie în loc public, la vedere, obiecte contondente și arme albe (cuțit, topor)
Anul 2023 a însemnat un an cu mai multe misiuni de asigurare a ordinii publice și mai multe infracțiuni constatate de patrulele independente de jandarmerie comparativ cu anul 2022. Se observă, totuși, o scădere în ceea ce privește faptele de natură contravențională. Acestea sunt constatările reprezentanților Inspectoratului de Jandarmi Județean Brăila, unde a avut loc evaluarea activității și a rezultatelor obținute de instituție în anul 2023. “Pe linia asigurării și restabilirii ordinii publice – principalele misiuni ale Jandarmeriei Române, a fost constatată o creștere a numărului de misiuni, comparativ cu 2022. Concret, în anul 2023, jandarmii brăileni au avut 307 misiuni de asigurare a ordinii publice, iar cu un an în urmă au fost executate 275 de astfel de misiuni. Revenind la ultimele 12 luni, efectivele Jandarmeriei Brăila au executat 170 de acțiuni de intervenție, din care 92 de intervenții pentru aplanarea unor conflicte și 78 de intervenții pentru rezolvarea altor situații”, au transmis jandarmii.
În răspunsul primit au fost detaliate intervențiile echipajelor la conflictele înregistrate anul trecut. Se vede clar că mulți brăileni ajung să se încaiere, pe diferite motive, iar uneori aceste conflicte devin periculoase.
Unde au intervenit jandarmii
În ceea ce privește aplanarea unor conflicte, în cursul anului 2023, în bilanțul instituției se menționează faptul că cele 92 de intervenții au fost efectuate în urma a 41 de apeluri prin apel 112 și 51 de apeluri la numerele de telefon ale Inspectoratului de Jandarmi Județean Brăila. Din cele 42 de intervenții la 112 pentru aplanarea unor conflicte, 3 apeluri au fost direcționate lucrătorilor Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) Brăila, iar în celelalte 38 de cazuri, jandarmii au intervenit la solicitarea Inspectoratului de Poliție Județean Brăila. “Echipajele de jandarmerie au intervenit pentru aplanarea unor conflicte familiale, la sesizări ale unor persoane agresate în spațiul public (zona Hristo Botev, zona Microhală), reclamații privind muzică la intensitate mare (Vidin, Buzăului, Gării), conflicte între persoane și tulburarea ordinii publice (Faleza Dunării, Piața Mare, Bariera Călărașilor), scandaluri între vecini (strada Școlilor, cartierul Lacu Dulce), persoane care aveau în posesie în loc public, la vedere obiecte contondente și arme albe (cuțit, topor). Cele 51 de intervenții în urma apelurilor primite la numerele de telefon ale Inspectoratului de Jandarmi Județean Brăila au fost pentru: muzică la intensitate mare în apartamente (11 sesizări); tulburarea ordinii și liniștii publice și consum de alcool în spațiul public (10 sesizări); provocare de scandal (10 sesizări); agresiuni și conflicte în familie (4 sesizări); amenințări (1 sesizare); amenințări pe stradă și injurii (5 sesizări); tulburarea ordinii publice prin strigăte (10 sesizări).
Intervențiile au avut loc în mai multe zone din municipiul Brăila (exemple: cartierele Viziru, Radu Negru, Călărași IV, Lacu Dulce, Brăilița, Vidin, Chercea, părculețele Obor-Hipodrom, Faleză, Parcul Monument)”, au transmis jandarmii.
Depistarea deținătorilor de substanțe posibil interzise
Din bilanțul Jandarmeriei Brăila reiese că au fost 40 de fapte de natură penală cu privire la depistarea deținătorilor de substanțe posibil interzise, constatate independent de către jandarmii brăileni în cursul anului 2023. Astfel, au fost 32 de fapte de natură penală, fiind încălcate prevederile Legii nr. 194/2011 privind combaterea operațiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decât cele prevăzute de actele normative în vigoare și alte 8 fapte de natură penală, fiind încălcate prevederile Legii nr. 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri.
“Persoanele depistate cu substanțe susceptibile a avea efecte psihoactive aveau un comportament suspect, de cele mai multe ori încercând să evite întâlnirea cu autospecialele de jandarmerie. Fiind supuse controalelor corporale preventive, echipajele de jandarmerie au găsit asupra persoanelor menționate mai sus diverse pliculețe cu substanțe albe de tip cristal, substanțe vegetale, aparate folosite pentru mărunțirea substanțelor vegetale cu urme de folosire etc., fiind întocmite actele de sesizare. Verificările au fost și sunt continuate de organele abilitate”, au mai explicat reprezentanții IJJ Brăila.
Cu privire la locurile în care au avut loc depistările de persoane care aveau asupra lor substanțe posibil interzise, se arată că nu au fost constatate astfel de infracțiuni în parcuri, școli, baruri, săli de jocuri sau anumite petreceri.
Ni s-a comunicat faptul că alte detalii despre aceste infracțiuni sunt încadrate ca informații exceptate de la accesul liber al cetățenilor, întrucât ar afecta anchetele aflate în curs, în sensul art. 12 lit. e) din Legea 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public.
Bilanțul Jandarmeriei: activitate infracțională în creștere Brăila
În perioada anului trecut, arată jandarmii, au fost executate 6.384 de misiuni de menținere a ordinii publice, din care 558 misiuni specifice Jandarmeriei Române și 5.826 misiuni de menținere a ordinii publice în sistem integrat.
În ceea ce privește rezultatele, se observă o creștere a numărului de infracțiuni constatate în timpul misiunilor executate independent și în cooperare cu polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Brăila.
Potrivit jandarmilor, dacă în anul 2022 erau constatate 510 infracțiuni cu 523 autori depistați, în anul 2023 au fost constatate 550 de infracțiuni cu 542 de autori depistați. Cu privire la faptele de natură penală constatate de către jandarmi cu ocazia misiunilor executate independent, se remarcă o altă creștere: de la 67 de infracțiuni cu 77 autori depistați în anul 2022, la 101 infracțiuni cu 112 autori depistați în 2023. “Din cele 101 de fapte de natură penală constatate, cele mai multe – 40 la număr - sunt pentru încălcarea Legii nr. 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri și ale prevederilor Legii nr. 194/2011 privind combaterea operațiunilor cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, altele decât cele prevăzute de actele normative în vigoare”, au stabilit jandarmii.
Din prima zi a anului trecut și până pe 31 decembrie 2023, au fost aplicate 1.517 sancțiuni contravenționale, din care 1.210 amenzi în valoare totală de 624.150 lei și 307 avertismente scrise. Ca număr, sancțiunile contravenționale aplicate de către jandarmii brăileni sunt mai puține față de anul 2022. Cele mai multe sancțiuni aplicate în 2023, respectiv 1.394, au fost pentru nerespectarea Legii nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice. “O componentă prioritară a activității din anul 2023 a constituit-o dezvoltarea programelor de prevenire antiinfracțională și antivictimizare, fiind desfășurate 359 acțiuni de prevenire a manifestărilor antisociale deviante, prevenirea delicvenței juvenile, prevenirea violenței în școli și a violenței intrafamiliale, conștientizarea incidenței consumului de alcool, droguri, tutun în rândul tinerilor, prevenirea violenței în sport, precum și activități de prevenire a criminalității stradale, mai multe cu 86 față de anul precedent”, se mai arată în bilanțul prezentat de jandarmi.
Pe linie de pază și protecție instituțională, în anul 2023 au fost executate misiuni de pază la obiective, spre exemplu: Banca Națională a României – Agenția Brăila, Instituția Prefectului Județul Brăila, Serviciul Județean Brăila al Arhivelor Naționale, sediul I.J.J. Brăila, Poligonul Muchea ș.a..
A fost asigurată paza a 59 de transporturi de valori și produse cu caracter special. Pe linia misiunii de pază, au fost constatate 52 de sancțiuni contravenționale, din care 19 avertismente scrise și 33 de amenzi în valoare de 9.650 lei), precum și 1 infracțiune cu 1 autor.
Cadre militare înaintate în grad
Pentru rezultate bune și foarte bune în activitate, pe tot parcursul anului trecut au fost înaintate în gradul următor înaintarea expirării stagiului minim 28 de cadre militare, din care 6 ofițeri și 22 de subofițeri (3 subofițeri au fost înaintați în grad în mod excepțional, pentru acte exemplare de curaj și profesionalism în îndeplinirea atribuțiilor de serviciu).
Pe linie logistică, pentru completarea dotării, au fost achiziționate oglinzi control AT, iar de la Inspectoratul General al Jandarmeriei Române au fost distribuite body-cam-uri și veste antiînjunghiere. În a doua jumătate a lunii ianuarie 2023, la nivelul Ministerului Afacerilor Interne a fost semnat contractul de finanțare pentru obiectivul de investiții “Creșterea eficienței energetice în sediul Inspectoratului de Jandarmi Județean Brăila”, proiect ce va fi realizat din fonduri externe nerambursabile prin P.N.R.R., valoarea fiind aproximată la 6 milioane de lei cu TVA.
Potrivit jandarmilor, toate aceste activități, plus altele aparținând structurilor de suport din inspectorat, s-au desfășurat fără probleme, dar în condiții de efort, dat fiind deficitul de personal în continuă creștere, de la 21,27% (2022) la 23,69% (2023).